Aquest dimecres, el Govern ha lliurat els Premis del Turisme 2025 durant la IX Nit del Turisme, que ha tengut lloc a Formentera. A l'acte hi han assistit la presidenta del Govern, Margalida Prohens; el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà; el president del Consell Insular de Formentera, Óscar Portas, i altres autoritats de la comunitat.
Amb aquests guardons, el Govern vol «reconèixer, en cada categoria, l'esforç i la dedicació a favor del turisme de persones, empreses i institucions, tant públiques com privades». «Els guardons també són un instrument per estimular comportaments i iniciatives que contribueixin a donar valor a la imatge turística de les Illes Balears i dels seus professionals», han remarcat.
Durant la seva intervenció, la presidenta ha destacat la «contribució» a les Illes Balears de «la principal indústria econòmica», en referència al turisme, i ha remarcat «la seva aportació a la generació de riquesa i d'oportunitats, al progrés social, a la innovació, a la sostenibilitat i al benestar dels ciutadans de la nostra comunitat».
Prohens ha agraït als premiats la seva aportació a les Illes Balears: «Aquests noms propis són un orgull per a la nostra comunitat, perquè el turisme, el fet de ser líders, d'haver estat capdavanters i referents, i que se’ns reconegui, també és motiu d'orgull per a les Illes Balears».
Per la seva part, el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, ha destacat: «Som conscients que, a vegades, el turisme és vist amb recel per alguns ciutadans, i precisament per això cal escoltar la seva veu, implicar-los i garantir que aquesta activitat sigui una oportunitat per a tothom. El turisme és la nostra principal força econòmica, però també és l'aparador de qui som com a poble, i la seva gestió ha de respondre a un compromís ferm amb la qualitat, amb els drets dels treballadors i amb el respecte cap a les generacions futures».
Les iniciatives i persones premiades al llarg de la nit han estat, per categories, les següents:
Menció honorífica especial
GABRIEL ESCARRER JULIÀ (a títol pòstum)
«Gabriel Escarrer Julià (1935–2024), fundador de Meliá Hotels International, figura clau en el desenvolupament del turisme balear i espanyol.
Sota el seu lideratge, Meliá va esdevenir la major cadena hotelera espanyola i una de les més importants d’àmbit global, amb més de 400 hotels a 40 països.
Va ser pioner a obrir mercats estratègics com ara Cuba, el Carib i el Sud-est asiàtic; a apostar per la qualitat, la internacionalització i la sostenibilitat, i a posicionar les Illes Balears com a referent del turisme modern a més de diversificar l'oferta cap al turisme urbà.
Va ser mereixedor de nombrosos reconeixements, entre els quals es poden esmentar la Medalla d'Or al Mèrit Turístic (1983), la Medalla d'Or de les Illes Balears (2005), el Doctorat Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears (1988) o, el més recent, el Premi Regne d'Espanya a la Trajectòria Empresarial (2022).
El seu llegat combina resultats econòmics amb un compromís humà profund i inspira generacions de professionals del turisme. Gràcies al seu lideratge i la seva visió de futur, les Illes Balears es van consolidar com una destinació turística internacional de primer ordre. Aquesta candidatura es presenta a títol pòstum, en homenatge a una trajectòria exemplar que ha marcat profundament el desenvolupament turístic de les Illes Balears».
Guardó a la innovació turística
NEOBOOKINGS
«Empresa eivissenca especialitzada en tecnologia per al sector hoteler i d’allotjament turístic, centrada en el desenvolupament de solucions digitals per millorar la gestió i la comercialització d’establiments hotelers i d’allotjament turístic. L’empresa ha desenvolupat diferents productes, com són un motor de reserves en línia, un programari per a la gestió de reserves o les eines per a l’optimització de l’experiència del client».
DTI CALVIÀ: governança, digitalització i sostenibilitat
«Calvià impulsa la seva transformació en destinació turística intel·ligent (DTI) amb l’aposta per la innovació, les dades, la sostenibilitat i l’accessibilitat a fi de millorar la qualitat de vida pels residents i visitants gràcies a una gestió eficient d’àmbit social, ambiental i econòmic».
