Aquest dilluns el conseller d’Empresa, Autònoms i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha presentat el programa de la Setmana del Pa 2025, que se celebrarà del 13 al 20 d’octubre, amb un programa d’activitats destinades a promoure el consum de pa artesanal, visibilitzar l’ofici de la forneria i fomentar hàbits saludables entre la ciutadania. A més, la iniciativa organitzada per l’Agència de Desenvolupament de les Illes Balears (ADR Balears), juntament amb l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears a través de la marca de qualitat Pa d’Aquí, forn i tradició, té entre els seus objectius impulsar el relleu professional i garantir la continuïtat d’un ofici lligat al patrimoni gastronòmic i cultural de les Illes Balears.
La presentació de la Setmana del Pa, que s’ha fet al forn de la Glòria de Palma, també ha comptat amb l’assistència de la directora general d’Empresa, Autònoms i Comerç, Pedrona Seguí; el president de l’Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears, Miquel Àngel Torrens; la gerent de l’ADR Balears, Silvia Delgado, i el forner Pep Trias, vocal de l’associació. El conseller Alejandro Sáenz de San Pedro ha destacat «la tasca que es fa per impulsar i visibilitzar el sector de la forneria a través de Pa d’Aquí, un segell gestionat gràcies a la col·laboració publicoprivada que permet dur a terme accions que realment contribueixen a la continuïtat de la forneria artesanal i de l’ofici, com les xerrades motivacionals que ja s'han organitzat per a més de nou-cents alumnes de forneria i pastisseria per tal de pal·liar el problema de la falta de personal, o l'oferiment del programa 'Ibrelleu' de relleu empresarial per evitar que els establiments tanquin per jubilació».
Una de les novetats que es durà a terme enguany durant la Setmana del Pa és un taller destinat a l’alumnat de 5è i 6è de primària perquè descobreixin el procés d’elaboració del pa tradicional, els beneficis de consumir un producte local i saludable, i fomentar el coneixement d’aquest ofici. El conseller ha assegurat que «aquesta activitat és una manera d’educar futurs consumidors, que tastin el producte, però també siguin conscients dels forns que hi ha al seu municipi, i que puguin introduir els pares en el consum de pa elaborat a obrador». Els alumnes del CEIP Sa Graduada de sa Pobla seran els primers a gaudir d’aquest taller, impartit pel forner José Luís Jaume del Forn de Can Paco. La Setmana del Pa preveu, entre altres actes, una ruta pels forns emblemàtics d’Inca, i una classe magistral dirigida a l’alumnat especialitzat i professionals a càrrec de Simó Moreno de S’Era Forn Artesà de Sineu.
L’ADR Balears gestiona, juntament amb l’Associació de Forners i Pastissers, la marca Pa d’Aquí, forn i tradició, a la qual hi estan adherits 276 establiments amb obrador que ofereixen almenys dues tipologies de pa tradicional i elaboren el 70 % dels productes que tenen a la venda. Un dels principals objectius és que els consumidors identifiquin aquest segell amb un producte de qualitat, saludable i de proximitat. Els consumidors poden consultar els forns de Pa d’Aquí a la web www.padaqui.com. A més dels establiments i els seus productes, els visitants poden conèixer els pans considerats com a tradicionals de les Illes Balears: pa pagès (blanc o moreno), pa de xeixa, llonguet, panet d’oli, galetes fortes d’Eivissa, galeta d’oli, cóc de Ciutadella, magraneta i viena.
S'ha de tenir en compte que, segons l’Informe de consum alimentari a l'Estat espanyol 2024 del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el consum de pa a les Illes Balears va ser de 30,65 kg per persona, amb la qual cosa es superà la mitjana estatal, que es va situar en 24,45 kg. Aquests dades mostren que el consum d'aquest aliment ha augmentat respecte de 2023 en 1,54 kg per persona a les Illes Balears, mentre que a nivell nacional ha disminuït en 0,5 kg.