Guillem Coll Plaza (Sóller, 1976) creà la cervesa Sullerica fa ara onze anys. La setmana passada Coll rebé la Carta d’Artesà del Consell, convertint-se així en el primer Cerveser Artesà de Mallorca. A l’entrevista fa un repàs a la seva trajectòria.
- D’on va sorgir la idea de crear la cervesa Sullerica?
- A mi sempre m’ha agradat molt la cervesa. Tot va sorgir arran d’un comentari que em feren els companys de la meva antiga feina, quan era tècnic informàtic en un banc. Em digueren que «la cervesa deu ser molt mala de fer, perquè no hi ha gaire informació de com es fa». No els faltava raó, el tema de la cervesa estava molt tancat, perquè les grans empreses així ho volien. En aquell moment, jo vaig pensar que, sent una beguda tan antiga, s’havia de poder fer d’alguna manera. Vaig començar a investigar i vaig poder fer una primera cervesa a casa amb el foc de llenya. Després d’haver participat en diversos cursos, vaig comprar unes màquines petites i vaig decidir ‘tirar-me a la piscina’ creant la cervesa Sullerica.
- Quants anys fa que us dedicau a l’ofici de cerveser?
- Ara fa onze anys que em dedic íntegrament a aquest ofici. L’any 2012 vàrem crear la Sullerica juntament amb la meva dona, Maria Bel Rotger, i en aquell moment vaig deixar l’antiga feina per treballar a la nova empresa. La meva dona s’encarrega de tota la part de gestió i administració, que no és gens senzilla perquè, a pesar de ser un producte artesà i petit, ens fan passar els mateixos controls que a les grans marques, perquè és un tema alimentari i ha d’estar ben regulat, com és normal.
- Quina formació heu rebut durant aquest temps?
- Primer vaig participar en un curs que es va fer aquí a Mallorca on s’oferiren coneixements sobre la cervesa. Posteriorment, vaig anar a Barcelona per continuar formant-me amb un nou curs. Més tard, una vegada ja havíem creat l’empresa, vaig anar a Madrid a participar en un curs encarat als cervesers industrials, sent jo l’únic cerveser artesà que hi acudí. Però clar, al final el procés i les tècniques són les mateixes, el que canvia són els ingredients i la forma de tractar els materials. Aquest curs em va servir molt, i vaig conèixer gent amb la qual tenc contacte avui en dia. Després he anat adquirint diversos coneixements, perquè si no et quedes estancat, com amb tot.
- Què significa ser el primer Cerveser Artesà de Mallorca?
- Estic molt content perquè hem fet molta feina per arribar a aconseguir que es reconegués el cerveser com a ofici artesà. Per a mi és un gran orgull ser el primer, però sobretot m’alegro per la resta de cervesers que a partir d’ara, si ho desitgen, poden ser oficialment artesans a Mallorca.
- Quines passes heu seguit per obtenir el reconeixement?
- L’any 2019 vàrem crear l’Associació de Cervesers de les Balears, de la qual la meva dona n’és la presidenta. Principalment, la vàrem crear perquè no podíem etiquetar les nostres cerveses com a artesanes, òbviament perquè nosaltres no érem artesans, i pensàvem que això havia de canviar. Després de molta feina i moltes negociacions, hem aconseguit que se’ns reconegui com a artesans. També vàrem crear l’associació per arreglar altres aspectes i ajudar-nos entre tots. Per altra banda, per arribar a ser artesà he hagut de dedicar-me 10 anys a l’ofici i ens han fet passar revisions i controls periòdicament per vigilar la nostra feina.
- Pensau que sereu el primer de molts a Mallorca?
- Crec i esper que sí. Hem obert el camí de tot això, i m’agradaria que se sumés molta més gent. Realment, ja que és un ofici, esper que hi hagi gent que s’hi pugui dedicar íntegrament.
- Com ha evolucionat Sullerica des que es va crear fins ara?
-La Sullerica sempre evoluciona. Nosaltres intentam millorar la recepta amb petites variacions. Hem de pensar que és un producte viu. A les Balears, una cervesa artesana tan sols pot portar ingredients naturals, no pot dur res que interfereixi en la maduració. Nosaltres intentam oferir un producte estable i de màxima qualitat. Mantenim la base de les primeres receptes i anam perfilant-la amb variacions, sempre mirant cap endavant.
- Quants tipus de cervesa ofereix la vostra marca artesana?
- Tenim cinc cerveses fixes. Són cinc estils molt diferents entre ells, però intentam que equilibrats, per tal que agradin a tothom. Però, a part, sempre anam traient edicions especials amb petits tocs diferents. En tots aquests anys que duim, hem tret més de 100 cerveses diferents.
- La Sullerica ha tengut èxit també a fora de les Balears?
- Òbviament on més ha triomfat la Sullerica ha estat a les Balears. Però en alguna ocasió també l’hem exportat a Alemanya, Anglaterra, Madrid i Barcelona.
- Què és el que diferencia una Sullerica de les altres cerveses?
-És una cervesa molt diferent. És l’única que duu aromes de flor de taronger i romaní. La gran diferència entre una industrial i una artesana està en les maltes. Una nostra duu un 100% de malta, mentre que una industrial, quan diu que duu doble de malta, duu tan sols un 17%. Es nota molt la diferència, tant amb el gust com amb el cos.
-Algun nou projecte en marxa?
-Amb l’Associació volem crear el pròxim any un Festival de la Cervesa que sigui un referent.