Guardó a la millor iniciativa de responsabilitat social
PIMEF – Asociación Intersectorial de Pequeños y Medianos Empresarios de Formentera
«Fundada el 1993, al llarg dels anys, PIMEF ha promogut múltiples iniciatives orientades a enfortir el teixit empresarial de Formentera. Entre les seves accions destaquen l'organització de jornades formatives dirigides a empreses, la facilitació de fòrums de trobada i diàleg entre l'Administració pública i el sector empresarial, i el foment de la col·laboració intersectorial.
Dos projectes han resultat especialment significatius per al desenvolupament transversal del comerç, l’hoteleria i la producció local, sectors claus de l’illa. Aquests projectes són la targeta de fidelització «Compra a casa», per incentivar el consum en els negocis locals, i el programa «Formentera amb molt de gust», que promou el producte local i la gastronomia tradicional. Ambdós projectes reflecteixen el compromís de PIMEF amb la promoció d'un model econòmic sostenible basat en la col·laboració, la proximitat i la revaloració dels recursos autòctons de Formentera».
NUBIA MARKET
«Nubia Market és una central de compres circular que promou una transformació profunda i sostenible en la gestió de la cadena de subministrament dels sectors Horeca i comercial. La plataforma va néixer a partir de l'objectiu estratègic de Garden Hotels & Resorts (Cesgarden, SL), cadena hotelera balear amb més de 30 anys d'experiència, d'evolucionar cap a un model de consum més responsable, conscient i coherent amb els principis del turisme sostenible.
Representa una resposta real i operativa al repte de la sostenibilitat turística. No és un projecte teòric, sinó una eina activa, ja en funcionament, que està millorant les pràctiques de compra reduint impactes, empoderant proveïdors responsables i reforçant el compromís del turisme balear amb la circularitat i la justícia social».
Guardó al treballador o treballadora del sector turístic
MARIEN FERRANDO TARRAGÁ
«Nascuda a Manacor i estretament vinculada al sector des de la seva infància, Marien és història viva de l'emblemàtic Hotel THB Felip, establiment amb 135 anys de trajectòria a Porto Cristo (Mallorca). Des de petita, Marien visitava l'hotel, atès que el seu pare era el cap de cuina, i s’hi impregnava dels valors de l'hospitalitat mallorquina. Amb només 19 anys, Marien va iniciar el seu recorregut professional a la recepció de l'hotel on ha dedicat 45 anys de la seva vida, i esdevingué el primer somriure que rebien milers de visitants de tot el món. La seva qualitat humana, la seva vocació de servei i la seva capacitat per generar experiències úniques l'han convertida en un pilar fonamental de l'Hotel THB Felip. Aquest guardó reconeix, ara que es jubila, no només la seva trajectòria professional, sinó també l'exemple que el turisme es construeix, sobretot, des de les persones».
JAUME GARRIGA ROSSELLÓ
«Jaume Garriga, de 76 anys, propietari juntament amb la seva esposa del restaurant Jàgaro, es va jubilar l’any passat. El restaurant Jàgaro era ell, la seva presència. Si feim una ullada a la relació d’il·lustres comensals que han degustat els seus productes de cuina mediterrània, ens adonam que estam davant del que ha estat un temple gastronòmic de referència al port de Maó els últims 43 anys. Garriga representa l’arquetip d’hostaler dedicat i apassionat la trajectòria del qual ha marcat profundament el panorama gastronòmic i turístic de Menorca».
Guardó a la trajectòria professional en turisme
JOAN SOCÍAS SOCÍAS (a títol pòstum)
«Joan Socías Socías (1926 –2024), fundador de la cadena hotelera JS Hotels, va ser un dels pioners del desenvolupament hoteler i turístic a Mallorca. Sempre vinculat a Can Picafort, Joan Socías mai no es va allunyar del lloc on va néixer la seva vocació i va aixecar la seva empresa. Fins als seus darrers anys, va seguir involucrat en el dia a dia del negoci familiar decidit a transmetre a les noves generacions l'amor que sentia pel sector.
