Setmanari d'informació local - 138 anys

Esclatabutzes: 25+1 anys creant foc i màgia a la Vall

La colla de dimonis de Sóller celebra un quart de segle de vida amb un espectacle que recollirà «el millor de la nostra trajectòria»

Una actuació de La Iguana Teatre a Sóller durant les festes de Sant Bartomeu de l’any 1985 encengué l’espurna (mai millor dit) del que acabaria sent la colla de dimonis Esclatabutzes, que per les festes del Patró d’enguany celebraran els 25 anys d’existència després que l’any passat l’efemèride no es pogués commemorar per culpa de les restriccions sanitàries derivades de la COVID-19.


Xisco Guasp (Sóller, 1965) és l’actual president d’Esclatabutzes i qui va tenir la idea de crear una colla a la Vall. Inspirat per l’espectacle que la companyia teatral catalana representà a la Vila, proposà crear una colla a dos amics: Martí Arbona i Jeroni Rullàn, qui acabarien conformant el ‘nucli dur’ de l’agrupació sollerica.


Guasp recorda en aquest reportatge la trajectòria d’un dels grups ‘diabòlics’ més importants de Mallorca en la que, entre dimonis, músics i gent que treballa de manera directa o indirecta per la companyia, sumen una cinquantena de membres de totes les edats.


«El primer correfoc que férem va ser l’any 1997 i la gent de Sóller no sabia qui érem. Sentíem ‘són de València’ i érem tots sollerics (riu). Dos anys més tard, ens llevàrem les màscares i ens donàrem a conèixer. Va ser molt divertit», recorda el pioner dels correfocs, del que ja es tenen constància en temps passats.
El foc no té edat. Exemple d’això és Andreu Castanyer, de 78 anys, el dimoni de més edat de la colla. «Fins ara havia cremat amb nosaltres però la darrera encesa abans de la pandèmia ja no va sortir. Era un dels dimonis en actiu de més edat de l’illa. Qualsevol dia tornarà a cremar amb nosaltres», comenta Guasp amb un somriure.

Passió pel foc
A la pregunta de què significa per a ell el dia del correfoc, el líder dels dimonis de Sóller afirma que «és un orgull sortir i veure el que hem aconseguit. Al principi, la gent interactuava poc amb nosaltres però ara és un ambient de festa, la gent ho espera. És una gran satisfacció. Crec que el de Sóller és un dels correfocs més popular. Just veure el volum de gent que hi participa, com interactuen amb nosaltres, ballen... Saben al que van. I també hi ha la vessant musical, no és una simple batucada. Tenim la nostra pròpia música, audiovisuals i una posada en escena pròpia. Hem creat una experiència. Són vivències, un cúmul de coses especials».


Xisco Guasp celebra la tornada dels Esclatabutzes als carrers de Sóller recordant que «l’any passat no vàrem poder celebrar els 25 anys com nosaltres haguéssim volgut però vàrem fer una altra activitat: una camiseta benèfica i el que vàrem recaptar, llevant les despeses, ho destinàrem a Es Rebost Solidari (una entitat solidària que reparteix aliments entre la gent que més ho necessita). Va ser una gran satisfacció veure com la gent no ens havia oblidat. El lema era que tornaríem. La veritat és que assumírem la inactivitat de la millor manera que vàrem poder. Al principi va ser dur, però ara tenim més llibertat».

El retorn
Guasp es mostra reservat a l’hora de desvetllar en què consistirà el tan esperat espectacle commemoratiu dels 25 anys, però avança que la representació que posarà punt i final a les festes de Sant Bartomeu el proper 24 d’agost serà «un recull del millor d’aquest quart de segle de trajectòria». Enginy i misteri enrevolten un correfoc de Sant Bartomeu tant esperat com especial en el que els amants del foc i els sinistres dimonis podran gaudir d’un espectacle únic i irrepetible que farà oblidar l’absència de diables durant la pandèmia. Hi ha coses que mai se n’acaben d’anar. Per això. Esclatabutzes ha tornat per quedar-se.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.