Setmanari d'informació local - 139 anys

«Hi ha 16 famílies que han deixat la feina»

Margalida Abraham titlla de «desesperant» la situació. | Paco Grancha

Margalida Abraham (Sóller, 1991) és una de les mares afectades per la manca de places a les escoletes de la Vall. A l’entrevista repassa, entre altres, els factors que han provocat aquesta situació i les solucions que proposen a curt termini.

-Quin és l’origen que té aquest grup de famílies afectades que heu creat? Per què l’heu fet?
-El grup de whatsapp es va crear el 5 de febrer. S’ha intentat donar veu al problema, ja que molts de nosaltres hem anat individualment a intentar resoldre’l, però no hem arreglat res. També hem anat a les escoletes, però és competència de l’Ajuntament, o de qui correspongui de més a dalt. I com que individualment no hem solucionat res, intentam veure si col·lectivament se’ns escolta. el que feim és demanar ajuda i auxili perquè necessitam anar a fer feina. Així com està la vida, no et pots permetre que el pare o la mare no vagi a fer feina.

-Com us heu distribuït?
-És un grup on tothom pot donar la seva opinió. A alguns se’ns ha assignat com a portaveus, però la realitat és que tothom té la mateixa importància i desenvolupa el mateix paper.

-Quantes famílies hi ha a Sóller perjudicades per la manca de places a les escoletes?
-Al grup som ara 68 persones, que es tradueixen en unes 45 famílies que no troben plaça a les escoletes. Aquí hi ha gent que ha tengut els fills el 2023 i gent que els ha tengut o els tendrà el 2024. Gràcies a una enquesta que hem fet hem obtingut diversos resultats que són bastant impactants. En total, han estat 38 les famílies que s’han quedat sense plaça per al curs 23/24. Per altra banda, tan sols 6 famílies han pogut optar al termini de matriculació, que aquesta és una de les coses que creim que s’han de canviar, perquè tu tan sols et pots inscriure el mes de març si el teu fill ja ha nascut, però tots els que neixen d’abril a desembre ja no tenen opció d’entrar. Una altra dada rellevant és que durant el curs 2023/24 hi ha hagut 16 famílies a Sóller que han hagut de deixar la seva feina o demanar una excedència per aquesta problemàtica, són moltes. Nosaltres el que volem és donar veu a totes les famílies afectades. Estam desesperades.

-Quin temps fa que existeix aquesta problemàtica a la Vall?
-Des d’abans del 2023 ja hi havia el rumor d’«apunta el teu fill a l’escoleta quan neixi perquè no es quedi sense plaça». Però la realitat és que la situació s’ha agreujat el 2023 amb la implantació de la gratuïtat de 0 a 3, que abans no existia. Hi ha famílies que abans no necessitaven dur els fills a l’escoleta perquè tenien padrins o qui fos que els guardés, però ara els poden dur gratuïtament i ho fan. La gratuïtat ha provocat que la demanda sigui molt més elevada. El problema ja començava a existir, però la gratuïtat l’ha elevat.

-Doncs és la gratuïtat el gran detonant o pensau que s’ha arribat a aquesta situació per algun altre motiu?
-A part de la gratuïtat també creim que hi ha hagut mancança de feina. L’Ajuntament es va poder adherir l’any passat a dues convocatòries extraordinàries que cobrien el 75% de l’actuació executada, i no entenem per què no s’hi va acollir. Ja duríem mesos de feina avançats. Fa un any que saben que existeix aquest problema o que saben que arribaria aquesta situació. I ens demanam: era necessari haver d’arribar a aquest punt? Aquesta setmana hem demanat a veure què s’havia fet de setembre fins a febrer i tan sols ha estat posar damunt la taula que es farà una escoleta nova, però no tenen res adjudicat per fer-la, ni projecte, ni res. Tot és de paraula. Sabem que Sóller té molts més problemes, però que no puguis escolaritzar el teu fill a la primera infància creim que és un dels més greus.

-Quines són les solucions que proposau les famílies afectades?
-Augmentar la ràtio de places per la via d’urgència, que permet ampliar-lo fins a un 10%. També suggerim instal·lar mòduls prefabricats com a solució temporal, com s’està fent, per exemple, a l’escola de Fornalutx. Proposam que l’Ajuntament adapti algun local seu per acollir una escoleta durant uns mesos. També podrien llogar algun local o trobar algun solar on poder ubicar aquests mòduls prefabricats. Tot això són solucions a curt termini, que compleixin un mínim de requisits per poder dur els teus fills a l’escoleta i poder sortir d’aquest pas. Perquè a nosaltres, per molt contentes que estiguem perquè ho facin, no ens soluciona res el fet que facin una nova escoleta, perquè serà una actuació a llarg termini. Nosaltres necessitam actuacions ja.

-Què us diu l’Ajuntament?
-El dilluns vàrem tenir una reunió amb l’Ajuntament. Una possible solució que ens varen transmetre és la d’intentar fer una escoleta d’estiu o ludoteca, però ampliar-la uns certs mesos, que no tan sols fos de juliol i agost, sinó que pogués abastar més mesos. A part, ens varen dir que estudiarien les propostes que nosaltres els oferim. A la reunió hi vàrem anar amb xifres i exemples d’altres municipis on ha passat una situació semblant.

-Quines passes heu seguit?
-El que hem fet és posar damunt la taula el problema. Ens hem unit per ser escoltats per tots els partits polítics, independentment del seu color. Haurien de deixar els seus problemes per un moment, asseure’s plegats i intentar trobar una solució. Nosaltres no ens aturarem, volem fets i no paraules, que és l’únic que hem rebut fins ara.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.