Setmanari d'informació local - 138 anys

Un pla sobre l’arbrat del cementiri evitarà fer malbé les tombes

El document, elaborat per un enginyer agrònom, servirà per conèixer l’estat dels exemplars, les propostes de manteniment i la planificació de futures plantacions

El cementiri és un bé catalogat des de 1998. F: M. B. R.

Des de la seva creació, el cementiri de Son Sang està concebut com un espai enjardinat on s’hi han sembrat espècies vegetals relacionades amb el món funerari. Amb el pas del temps, l’arbrat ha crescut al costat de moltes tombes, la qual cosa en l’actualitat dona problemes als propietaris d’aquestes perquè les arrels aixequen el trespol i part dels monuments funeraris. Per tractar aquesta problemàtica l’Ajuntament ha encomanat un pla director sobre l’estat de l’arbrat del cementiri amb l’objectiu d’evitar el deteriorament de la planta, però també per salvaguardar les tombes.


El document serà elaborat per un enginyer agrònom, i servirà per actuar sobre l’estat de la massa verda, s’inclouran propostes de manteniment i cura d’aquests i, el més important, servirà per planificar les futures plantacions. D’aquesta manera els tècnics municipals sabran com actuar en cas que s’hagi de substituir un exemplar, ressembrar-lo o actuar per preservar una tomba afectada.


L’arbrat del Cementeri de Sóller està protegit per mitjà del Catàleg de Patrimoni i està inclòs en el Pla General d’Ordenació Urbana de 1998. L’any 2017, l’Ajuntament ja informava de la necessitat d’elaborar un inventari de l’arbrat de Son Sang amb la finalitat de realitzar-hi actuacions. A l’informe de la passada legislatura ja s’exposava la necessitat d’actuar sobre alguns xiprers, iuques i els baladres que afectaven els mausoleus alhora que s’informava de com preservar el patrimoni arbori.


Des d’aquell moment a ara, l’Ajuntament ha hagut de fer front a diverses denúncies per part de particulars que al·legaven el trencament de les parets de les tombes i que també aixecaven el trespol d’alguns passadissos, fet que comporta un cost afegit al manteniment d’aquest espai municipal. La majoria estan afectades per arrels de xiprers que fa més de 150 anys que foren sembrats. Per evitar que aquesta problemàtica augmenti, i preservar el valor paisatgístic i cultural de l’entorn, el pla director marcarà les directrius de com gestionar aquest espai funerari.


Val a dir que previ a la redacció d’aquest document, el tècnic encarregar de redactar-lo ha fet ja algunes visites prèvies a l’entorn on ja s’han donat algunes recomanacions i actuacions urgents a fer a les arrels que es mostren destapades.
El cementiri municipal de Son Sang es començà a utilitzar l’any 1824 i amb el temps s’ha fet successives ampliacions adaptant-se a la falda de la muntanya. Tot el conjunt està protegit, però a part de l’espai enjardinat i l’arbrat, també hi estan els tres portals d’accés al recinte i determinades escultures. Entre elles destaquen les

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.