Setmanari d'informació local - 139 anys

La Vila inspecciona els edificis de Can Generós per detectar l’excés de sal

49671
PUERTO DE SOLLER - CORONAVIRUS - EPIDEMIAS - LA OFERTA COMPLEMENTARIA RECUPERA SU ACTIVIDAD. | Irene Cabrer

L’Ajuntament vol inspeccionar d’ofici els habitatges situats als voltants de la platja de’n Generós per comprovar d’on ve l’excés de salinitat de l’aigua i acabar així amb els problemes que genera quan arriba el líquid a la depuradora. D’ençà que els sensors col·locats a diferents punts entre Can Repic i el col·lector de sa Torre al Port detectaren que els alts nivells de sal provenien de la zona de can Generós, hi ha la sospita que alguna bomba d’extracció llenci l’aigua a la canonada de les fecals en comptes de la tuberia de les pluvials.

Amb l’objectiu de reduir aquest excés de sal i així facilitar la instal·lació de la depuració terciària, el regidor de l’àrea, Sebastià Aguiló, vol actuar d’ofici i «revisar l’estat de les construccions d’aquesta zona per baixar les elevades concentracions que ara no permeten utilitzar l’aigua per a reg un cop que ha passat el procés de depuració».
Dins aquesta línia i conjuntament amb altres departaments, Aguiló sol·licitarà que cada habitatge certifiqui que té correctament separades les aigües brutes de les de pluja i així «rebaixar aquesta sal que ara no permet aprofitar l’aigua depurada sobretot als regants de l’Horta i la Roca Roja», digué.

Depuració terciària

Aquesta actuació seria la primera passa que vol dur a terme l’Ajuntament i que té per finalitat aconseguir extreure aigua regenerada de l’EDAR de Son Puça. D’aquesta manera, el regidor d’Agricultura ha rebut aquesta setmana la memòria de l’avantprojecte que permetrà construir un dipòsit amb una capacitat de 3.200 metres cúbics per implementar el tractament terciari de les aigües per aprofitament agrícola que estaria connectada a través- d’una canonada a la depuradora. Per això és necessari adquirir uns terrenys que limiten amb les instal·lacions de la depuradora de Son Puça i que Aguiló vol començar a negociar amb els diferents propietaris. La compra dels terrenys «es podria fer amb els diners dels romanents de tresoreria, passa prèvia i necessària per poder iniciar el projecte», comentà. Tot i això, els terrenys necessiten un canvi d’ús, una gestió que el regidor confia que sigui ràpida, «ja que el Govern declarà el projecte d’interès general i això facilitarà la requalificació del sòl».

En aquest sentit, es mostrà molt crític el partit socialista de Sóller, qui manifestà que tota la problemàtica no es genera des de la depuradora. De fet, aquesta setmana en una roda de premsa el portaveu, Jaume Mateu apuntà que allò important «és fer una reforma integral del cicle de l’aigua. Si la xarxa està ben dissenyada i hi ha poques filtracions i poques pèrdues és més fàcil que arribi millor a l’EDAR». Per això, consideren que no tot el problema s’ha d’enfocar en la fase final del procés, «sinó que hi ha una part important de gestió municipal per part de l’Ajuntament, digué. Així mateix, recordà que el Pla d’Horts i Tarongers aprovat el 2001 contemplava sanejar zones que encara no estan connectades a la xarxa ni de fecal ni d’aigües fluvials.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.