Setmanari d'informació local - 138 anys

«Abans les festes eren més divertides »

Guillem Xumet Raja (Sóller,1983) és el president de l’Associació de Veïnats de Biniaraix. El seu ofici és fuster i declara que el que més li agrada fer en el seu temps lliure és fer la seva feina.

-Què suposa per vos ser el president de l’Associació de Veïnats de Biniaraix?
-Molta feina, la veritat. Agafàrem aquest càrrec perquè la junta directiva anterior duia 25 anys fent-ho i ja volien anar-se’n perquè estaven cansats. Nosaltres decidírem prendre el càrrec perquè si no les festes es perdien i no volíem córrer aquest risc. Ens vàrem presentar per ajudar, no per fer res més divertit ni extraordinari sinó perquè no es perdés.

-Quants d’anys fa que formau part del grup?
-Vaig començar l’any passat i no vàrem poder fer res a causa de la pandèmia. Enguany és tècnicament el primer any i ens pensàvem que això seria més fàcil, però amb les feines i la vida familiar és un poc complicat compaginar-ho.

-Quants d’integrants sou a l’Associació?
-Som set. Jo soc el president, després hi ha el vicepresident que és en Pere Puig; el tresorer que és en Pau Alemany; na Neus és la secretària i els vocals són na Marga i en Bonifacio, i en Guillem que formava part de l’antiga junta directiva i ens ha ajudat molt a organitzar-nos com corresponia.

-Pensau que les festes han canviat molt al llarg dels anys?
-Pens que les festes abans eren més divertides Ara amb les lleis que hi ha és complicat fer segons que. Ens demanen moltes coses que abans no es necessitaven i, per tant, i ha més traves per fer segons què. Abans es feia la cursa de carretons i ara ens posen moltes barreres. Esperam que l’any qui ve puguem prepara-la amb temps i tenir-ho tot en ordre.

-Per què creis que és important seguir amb les festes de cada barriada?
-És molt important mantenir aquestes festes que es fan des de fa tants d’anys. Sempre hi ha gent que es queixa. Per exemple, a nosaltres ens critiquen que només facem festa fins a les dues de la matinada, però a partir d’aquesta hora la gent que queda és incívica i volem evitar desastres. Es tracta d’un barri petit i volem unes festes petites com s’han fet sempre.

-Quin és el vostre objectiu principal?
-Seguir amb el que feien els que estaven abans. El tema de pàrquing, que posin més contenidors, que posin només un sentit de circulació. Nosaltres no volem fer coses noves sinó aconseguir tots aquests temes que fa anys que es demanen.

-Rebeu ajuda per part de gent externa a l’Associació?
-Sí. Els que més ens ajuden són els veïnats i n’estam molt agraïts. Per això prioritzam la seva opinió. L’Ajuntament també ens ha ajudat, encara que no els hi hem demanat molt però han complit amb el que demanàvem.

-Per què vàreu decidir fer el pal ensabonat?
-És un esdeveniment típic de les festes de Biniaraix. L’Horta té el concurs de menjar síndria, nosaltres tenim el pal ensabonat que fins i tot tenim el forat enterra per posar-lo.

-Enguany falta la Nit de l’Art. A què es deu aquest fet?
-No vàrem poder preparar-la amb l’antelació necessària. Quan volguérem actuar ja va ser massa tard ja que quedaven menys de tres mesos. Esperam que més endavant poder fer-la, encara que no sigui dins el programa de festes.

-Personalment, què considerau el més important relacionat amb les festes?
-La meva prioritat és que la gent major s’ho passi bé i estigui a gust amb les festes. Els joves van per tot de festa, van a les de l’Horta, del Port, de l’Alqueria, de Sóller, etc. Però la gent major de Biniaraix només pot gaudir un pic en l’any de les festes així que jo desig que tots s’ho passin molt bé i que siguin unes festes agradables per a ells.

-Hi haurà alguna novetat?
-Sí, n’hi ha que s’enfadaran per aquest tema però normalment cada any a la missa es guarden els dos primers bancs per a les autoritats. Nosaltres creim que no hauria de ser així, que els dos primers bancs han de ser per a la gent major de Biniaraix, pels que hi són cada dia de l’any, no pels que venen un dia de 365 a demanar el vot. Les persones majors mereixen estar davant, es cansen més aviat, no hi veuen, no hi senten i és el lloc que els hi pertoca.

-Vos costa molt organitzar les festes?
-No, la veritat és que no. L’Ajuntament ens ha ajudat bastant en tots els temes de permisos.

-Estau content amb el programa d’enguany?
-Els actes que hi ha programats m’agraden, però sí que ens hagués agradat fer un programa més complet encara que no hem tengut temps suficient.

-Què teniu pensat de cara a l’any qui ve?
-Esperam que l’any qui ve puguem fer el que desitjam. Ens hi posarem amb temps per poder complir-ho. Tampoc volem fer molta bauxa perquè la gent major es cansa aviat i volem que estiguin tranquils. Ens agradaria molt fer un concurs de coques.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.