Setmanari d'informació local - 138 anys

El cost de l’energia elèctrica perjudica als negocis sollerics

L’augment desmesurat del cost de l’electricitat que està patint Espanya afecta també Sóller. El preu de l’energia elèctrica, que s’ha disparat per diversos motius de mercat, ‘passa factura’ als sectors econòmics que expliquen hauran de prendre mesures dràstiques si el cost no davalla. Tot i que és cert que aquest augment afecta tant a particulars com a empreses, els que habitualment tenen una despesa d’electricitat més alta són els negocis que tenen més aparells connectats a la xarxa elèctrica.

Així ho asseguren els propietaris d’alguns establiments sollerics, qui en la gran majoria dels casos han vist les seves factures augmentar en més d’un 50%. Aquest és el cas de la propietària del Bar es Pont, Catalina Horrach, qui explica que l’any passat en aquestes mateixes dates pagà 1.300 euros d’electricitat, mentre que enguany n’ha pagat més de 2.000 euros. Aquesta xifra suposa un augment de 700 euros en el darrer bimestre respecte del mateix període del 2020.

Però la pujada de l’electricitat no és l’única despesa extra que ha tengut Horrach aquests mesos, sinó que com a conseqüència, els proveïdors també han augmentat els preus dels productes, fet que perjudica doblement als empresaris. «De moment no feim comptes apujar el preu dels plats que cuinam, perquè volem que siguin assequibles per a tothom, però sí que hem hagut d’augmentar uns cèntims el preu d’algunes begudes que ara també ens les venen més cares», assegura Horrach.

Per contra, hi ha altres propietaris que ja han optat per apujar el seus preus perquè diuen «no tenim altra solució». Així ho explica el propietari del restaurant Sa Cuina den Marc, Marc Martínez, qui a més d’encarir els seus productes, fins i tot ja s’ha plantejat canviar-se a altres tipus d’energies: «La solució no passa sols per controlar el consum, sinó també per optar a les energies alternatives». De fet, molts dels enquestats s’han plantejat donar el pas cap a les renovables, ja que com explica Martínez «la inversió a curt plaç és molt grossa, però a llarg plaç és tant un benefici cap al medi ambient i com cap a les nostres butxaques», comenta.

El sector de l’hoteleria és dels que més pateix, perquè és el que més aparells elèctrics té en funcionament durant el dia com són les càmeres frigorífiques, els rentaplats industrials, els forns, etc. Però d’altres sectors, com per exemple el comerç, també han vist augmentar considerablement les seves factures.

De fet, la presidenta de l’Associació de Comerciants del carrer de Sa Lluna, Gràcia Andreo, explica que algunes botigues podrien fins i tot tancar si a més que apugin els preus de l’electricitat també apugen els preus dels proveïdors. Les previsions per als mesos vinents no són gaire esperançadores, ja que durant el festes molts d’establiments tenen enllumenat nadalenc connectat a la xarxa elèctrica, pel que els suposarà una despesa extra.
La indústria també és un dels sectors més afectats, perquè com en el cas de l’hoteleria, tenen molta maquinària connectada a la xarxa elèctrica. A aquesta problemàtica també se li ha de sumar que a dia d’avui pateixen un desproveïment de la materia prima, fet que encareix i endarrereix bona part de la seva feina.

Altres afectats
A banda dels sectors econòmics, la pujada del cost de l’electricitat també afecta la Vila, ja que és l’administració que paga els rebuts de les escoles públiques del municipi. De fet, la regidora d’Hisenda, Andrea Pomar, ja feu una carta per advertir la direcció dels quatre centres públics que no deixessin llums encesos ni aparells connectats innecessàriament. «Us demanam que faceu un ús adequat i responsable d’aquest subministrament, que apagueu els llums, purificadors, ordinadors, i tot el que sigui necessari quan abandoneu l’aula», demana l’Ajuntament a les escoles. En el mateix escrit apunten que «sabem que si la factura augmenta, serà per mor de la pujada general del preu de l’electricitat i no pel mal ús».

Quant a les solucions a aquesta problemàtica, tots coincideixen amb que no hi ha una única mesura a adoptar. Tot i això, en proposen diverses. Baixar els impostos de la llum, agilitzar els tràmits per a poder instal·lar altres tipus d’energies o ajudar a entendre les factures i ajustar les potències contractades, són algunes de les mesures que suggereixen els enquestats, per tal de no veure’s abocats a una altra crisi econòmica, de la qual molts asseguren «no en podríem sortir».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.