Segons relaten els seus familiars, companys i treballadors, va deixar una empremta profunda en tots aquells que van compartir el seu camí i van ser testimonis de les seves valuoses aportacions al turisme al llarg de tota una vida. JS Hotels compta actualment amb 13 hotels de 3 i 4 estrelles a Mallorca, 12 dels quals són vocacionals. L’abril de 2023, la cadena va inaugurar el seu primer hotel urbà, el JS Palma Plaza, situat al centre de Palma».
JAUME MARÍ MARÍ (a títol pòstum)
«Jaume Marí Marí (1952-2025) va dedicar més de 30 anys de la seva vida al desenvolupament del turisme, específicament a la zona nord de l’illa d’Eivissa. Com a propietari i gestor de l'emblemàtic restaurant Can Gat, va convertir aquest establiment en un dels referents gastronòmics més prestigiosos de l'illa fent de la seva cuina, basada en la qualitat i especificitat del producte local lligat a la mar, una senya d'identitat que ha transcendit les fronteres insulars.
Aquest premi vol reconèixer la seva contribució al desenvolupament turístic de la zona de la Cala de Sant Vicenç, tant per la seva labor com a empresari turístic com per la seva trajectòria com a regidor de turisme del municipi de Sant Joan de Labritja, durant 16 anys».
JOSÉ COSTA MAYANS (Pepe Paya) i JOAN FERRER TORRES (Juanito Platé) (premi conjunt a títol pòstum)
«José Costa (1940-2021) ha estat un emprenedor local que, amb la seva visió i constància, va impulsar el Grup Paya, un dels grups empresarials més sòlids i diversificats de l’illa de Formentera. Nascut l’any 1940 as Pujols, començà a fer feina als 14 anys a la salinera i l’any 1957 va obrir un taller de reparacions a Sant Francesc. En les dècades següents va diversificar iniciatives amb negocis de lloguer de bicicletes i motos i una tenda de ferreteria i electrodomèstics, i fou distribuïdor de gas butà. El 1973 s’inauguraren els apartaments Paya as Pujols, inici de l’actual empresa Paya Hotels.
Joan Ferrer Torres (1935-2020) va ser un dels pioners del desenvolupament empresarial i turístic de Formentera. Fill de la família Ferrer Platé, va iniciar la seva activitat a mitjans del segle XX, quan, juntament amb el seu pare, va impulsar la construcció i l’obertura de l’Hotel Cala Saona, un dels primers establiments hotelers de l’illa, referència important en la modernització de Formentera. Joan Ferrer va gestionar durant dècades la Fonda Platé, un espai emblemàtic tant per a residents com per a visitants, que va destacar pel seu caràcter proper i d’autenticitat i vocació de servei».
Guardó a l'experiència turística
FORMENTERA JAZZ FESTIVAL
«Formentera Jazz Festival (FJF) va néixer l’any 2015 de la curiositat artística que l'illa sempre ha inspirat en els seus habitants i visitants. De llavors ençà ha anat creixent i transformant-se sense perdre la seva essència, que és mostrar la diversitat global i el caràcter lliure del jazz.
L’FJF converteix l’illa en l’escenari on conflueixen el so, els gèneres i les arrels de diferents cultures i és una experiència integral que combina música i cultura local. Amb 11 anys de trajectòria, cada edició del Formentera Jazz Festival ha estat i és una oportunitat per acollir diferents artistes locals, nacionals i internacionals per oferir experiències diverses que porten a la màgia de submergir-se en el jazz i gaudir de múltiples sons i gèneres. La seva filosofia inclusiva arriba a tothom, atès que és un esdeveniment completament gratuït i obert a l’abast de qualsevol que vulgui nodrir-se del veritable talent, tant de figures emblemàtiques del jazz com de talents emergents».
