Setmanari d'informació local - 139 anys

«Els pescadors, a nivell polític, no interessen»

Antoni Garau (Sóller, 1954) Coll es jubilà el passat 1 de juliol després d’haver estat gairebé 42 anys treballant i defensant els interessos del sector pesquer. Començà com a secretari a la Confraria de Pescadors de Sant Pere, al Port. I després li oferiren un càrrec a la Federació Balear de Confraries de Pescadors, on exercí de secretari des de l’any 2000. També va ser secretari del Consell d’Administració d’Opmallorcamar que es dedica a comercialitzar les captures de Mallorca, i ha fet feina amb els millors professionals a escala europea. A més, durant 13 anys ha estat membre del Consell Assessor del Mediterrani a Europa, que crea dictàmens normatius i que compta amb el sector pesquer mediterrani, ONG, representants de la pesca recreativa...

- S’acaba de jubilar enguany, quin balanç fa de la feina feta durant més de 20 anys al capdavant de la Federació?
- Quan vaig arribar a la Federació Balear érem quatre persones al moll vell de Palma. Vaig formar un equip i dúiem la gestió de les cooperatives de les Balears. A l’actualitat, des de l’entitat s’ha fet molta feina per rendibilitzar i millorar les condicions del sector de la pesca professional, tot i que la part més complicada ha estat lidiar amb la comunitat autònoma i l’Estat.

- Com està en aquests moments, el sector i, per descomptat, el de Sóller?
- El sector pesquer ha passat d’una situació precària a crítica.

- Si és així, quin futur li espera?
- No venen moments gens fàcils. I això és el que vaig traslladar al nou conseller d’Agricultura i Pesca, Joan Simonet. Crec que el sector recreatiu estarà còmode amb el nou Govern. Però aquest el que ha de fer és defensar un sector que ho passa molt malament, ja que és un moment molt crític per als professionals de la pesca a causa de la normativa.

- Per què és tan crític?
- La flota de barques de bou es gestiona pel Consell de Ministres cada any. Han anat reduint amb el temps els dies que poden sortir a pescar i en l’actualitat se situa en 3,3 dies per setmana. Al mes de desembre d’enguany la proposta serà tornar a retallar dies i captures i això és insostenible. Per posar un exemple, només a Sant Carles de la Ràpita (el poble agermanat amb Sóller) hi ha 51 embarcacions a la flota, mentre que al Port de Sóller només queden dues barques de bou i, a totes les Balears, 31. Per això és necessari que el conseller i el director general de pesca estiguin atents i es posicionin a favor dels nostres pescadors, perquè no s’apliquin més mesures restrictives i els dies de captura no davallin.

- Creu que es podrà aconseguir?
- Els pescadors no interessen a nivell polític, perquè la facturació total és poca.

- Quins altres entrebancs hi ha?
- També hi ha un problema en la comercialització del sector. Ara bàsicament està tot massa centralitzat a Palma, però s’hauria d’aprofitar més el producte local i de proximitat. Al Port hi ha una llotja que té moltes possibilitats per fer venda directa i seria una petita solució. Si no, el sector anirà desapareixent i es perdrà peix fresc i d’aquí, i amb això també desapareixerà una part de la identitat cultural del nostre poble.

- Què poden fer els pescadors locals per sobreviure?
- La meva opinió és que, aprofitant les noves instal·lacions de la llotja del Port, podrien vendre més producte directe. També és una llàstima no aprofitar la marca Gamba de Sóller per donar sortida a totes les captures d’aquí.

- Què ha passat enguany amb la temporada de la llagosta?
- Enguany s’ha fet un experiment amb la pesca de la llagosta, una campanya que acaba dia 31 d’agost. Fins ara les llagosteres podien estar calades 48 hores a la mar i ara només hi poden estar 24 hores. Això fa que pesquin manco peix. A principis de 2023 s’aprovà aquest pla de gestió i en acabar s’avaluarà la temporada i comprovarem si s’han de fer canvis o ha valgut la pena.

- Com afectarà l’escalfament de la mar a les captures i al sector?
- L’aigua de la mar s’està acidificant. Tenim espècies invasores, contaminació, escalfament de la mar, i les espècies es desplacen a altres hàbitats. El canvi climàtic afecta la reproducció i la mida de les captures, un fet que en darrer terme afecta els estocs. Al final, la solució només és reduir les possibilitats de captura al sector pesquer quan el problema és el trànsit marítim. Hi ha 22.000 barques recreatives i més de 50.000 llicències concedides a les Balears.

- La pesca recreativa és un problema?
- Sí que perjudica perquè va en augment. Però no necessitam més lleis, sinó que s’apliquin les que ja hi ha.

- Quina solució té això?
- És molt necessària la col·laboració científica amb el sector pesquer. De cada vegada és més habitual, però és molt important encomanar projectes concrets per saber la situació de determinades espècies.

- Per què no s’ha fet res encara per la reserva marina de Sóller?
- La reserva marina de Sóller no s’ha fet perquè no hi havia medalles a penjar, tot i que hi havia una entesa social àmplia. La Comunitat Autònoma no ha fet una bona gestió en aquest sentit. Esperem que el nou director general es preocupi d’empènyer l’Estat perquè finalment sigui una realitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.