Setmanari d'informació local - 138 anys

Els pagesos podran cremar restes de poda sense autorització prèvia

L’esmena es votà al Congrés dels Diputats amb el suport de tots els partits

Sóller ha registrat alts nivells de contaminació atmosfèrica arran de les cremes. | Aina Borràs

Demanar permís per cremar restes de poda ja no serà necessari a partir de dia 2 de gener. Els particulars i els pagesos professionals que tenguin explotacions agrícoles amb menys de 50 treballadors podran cremar restes vegetals sense l’autorització prèvia que expedeix l’administració. A través d’una esmena presentada al Congrés dels Diputats aquesta setmana, tots els grups parlamentaris votaren a favor de l’eliminació de crema de restes agrícoles a les explotacions. Els únics que hauran de demanar permís seran les explotacions agrícoles que facturin més de 10 milions d’euros anuals i tenen més de 50 treballadors.

Amb aquesta mesura, que modifica la llei de residus, es dóna una sortida a les petites explotacions. Mentre, els propietaris de terrenys forestals hauran de continuar sol·licitant l’autorització a la Conselleria de Medi Ambient dins el període comprès entre gener i el 30 d’abril i els 16 d’octubre al 31 de desembre, com s’havia fet fins ara.

La resta de finques ubicades en zona rústica o dins horts i tarongers queden exemptes i podran cremar material vegetal a partir de 2023, tal com es feia en anys anteriors a l’aprovació de la nova llei de Política Agrària Comuna. Tot i l’aplicació d’aquesta nova mesura, des de la Cooperativa Agrícola han explicat que tant l’entitat com molts pagesos ja han adquirit biotrituradores per adaptar-se «al futur». El seu vicepresident, Pere Joan Oliver, informà que «part del material que es fa amb les picadores l’usam per fer compost i s’aprofita per adobar la terra», per tant, des de l’entitat «encoratjam a continuar cap aquest camí». Així i tot, Oliver es mostrà satisfet «sobretot perquè als olivars de muntanya és complicat fer arribar la maquinària».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.