TEATRE PEREYRA, Eivissa
«El Teatre Pereyra representa l’exemple perfecte d’un projecte turístic amb ànima cultural: rehabilita eficaçment un patrimoni històric, incorpora tecnologia i innovació escènica, ofereix experiències úniques i immersives i té un fort impacte social i turístic sostenible.
Des de la inauguració el 6 d’abril de 1899, s’hi han dut a terme obres de teatre, sarsueles, varietats, concerts, circs, vetllades de boxa, balls de societat i actes socials i polítics. Com a cinematògraf, funcionà des del 20 d’abril de 1904 fins a la seva clausura. El 2006 se li va atorgar la categoria de bé d’interès cultural (BIC) per reconèixer la seva importància històrica i arquitectònica. Durant la rehabilitació, s’hi van excavar i reservar restes romanes que afegiren al teatre un valor arqueològic singular. Entre 2007 i 2024, s’hi va dur a terme una intervenció integral amb una inversió privada de prop de 17 milions d’euros. L’arquitectura i el mobiliari original han estat restaurats amb gran fidelitat a l’estètica de principis del segle XX. Simultàniament, s’han incorporat millores tècniques modernes per garantir la funcionalitat del segle XXI».
COVA D’EN XOROI, Menorca
«La Cova d’en Xoroi podria ser una discoteca qualsevol si no fos perquè està situada dins una cova dalt d’un penya-segat de Cala en Porter. Però, a part del toc singular que pot tenir una cova convertida en local per a la nit, també té el seu encant perquè acull la llegenda d’una història d’amor. A simple vista té tots els ingredients per convertir-se en un local d’èxit, i així ho ha aconseguit durant més de 50 anys d’ençà que va obrir. Avui en dia, la Cova d’en Xoroi és visita obligada per a molts turistes de l’illa i cada estiu rep unes 150.000 persones que gaudeixen d’una experiència única».
Guardó a l'ambaixador de les Illes Balears
CLUB VOLEIBOL CIUTADELLA
«El Club Voleibol Ciutadella / Avarca de Menorca s’ha consolidat com un autèntic ambaixador de l’illa gràcies als seus destacats èxits esportius, amb quatre títols de Superlliga femenina (campió en les temporades 2010/11 i 2011/12, i subcampió en 2009/10 i 2023/24); campió de la recent Copa de la Reina 2025 (organitzada a Ciutadella) i finalistes els anys 2009, 2011, 2014, 2020 i 2024; dues supercopes d’Espanya (2020, 2024) i finalistes els anys 2009, 2012 i 2014.
La seva presència a competicions europees, com la CEV Volleyball Cup 2025/26 (la seva setena participació europea i quarta consecutiva), projecta la imatge de Menorca a escala internacional. L’organització d’esdeveniments com la Copa de la Reina atreu centenars de visitants, dinamitza l’economia local i contribueix a la desestacionalització del turisme. L’aposta del Club per la base i el vòlei platja fomenta el turisme esportiu i atreu talents joves amb les seves famílies. El Club Voleibol Ciutadella / Avarca de Menorca no només és un èxit esportiu, sinó que és una eina de promoció turística inavaluable per a Menorca i les Illes Balears».
SEBASTIÁN CRESPÍ ROTGER
«El doctor Sebastià Crespí Rotger ha dedicat més de 40 anys al desenvolupament de solucions innovadores en salut pública, sanitat ambiental i prevenció de riscs aplicats al turisme i ha consolidat les Illes Balears com una destinació líder en seguretat sanitària internacional. Com a president i director científic de NEXBIOLÍNEA, ha implementat programes pioners en control de legionel·losi, qualitat de l'aigua i sostenibilitat sanitària a centenars d'hotels d’àmbit internacional. El seu descobriment de la bactèria Legionella maioricensis, endèmica de l'arxipèlag, i el seu paper clau durant la pandèmia de la COVID-19 en l'elaboració de protocols de reobertura amb l'OMS el posicionen com un referent global.
