Setmanari d'informació local - 138 anys

Protecció Civil: un voluntariat que necessita reforços

Quan es parla de Protecció Civil tothom té dins el cap una agrupació de persones vestides de color taronja que hi ha a cada localitat i que ajuden en ocasions especials o en emergències. Però aquest ens és alguna cosa més i fan una important tasca de voluntariat a cada poble. Sóller també compta amb un grup de Protecció Civil que té com a cap de l’Agrupació Local a Maria Salom Picó. Maria, de 29 anys, ja en fa onze que és voluntària, i des del 2015 ocupa aquest càrrec.

Ella és administrativa de professió i posa en valor el seu voluntariat ja que afirma que li serveix per desconnectar de les vuit hores darrere una taula, a més de realitzar una tasca altruista que li agrada i li dona una satisfacció personal. Salom comenta com es mou l’agrupació i quines funcions són les que té estipulades.

Inicialment, Protecció Civil té com a funció principal donar suport als serveis d’emergències professionals i si fa falta actuar al seu lloc quan no hi són. Puntualitza que a Sóller sí que es compta amb aquests serveis d’emergències (policia local, bombers, Guàrdia Civil, ambulàncies...) i que habitualment acudeixen tots al mateix temps al lloc dels fets ja que se’ls avisa junts, però que a altres pobles de l’Illa no compten amb aquests serveis d’emergències i els de Protecció Civil són els primers a arribar.

Per a les festes o els esdeveniments programats és més fàcil fer una previsió de tasques i de voluntaris, i habitualment els convoquen des de l’Ajuntament. Salom és l’encarregada d’organitzar els voluntaris per realitzar el servei i al mateix temps ha de valorar si serà necessària la intervenció d’unitats de Protecció Civil d’altres localitats.

Pel que fa a la unitat de Sóller, actualment es compta amb un total de 8 persones voluntàries de ple dret (això significa que han realitzat un curs obligatori i han passat per un període de pràctiques). Possiblement en breu aquest cos de voluntaris augmentarà ja que hi ha algunes persones interessades en fer el proper curs, explica.

De qualsevol manera la Cap assegura que sempre fa falta gent voluntària i l’ideal seria comptar amb més persones implicades per poder arribar a fer torns en casos de necessitats especials o grans emergències. Però aquest voluntariat requereix un compromís i molta constància a canvi de sols una satisfacció personal i solidària, i no tothom hi està disposat sempre, assegura.

Malgrat que tot sembli molt coherent i ben organitzat, Salom diu que no sempre es troben amb el respecte de la ciutadania que es mereixen. En algunes ocasions la gent no es mostra disposada a col·laborar amb ells o a fer cas a les seves indicacions, i tampoc tenen en compte que la seva feina és totalment desinteressada i altruista, que sols ho fan per ajudar.

Tal vegada per evitar aquestes situacions, el Govern vol presentar el nou Pla Estratègic d’aquest voluntariat. Per tal d’arribar a un consens entre totes les agrupacions, s’han iniciat una tanda de trobades comarcals, mitjançant les quals es pretén recollir totes les peticions dels diferents grups i amb elles ajudar a aquest nou full de ruta.

Alguns dels canvis més destacables serà en l’organització del voluntariat, així com també consolidar un nou model formatiu que capaciti el personal voluntari per mòduls i definir els requisits legals per actuar en cas d’emergència o catàstrofes, entre d’altres situacions, és a dir, es pretén que les funcions de Protecció Civil quedin ben delimitades i puguin interactuar millor amb la resta dels serveis d’emergències en cas de necessitat. En aquest cas, el Govern pretén enfortir aquest voluntariat, i que sia capaç de donar una primera resposta local davant determinades emergències.

En total, a les Illes Balears hi ha 52 agrupacions de Protecció Civil amb quasi un miler de voluntaris i el Govern pretén tenir enllestit aquest Pla a principis del 2023, amb el consens de tots. Sens dubte aquest nou Pla Estratègic ha de servir per donar impuls a aquesta entitat, a més de determinar encara més quines són les seves competències i funcions segons la magnitud de cada emergència.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.