Setmanari d'informació local - 138 anys

Els estrangers, els qui més demanden fer marges

Els artesans de pedra en sec asseguren que la majoria de peticions arriben sobretot de part de propietaris forans que adquireixen finques a la Serra de Tramuntana

Els marges de la Vall i de tota la Serra de Tramuntana s’han revaloritzat durant els darrers anys. Després d’una època en què els marges s’havien deixat una mica de banda, els artesans de pedra en sec tornen a gaudir d’una alta demanda. Alguns dels motius que expliquen la deixadesa dels darrers anys són l’alt cost de la construcció i el manteniment que aquests suposen, a més d’una gran quantitat de permisos sol·licitats que el que han fet ha estat perjudicar la seva construcció, asseguren els professionals.

L’actual revalorització ha estat provocada en gran part per les grans inversions que els estrangers han duit a terme a finques del municipi solleric i els seus voltants. L’alt cost que suposen els marges juntament amb la complicada situació econòmica actual ha provocat que la major part de clientela actual sigui estrangera.


La maquinària per a la construcció de marges ha evolucionat molt durant els darrers anys. Tal com afirmen diferents margers sollerics, aquesta evolució ha facilitat moltes tasques que anys enrere suposaven un gran esforç. A més, juntament amb l’evolució de la maquinària, també cal destacar la creació de l’Escola de Margers i l’organització d’una gran quantitat de cursos per formar margers a la nostra Illa. No obstant això, tal com confirmen diversos artesans de pedra en sec del municipi, aquesta formació professional de margers no l’han notada. Referent al tema de l’alta demanda actual per part dels estrangers, el marger solleric Rafel Tugores explica que «actualment tots els margers de Sóller tenim molta feina. Aquest fet ve provocat en gran part per les grans inversions que estan fent els estrangers. Durant els darrers anys estan adquirint una gran quantitat de finques al nostre municipi. Aquestes finques necessiten la construcció i manteniment de marges, fet que a nosaltres ens ha beneficiat molt».


Sobre l’evolució de la maquinària per a la tasca de marger, Jesús Busquets, artesà de la Vall, afirma que «el gran canvi en la nostra professió ha estat causat per la maquinària. La feina en si continua essent la mateixa, però l’evolució en la maquinària l’hem notada positivament».


El marger solleric Manolo Rodríguez parla sobre l’Escola de Margers i els cursos organitzats per part del Consell, explicant que «aquí a Sóller no s’ha notat la formació de margers. Jo he tengut a treballadors procedents d’aquests cursos i la veritat que no he notat una millora quant a la seva formació respecte d’altres treballadors que hagi tengut. Crec que això s’explica pel fet que la pedra no es tracta igual al Pla que a la Serra de Tramuntana. Als cursos ensenyen a tractar la pedra d’una manera que probablement aquí no ens és tan útil com al Pla».


Continuant amb el tema de l’Escola i els cursos de margers, el solleric Toni Reynés, coordinador de Patrimoni Etnològic a la Unitat de Pedra en Sec i Senderisme del Consell de Mallorca, afirma que «des del Consell es continua treballant amb la formació de margers. Actualment, està en procés la creació d’un certificat professional, amb el qual es podrà fer un curs de Formació Professional (FP). El Consell continua organitzant també cursos de 300 hores per a la formació de margers i, a més, a Raixa es duen a terme dos cursos a l’any de quatre caps de setmana cada un dirigits a gent menys experimentada».


La tasca de marger s’està cuidant durant els darrers anys i aquesta està avançant positivament.
Ara només falta que no siguin tan sols els estrangers qui puguin gaudir d’aquests marges que formen part de la identitat del municipi solleric.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.