Setmanari d'informació local - 139 anys

Els científics no disposen de dades per explicar l’actual caiguda de les captures de gamba

MALLORCA. PESCA. PESCA DE GAMBA ROJA EN LA COSTA NOROESTE DE MALLORCA. | miquel a. ca

Ara per ara els científics de l’institut Espanyol d’Oceanografia no disposen de dades per poder explicar aquest nou espisodi de «desaparició» sobtada de la gamba roja de les pesquerres del ponent de Mallorca.

Tal i com explicavem en l’antertior edició fa uns anys es van publicar un seguit d’articles científics sobre aquest fenòmen d’estacionalitat de la gamba roja a l’Illa, especialment el que dugueren a terme experts del Centre Oceanogràfic de Balears i de la UIB, en el que s’analitzava la possible relació d’aquestes caigudes de captura amb episodis de vorticitat de les aigües, que es donen entre la costa continental i insular i que provoquen una resuspensió de sediments que fa fugir es gambes a majors profunditats.

Segons Enric Massutí, investigador de l’IEO i un dels autors d’aquest treball «aquest treball es va fer en el si de dos projectes finançats per l’Estat entre els anys 2004 i 2012 que permeteren l’estudi dels ecosistemes profunds i els seus recursos vius explotats per la flota de ròssec, amb especial atenció a la pesquera de Sóller». Però actualment no es diposa dels mitjans per poder esbtrinar les causes de l’actual baixada de captures, afirma l’investigador. «Les darreres setmanes hem fet un seguiment de la vorticitat i no hem pogut identificar cap episodi que pugui explicar la dràstica davallada de les captures de gamba» afegeix.

Els científic creu que en aquests moments «esbrinar altres possibles causes com podria ser la dinàmica de les masses d’aigua, entre d’altres, no serà gens fàcil per no dir impossible ja que ara no disposem de fondejos d’instruments oceanogràfics a la zona, com vam poder tenir durant els esmentats projectes».

Mentrestant des del Port de Sóller es demana que el Govern intenti investigar les causes d’aquest fenomen que està ocasionant «grans pèrdues» a l’activitat pesquera.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Albert, fa mes de 8 anys

Tan sols una dada més . En aquets moments ja fan calades a mes de 1100 metres de profunditat . De cada vegada es més dificil trobar les .

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente