Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell mantindrà la gratuïtat del túnel tot i la sentència del Suprem

El dictamen de l’Alt Tribunal declara nul el rescat que feu la institució insular i la condemna a pagar una indemnització a la concessionària

51237
El Consell de Mallorca retirà els peatges el 2017, 5 anys abans que acabés la concessió. | JMARTINY

El Consell de Mallorca haurà de fer front a les reclamacions econòmiques de l’empresa concessionària. Axí ho dictaminà una sentencia del Tribunal Suprem, que declarà nul el rescat que féu del túnel de Sóller i condemnà al Consell a pagar una indemnització encara per fixar.

El conseller insular de Territori, Fernando Rubio, advertí ahir que «si el Consell hagués esperat 5 anys, el cost de la gratuïtat hauria estat de zero euros». Així com afirmà que el rescat «fou una gran irresponsabilitat de Més i del PSOE». A més, i al llarg de la mateixa citació, el popular certificà «que es mantindrà la gratuïtat del túnel».

El Consell havia atorgat aquesta concessió el 1988, estipulant per a Globalvía un termini d’activitat de 28 anys. I, tot i que el contracte s’estenia inicialment fins al 2016, un acord signat el 2007 entre el Consell i l’empresa va ampliar aquest vincle fins al 2022. Però, 5 anys abans que finalitzés l’adjudicació, la institució insular trencà aquest contracte i eliminà el peatge.

El 2017, l’Administració va pagar 16,2 milions d’euros a la concessionària per l’execució d’aquesta operació. Unes xifres molt llunyanes als 31 milions que exigí llavors Globalvía. No obstant això, i segons va reconèixer ahir Fernando Rubio, l’actual sentència «no determina la quantia de la indemnització». A escala local, Més i PSOE coincidiren en apuntar el seu respecte per la resolució judicial. Però també manifestaren alguns desacords de fons al voltant de la decisió del Suprem.

«L’existència d’una via alternativa gratuïta no pot justificar la manca d’interès general. Tots sabem que aquesta alternativa no pot ser mai una opció viable per entrar o sortir de la Vall», assenyalà la portaveu ecosobiranista, Laura Celià. I, en la mateixa direcció, el socialista Jaume Mateu expressà que «són termes jurídics, però nosaltres entenem que les raons per les quals es retirà el peatge encara són vigents».

Rubio qualificà ahir de «greu irresponsabilitat» al pacte d’esquerra per efectuar el rescat l’any 2017, però garantí que el pas pel túnel continuarà essent de franc pels usuaris.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.