Setmanari d'informació local - 138 anys

Satisfacció de l’oferta complementària a l’equador de l’estiu

Comerç i restauració del Port fan un alè a la primera temporada turística després de la pandèmia i es queixen de la falta de personal

Una parella de turistes llegeix la carta d’un restaurant de primera línea del Port.

Arribats a l’equador de l’estiu, el Port de Sóller encara el primer mes d’agost després de la pandèmia amb una satisfacció generalitzada per part dels empresaris i treballadors del sector de l’oferta complentària. Així i tot, comerç i restauració es queixen de la dificultat per trobar mà d’obra de garanties. Recorrem la primera línea del Port sota un sol abrasador per comprovar que, a l’hora de dinar, gairebé totes les terrasses del passeig estan quasi plenes i que no hi ha altra ombra baix la que guarir-se que la dels exteriors superpoblats dels restaurants.


Santi Ricart, encarregat del restaurant Mar y Sol, viu en primera persona la problemàtica de la dificultat per contractar treballadors a un dels establiments amb més caràcter del Port on hi fan feina 19 persones. Ricart afirma que «fa quinze anys que faig feina aquí i aquesta temporada és la que més ens ha costat trobar personal. N’hem trobat però ha estat complicat. És un personal complicat, ja no hi ha tanta professionalitat. Aquest tema ha canviat molt».

Satisfacció
En relació a com està avançant la temporada, l’encarregat del Mar y Sol confirma que «va bastant bé. És un poc diferent. La Covid-19 ens ha fet bastant de mal. L’any passat obrírem quatre mesos quan l’habitual és fer-ho de 18 de juny a 8 de novembre. Enguany obrírem per l’abril i els primers dies foren un poc extranys, però després la cosa es va compondre i ara podem dir que la temporada és bastant bona. No excel·lent, però sí bastant bona. Ens va un poc millor que l’any passat. Tornar a arrencar ha estat molt complicat perquè és un lloc molt gran amb molta maquinària i costa tirar endavant».
Per una altra banda, Pep Jordán és el propietari de la tenda de ‘souvenirs’ Terra Endins, un establiment amb tota classe de productes per a turistes com roba d’estiu, pales de platja o un enorme matalàs inflable rosa amb forma de flamenc. Jordán explica que «la temporada d’enguany va bastant bé; millor, fins i tot, del que jo creia. En comparació a l’any passat, la pujada d’ingressos ha estat molt notable. Els guanys han augmentat el doble en comparació a l’any passat. Estam contents.
El comerciant afegeix que «la gent té ganes de consumir. Vàrem començar que venien amb molts de francesos, cosa que em va sorprendre molt. Han vengut alemanys, anglesos, danesos i nòrdics. També, darrerament, nordamericans i sudamericans».

«Esteim molt contents»
Ubicada a una de les primeres cases que es construiren al Port l’any 1902, Ca’s Siquier és una botiga especialitzada en artesania i roba manufacturades per productors locals. Mercè Amengual i Pep, la seva parella, gestionen aquesta tenda que compta amb una clientel·la fidel que acudeix cada any per endur-se’n records al seu país d’origen. Amengual manifesta que «aquesta temporada va molt bé, estam molt contents. Hem passat dos anys un poc complicats degut a que el turisme va baixar moltíssim per culpa de la pandèmia. Enguany ha millorat molt. El que duim de temporada hem ingressat moltíssim més que l’any passat. La temporada de l’any passat va començar tard. Això fa que aquest temps ho notis econòmicament. Enguany, uns dies tenim més gent i un altre, menys però estam contents. Tendrem un mes d’agost amb gent».

«Costa trobar gent»
Carlos Esteve, cap de cuina de Ca’n Ribes, ens atén a l’interior del restaurant on fa feina fa dos anys. «Tenim una bona temporada, ve bastanta gent. L’any passat hi havia un poc més de gent. Instauràrem els torns a les terraçes i enguany ho hem mantengut. Vé un turisme d’un poc més de qualitat. Ho notam en que es demana més peix fresc.
A la pregunta de si ha costat trobar treballadors per la nova temporada, Esteve comenta que «vàrem contractar personal nou però no ha anat bé i no n’hem trobat més. És molt difícil trobar gent. Aquí som un menys a cuina i a barra».
Tancam el reportatje i el nostre recorregut per l’oferta complementària del Port amb les dues idees amb que hem començat: per una banda, restauració i comerç es recuperen vigorosament després d’uns anys aturats que han estat «durs» i, per l’altra, la restauració troba personal per fer-hi feina amb dificultats i no sempre amb el perfil que ells desitjarien.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.