Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern instal·la a Sóller 50 trampes per als óssos rentadors

Es tracta d’una espècie catalogada com a invasora i de la qual diversos particulars han advertit de la seva presència

Un os rentador capturat a Andratx pel COFIB. | J. MORA

El Consorci de Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, ha instal·lat aquesta setmana un total de 50 trampes per a óssos rentadors (mapaches) a Sóller. Després que diversos particulars advertissin les autoritats de la presència d’aquesta espècie invasora al municipi, el COFIB posà en marxa les actuacions de seguiment i control que fins ara no havien estat necessàries a Sóller. Segons han explicat des del Consorci «encara és prest per conèixer els resultats, ja que fins ara únicament ha estat operatiu aquest nucli durant uns 10 dies, però es considera important el seu manteniment tant per les observacions i avisos rebuts de la zona, com per al monitoratge del moviment o expansió dels nuclis de municipis adjacents». Des de la Conselleria detallen que l’ós rentador és una amenaça per a la diversitat biològica.

Comporta un risc sanitari per a l’ésser humà, ja que pot ser portador de malalties zoonòtiques i també afectar els animals domèstics amb malalties com la ràbia de la qual pot ser portador. A més d’això, és sabut que és un depredador generalista que produeix molèsties a zones urbanes i residencials, provocant accidents de tràfic, afectant punts verds, fems i també consumeix i fa malbé a béns agrícola-ramaders. És per això que aquesta espècie està catalogada com a invasora. Aquest fet obliga a les administracions locals al seguiment i vigilància d’aquestes espècies per tal d’evitar o minimitzar els efectes que tenen les espècies invasores sobre la biodiversitat i els altres efectes esmentats.

Prevenció
Davant aquesta situació, des del Govern apel·len a la col·laboració ciutadana, ja que «el fet de poder disposar d’una xarxa de detecció primerenca, integrada per tècnics especialitzats, entitats de conservació del territori, agents ambientals, caçadors o particulars és essencial per a poder detectar i controlar aquestes espècies». És per tot això que davant l’albirament d’un ós rentador o altra espècie invasora, demanen que es doni l’avís a l’112 o bé es notifiqui per l’app gratuïta Linea Verde.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.