Assessor d'entitats com FEHM, CEHAT, ABTA i TUI, ha col·laborat també en la guia Health & Safety del turisme britànic i és membre actiu de xarxes científiques europees. Combina el rigor de la investigació científica amb una profunda vocació de transferència al teixit empresarial turístic, com ara la fundació de l'Escola Superior HOTECMA. Premi Ramon Llull (2007), Medalla d'Or de sa Pobla i membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears. La seva candidatura, impulsada en el marc del vint-i-cinquè aniversari de NEXBIOLÍNEA, reconeix la seva trajectòria professional i el paper transformador de la ciència i la prevenció en el turisme del segle XXI».
BERNARDO QUETGLAS RIEGO
«Nascut el 1949 en el si d'una família humil, Bernardo Quetglas Riego, amb només 14 anys, es va incorporar al món laboral. Va iniciar una trajectòria que a poc a poc el convertiria en una de les figures més influents i respectades del panorama turístic balear. La seva història personal i professional és la d'una generació que va construir des del treball diari un model de desenvolupament econòmic, social i territorial.
Agent de viatges de vocació i convicció, va ser fundador i president d’AVIBA, des d'on va liderar durant anys la defensa dels interessos del sector. Protagonista actiu en la transformació del model turístic insular des dels anys 60 fins a avui, encarna l'esperit de superació, esforç i visió de futur que ha forjat el turisme a les Balears. Al llarg de més de 50 anys, ha desenvolupat un ecosistema empresarial divers i estratègic que ha generat ocupació, innovació i oportunitats. El seu recorregut inclou: Autocars Bonasort, clau en la mobilitat terrestre de Mallorca; Air Europa, on va ser accionista i vicepresident i va apostar per la connectivitat aèria de l'arxipèlag, Hola Airlines, Viatges Sidetours, una de les principals agències de viatges receptives a Espanya i Portugal, i BQ Hotels, cadena hotelera consolidada a Mallorca i Andalusia».
Guardó al talent jove
PAU SINTES JUANICO
«El jove xef Pau Sintes de 25 anys, amb una visió fresca i clara del sector turístic ha demostrat ser un professional excepcionalment motivat. El seu enfocament integrador, que fusiona la sostenibilitat, la digitalització i un profund respecte per la identitat del territori, l’ha convertit ràpidament en un referent ineludible per a les noves generacions de la indústria.
És graduat en Ciències Culinàries i Gastronòmiques pel CETT-Universitat de Barcelona. Als 21 anys (2022) va guanyar el certamen «Jove xef menorquí», va representar Menorca a l’European Young Chef Award i, el novembre del 2022, va competir a Noruega on va resultar guanyador entre 9 finalistes de diferents regions europees. La filosofia culinària de Pau Sintes és inherentment menorquina i se centra en una innovació respectuosa amb el producte i la tradició. Més enllà des seus reeixits plats, Pau ha deixat una empremta significativa amb la seva professionalitat i humilitat; gràcies a això, s’ha consolidat com a autèntic ambaixador culinari de Menorca i serveix d’exemple inspirador per a aquells que volen contribuir positivament al desenvolupament del turisme a l’illa».
ESCOLA D’HOTELERIA DE LES ILLES BALEARS (EHIB)
«L'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears celebra enguany el trentè aniversari de la seva creació per donar resposta a les necessitats formatives de la indústria turística i, amb el pas dels anys, s’ha convertit en un dels principals centres de formació en hostaleria i turisme de les Illes Balears. Ha garantit, impulsat i recolzat l'excel·lència en la docència i en la formació dels bons professionals en cuina, restauració, alta cuina, direcció hotelera i gestió d’allotjaments que el sector necessita. A l'EHIB es continuen 3 línies de formació que es complementen i permeten la formació de personal qualificat i altament preparat per a cada un dels diferents nivells professionals que demanda la indústria turística. Amb més de 10.000 professionals formats en 30 anys, han impulsat la qualificació del capital humà i del talent jove mitjançant titulacions universitàries, formació professional per a l'ocupació i cursos d’actualització, sempre amb un enfocament innovador i alineat amb les demandes del mercat».