Setmanari d'informació local - 138 anys

Més de 800 ocells per celebrar el mig segle del Grup Ornitològic de Sóller

Un total de 58 criadors mallorquins participaran aquest cap de setmana en una mostra d’exibició de petites aus que es durà a terme al centre parroquial de La Victòria

Fotografia de grup dels voluntaris de l’Agrupació Ornitològica de Sóller. | Pere Serra

No serà a preu de canari jove sinó de franc la 40a Exposició Ornitològica de Sóller que es durà a terme aquest cap de setmana al Centre Parroquial de La Victòria i que servirà també per commemorar el 50è aniversari de l’ Agrupació Ornitològica Comarcal de Sóller. Més de 800 ocells preparats per 58 criadors es donaran cita en una mostra més que consolidada amb el pas del temps i que sempre ha gaudit de l’acceptació d’un públic fidel. Cinc són les categories del certamen: color; postura; exòtics; híbrids i fauna europea.


Miquel Socies no només és criador sinó que també ha participat com a jutge a concursos internacionals i pot dir amb orgull que ha estat campió del món de postura. A la pregunta de què es trobarà la persona que vagi a veure el certamen, el criador explica que «es trobarà molt de color, molts de canaris amb formes diferents a l’habitual. Pot ser que sorprengui alguna variant exòtica que sigui complicada de criar. El Diamant de Gould, per exemple, té molts de ‘colorins’ i sempre sorprèn o els canaris de postura, que alguns tenen forma de ‘U’ o de set que criden l’atenció ja que no és habitual veure’ls amb facilitat».
Però, quins passos s’han de complir per criar un ocell de competició? Socies apunta que «el primer a fer és seleccionar els ocells. Després la temporada de cria, que és una altra il·lusió per veure el que sortirà. Llavors, ve la muda, al setembre, quan l’ocell passa de jove a adult, i més tard els concursos i així va girant la roda.

Memòria
Bernat Estades es memòria viva de l’avicultura a Sóller, a la que ha estat proper des de que es creà l’Agrupació ara fa quasi cinquanta anys. El veterà avicultor rememora que «al març del 1972, en aquell moment, amb Franco viu, no deixaven fer reunions; s’havia de passar pel Sindicato de Ganaderos. Aquí hi havia una sucursal i a través del delegat sindical es reuniren 37 aficionats que, per aquella època, estava molt bé. Així es decidí crear l’agrupació. En aquell moment no hi havia estatuts. Al mateix temps que nosaltres es formaren societats a Inca, Manacor, Muro, Felanitx i una que és molt curiosa i que ja no existeix que és la de Santanyí. El primer concurs que vàrem fer va ser a Sóller el 25 i 26 de novembre de 1972, però hi va haver uns 10 anys, a finals dels 80 i principis dels 90 que no en vàrem fer ja que l’afició va davallar».
Un fet curiós de la criança d’ocells és que la gran majoria de criadors són homes. De fet, dels 58 criadors de la mostra, cap és dona.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.