Setmanari d'informació local - 140 anys

Les darreres pluges salven la producció de l’oliva de taula

La Cooperativa podria començar la collita la setmana que ve

Els pagesos podran collir l’oliva de taula durant la propera setmana. | CURRO VIERA

Les pluges que caigueren dimarts a la Vall foren decisives per salvar part de la collita d’oliva de taula, que fins fa només una setmana estava greument compromesa per la manca d’aigua. Tot i que finalment es podrà salvar part de la collita, des de la Cooperativa Agrícola de Sóller alerten que la producció serà inferior a la d’altres anys i que la qualitat no serà tan alta com s’esperava.
El seu president, Miquel Gual, explicà que aquesta setmana es reunirà amb els socis productors per decidir si poden iniciar la collita la setmana vinent, a l’espera que l’oliva hagi engreixat amb les precipitacions. No obstant això, hi ha zones de la Vall «molt afectades per la sequera persistent que han pansit molt el fruit i fins i tot ja s’ha perdut gran part de l’oliva». Es tracta de zones de Can Repic on «s’ha perdut tot. En canvi, en àrees on encara es mantenia a l’arbre arruada però verda, es podrà salvar», digué Gual.

Preus
Mentrestant, ja s’han fixat els preus per quilo de la campanya d’enguany. D’una banda, per als socis, l’oliva verda es pagarà a 3,5 euros i la negra o blava a 4,5. Es tracta de mig euro més que la passada campanya. En el cas de l’oliva ecològica, el preu augmenta un 25% respecte del 2024, fet que suposa una empenta important per als socis productors que aposten per aquest tipus de cultiu.

Molinada
Com a novetat d’aquesta campanya, la Cooperativa aposta també per un canvi de model deixant d’enviar la molinada cap a la depuradora. Així, en «arrancar l’elaboració d’oli, recollirem la molinada amb uns tancs de 1.000 litres que serviran per adobar la terra», apuntà Gual. Per això, des d’enguany oferiran als socis i als productors poder obtenir aquestes restes «per adobar de manera natural la terra, que aportarà nitrogen i potassi». A més, la Cooperativa posa en marxa la tafona d’oli ecològic, una maquinària pionera a Mallorca que s’utilitzarà per primera vegada aquesta temporada. D’aquesta manera, l’entitat agrícola incorpora un nou sistema a més de les dues tafones amb les quals ja comptava.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.