Setmanari d'informació local - 138 anys

Cabres salvatges: un problema que va a més

Una empresa de Sóller es dedica a regular amb mètodes tradicionals la població d’una plaga en aument. Es calcula que sobren entre 30.000 i 40.000 exemplars a tota Mallorca

Pau i Javier, integrants de l’empresa Enrocat, vigilen la muntanya acompanyats dels seus cans de caça.

La plaga de cabres salvatges constitueix un problema tant per a l’ecosistema natural com per la convivència humana a Mallorca en general i a Sóller en particular. En un primer lloc, aquest animals menjen les tijes de noves plantes i d’arbres, imposibilitzant la regeneració dels boscs. És més, fin i tot les cabres salvatges surten dels seus hàbitats naturals i entren a domicilis privats destrosant cultius o mobiliari domèstic. És per aquest motiu que Pau Pomar i Javier Andreo constituïren Enrocat, una empresa destinada al control de la plaga de cabres salvatges.


«En vint-i-cinc anys d’experiència com a controlador de plagues puc dir que hi ha un problema de control de la cabra silvestre mallorquina. És un problema que va creixent. Ara n’hi ha més que mai», comenta Pau Pomar. «Fa 60 o 70 anys eren petits ramats que vivien a finques particulars. En arribar el boom turístic, la gent va partir a l’hosteleria i abandonaren aquests ramats que aprofitàren per extendrer-se fins un punt que s’havien reproduït tant que s’han convertit en una plaga». «Hi ha estudis que apunten que sobren entre 30.000 i 40.000 cabres, apart de les que ja hi son», apunta el caçador en llaç i cans.
El problema s’ha generalitzat arreu de Mallorca. El principal nucli és la Serra de Tramuntana i el Parc de Llevant encara que darrerament també s’han trobat nuclis per Es Raiguer.
Existeixen dues modalitats per capturar aquests animals. La primera és la caça de cans amb llaç. Aquest model de cinegètica tradicional i exclusiva de Mallorca consisteix en trobar un grup de cabres i acorralar-les damunt un penya-segat i allà aplicar una caça selectiva. És a dir, mentre els cans les tenen entretengudes, amb una canya telescòpica i una canya que té un llaç se les agafa per les banyes i es treu l’alimanya. Per una altra banda, trobam la modalitat del corral que practica l’empresa sollerica i que consisteix en habilitar un punt de menjar i beure per atreure la major quantitat possible de cabres i, una vegada instal·lades, s’edifica una tanca amb l’intenció de concentrar els animals i fer que sigui més fàcil capturar-los.

La caça
Però, que es fà amb una cabra una vegada capturada? Pau explica que «al principi es fa una selecció, la pots destinar a ser amollada per consolidar la genètica o decantar-la, pel que s’ha de fer una gestió amb l’oficina de caça. Un pic està fet això, per prevenir malalties i consolidar la genètica, les cabres són sacrificades» segons marca la normativa de benestar animal. El proper dissabte 8 d’octubre es celebrarà una taula rodona sobre aquesta problemàtica en el marc de la Fira de la Serra de Tramuntana al Santuari de Lluc.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.