Setmanari d'informació local - 138 anys

Economia circular a Sóller: un negoci rodó

Comerciants del poble es transformen en actors per un dia a un anunci finançat per l’Ajuntament per impulsar les compres al municipi i fomentar el producte de quilòmetre 0

Xisco Martínez es desfà el davantal en un moment de la gravació. | Pere Serra

Qui hagi llegit el setmanari Sóller els darrers mesos haurà estat testimoni del degoteig constant de notícies a les que els protagonistes eren els petits comerços de tota la vida que anaven tancant les seves portes per sempre. Per lluitar contra aquesta onada, l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament que dirigeix Sebastià Aguiló ha invertit uns 1.500 euros en un curt audiovisual on el protagonista és un bitllet de 20 euros que va passant per les mans de mitja dotzena de petits empresaris locals fins a tornar al punt incial.
Al vídeo, els actors no són actors, sinó els vertaders comerciants i els escenaris no són un decorat, sinó les seves pròpies botigues. Està previst que el curt sigui distribuït per televisió, xarxes socials, whatsapp i també es projecti a alguns centres educatius per concienciar al jovent sobre la importància del petit comerç. Però, què és l’economia circular? A què li deim productes de kilòmetre 0?


Tot i que és un concepte molt més ampli, a aquest spot s’entén l’economia circular com el recorregut d’un determinat fluxe de doblers que no surten d’un espai limitat; en aquest cas Sóller. Això fa que la riquesa quedi al municipi i els participants es vegin beneficiats econòmicament. Per una altra banda, els productes de quilòmetre 0 són aquells de proximitat; els que han estat produïts aprop del punt de venda com els de Xisco Martínez, plaçer del Mercat Municipal, on despatxa tot tipus de fruites i verdures. Martínez afirma que «darrerament la gent del poble està més concienciada. Els polítics també. No crec que la desparició del petit comerç sigui una emergència però trob que la gent està concienciada en que el petit comerç és un actiu per Sóller. És evident que és molt més agradable a la vista un carrer ple de portes obertes que no de tancades».


Per la seva banda, Jero Reynés, propietària de la tenda de roba i complements Exa-Jero, opina que «és necessari fer circul·lar els doblers dins el mateix poble. No hauríem de deixar que Sóller es convertís en una ciutat dormitori. És vera que cada barrera que es baixa significa apagar poc a poc la vida del poble». Internet i les plataformes digitals han redifinit en els darrers temps l’idea de comerç. Bé ho sap el perruquer Tomeu Campins que ha vist el seu sector afectat per les noves tendències. Per això defensa el petit comerç. «Abans els nostres competidors eren les grans superfícies, ara és Internet. El háztelo tu misma ens ha fet mal. Els tutorials ens perjudiquen. S’ha notat molt amb els ingressos», comenta.

Comerciants
Al capdavant d’El Guia, històric restaurant i hotel proper a l’estació del tren hi trobam Lluís Rullan que ens conta que «Sóller és un dels llocs on es consumeix més producte local ja que tant ciutadans com restaurants tenen més sensibilitat». Afegeix que «d’aquí deu anys no crec que hi hagin gaire canvis però sí més població extrangera. S’ha de fer un esforç per facilitar als joves un habitatge propi. Hi ha carrers on ja hi ha més estrangers que mallorquins». Carolina Calatayud gestiona amb la seva germana la papereria i llibreria Impremta Calatayud. Carol explica que «és molt complicat mantenir-se. Nosaltres ens mantenim gràcies a que el local és nostre. Si haguéssim de pagar un lloguer venent papereria i llibres no seria fàcil continuar. No podem competir amb els preus de les grans superfícies. Tenim una clientel·la fixa». Tancam el recorregut amb Catalina Colom, de la Farmàcia Grau, que conclou que «trob que s’haurien de fer més iniciatives com aquesta. El problema és que el jovent tira de tarjeta de crèdit. Venen a comprar una mascareta de 70 cèntims i has de treure el datàfon perquè sinó perds aquesta venda».
En definitiva, l’anunci exemplifica que l’economia circular és igual que un boomerang australià ja que sempre torna al lloc d’origen després de desfer-te’n d’ell.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.