Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

«Seguir treballant a pèrdues és inviable»

Teresa Valladolid explica per què, el setembre del 2022, Sóller Recicla anuncià la rescissió del contracte que els vinculava a l’Ajuntament des del 2013. Una decisió que dibuixa el conflicte de la Vila amb la concessió dels serveis de punt verd i reciclatge.

-Quines funcions realitza, avui en dia, Sóller Recicla?
-Nosaltres ens encarregam de la recollida selectiva, de la recollida domiciliària de mobiliari i de la retirada de voluminosos abandonats a la via pública. A més, som el punt verd de Sóller, que és un dels 3 autoritzats a la Serra de Tramuntana i l’únic a la Vall de Sóller i municipis del voltant.

-I com ha evolucionat, el vostre paper, d’ençà que signàreu la concessió amb l’Ajuntament?
-Per demanda de l’Ajuntament, així com per petició popular, hem augmentat significativament el nombre de contenidors. Se n’han comprat gairebé 400 més dels prevists al contracte. I a això s’hi ha de sumar el fet que hem augmentat el nombre de sortides i el total de freqüències. Per tant, hem hagut d’ampliar la plantilla de 7 a 14 treballadors. I ens hem vist obligats a multiplicar la quantitat de vehicles, passant dels 3 prevists inicialment per l’Ajuntament, als 6 que tenim actualment en funcionament. A més, les sortides de recollides a les empreses també han augmentat. En molts casos es preveien per 3 dies a la setmana, i ara en són 6, i amb els festius inclosos, perquè en cas contrari Sóller ho notaria molt.

-El vincle amb l’Ajuntament començà el 2013 i acaba el pròxim setembre. El contracte contempla la possibilitat d’una pròrroga, però l’any passat vàreu comunicar que no l’assumiríeu. Què ha passat?
-Els darrers anys hem advertit que la retribució que rebem no es correspon amb la nostra feina. Amb l’augment del reciclatge i el creixement de la demanda del nostre servei, el treball s’ha multiplicat. Però l’import que cobram és el mateix. I la pròrroga que preveu la concessió no contempla un canvi en aquesta retribució. Durant el 2019 vàrem preparar un informe al respecte, que entregàrem el juny del 2020 per demanar una revisió de la part econòmica del contracte. Però l’Ajuntament no va arribar a contestar. De fet, fins a aquesta setmana no hem rebut cap resposta oficial.

-Per tant, el contracte no s’ha arribat a actualitzar en cap ocasió des del 2013. És així?
-Mai. I això que des de fa temps hem explicat a l’Ajuntament que, amb aquestes circumstàncies, a Sóller Recicla anàvem desbordats. En realitat, l’únic conflicte és que hem doblat la feina i seguim cobrant el mateix import. No és que a Sóller Recicla exigim cobrar més per la nostra tasca, sinó que demanam els diners que ens pertoquen per la feina que feim. Tanmateix, seguir treballant a pèrdues és inviable.

-I per què heu assumit aquesta càrrega extra, si no s’estipulava al contracte i no us és rendible?
-Perquè ens ho sol·licitaven des de l’Ajuntament. Això sí, mai ho varen fer per escrit. Els regidors ens demanaven un augment dels nostres serveis per via telefònica, i nosaltres assumíem aquesta labor amb tota la bona voluntat. Però com que no hi ha res per escrit en aquest sentit, el darrer equip de govern ens ha negat la possibilitat que aquesta feina es pogués abonar.

SOLLER. RECICLAJE. El reciclatge d’envasos puja un 11,24% respecte del 2019. Les dades de Sóller Recicla confirmen una tendè

-Què passarà, a partir de setembre, amb aquesta situació?
-Nosaltres complirem amb la nostra paraula fins al setembre. I després, el futur és incert. Això sí, aquesta setmana ens hem reunit amb l’Ajuntament per mirar d’apropar les nostres postures, i sembla que aquesta situació es podria transformar. De moment, hem contemplat la possibilitat de continuar oferint el servei més enllà del mes de setembre. La idea és que, mentrestant, la Vila tengui temps per estipular un nou plec de condicions i pugui obrir un nou concurs públic, que s’hauria d’articular amb els atributs actualitzats i reflectint de forma més acurada les necessitats que s’han anat cobrint els darrers anys. Només ha estat una primera presa de contacte amb el nou consistori, però ambdúes parts s’han mostrat predisposades a fer realitat aquesta possibilitat. Ara bé, per seguir endavant amb la proposta també hem de coincidir en termes econòmics.

-Alguns apunten que, per la relació entre el propietari de Sóller Recicla i Sebastià Aguiló, el regidor s’hauria de decantar d’aquests processos. Què en pensau?
-Si es decantés del procés, per a nosaltres no suposaria cap inconvenient. Però val a dir que Sebastià Aguiló és l’únic de l’Ajuntament que s’ha preocupat per la nostra situació.

-A títol personal, com has viscut aquests darrers temps a Sóller Recicla?
-Hi ha hagut molts nervis. Hem fet molt bona feina, però veure que l’Ajuntament no s’hi implicava ens ha fet sentir impotència i frustració. Sobretot, pel que fa als darrers 4 anys.

-Pensau que els ciutadans estan satisfets amb el vostre servei?
-Sí. Hem rebut el suport de molta gent que no vol que partim de cap manera. I hem notat certa preocupació per saber què passarà si no hi som. En canvi, també hi ha gent que no acaba d’entendre la nostra funció i no vol pagar segons quin servei.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.