Setmanari d'informació local - 138 anys

Nova campanya per evitar el llançament de residus

Amb el lema «Aquí comença la mar» els alumnes de segon de batxillerat de l’Institut engeguen un projecte per conscienciar la població a no tirar brutícia a les clavegueres

Aprofitant que el centre d’estudis de secundària realitzava una diada dedicada al Medi Ambient, els alumnes de segon de Batxillerat de l’Institut Guillem Colom Casasnovas han posat en marxa una nova campanya per evitar el llançament de residus al mar. El lema del projecte és «Aquí comença la mar» i, a través d’aquest missatge, l’alumnat pretén conscienciar la població a no tirar brutícia a les clavegueres del poble, perquè tot el que s’hi llança des de qualsevol punt acaba al fons marí.

La iniciativa començà dimecres passat mitjançant la pintada devora els embornals d’un missatge del lema de la campanya traduït en diferents idiomes i marcat amb tinta ecològica de diversos colors que ressalten damunt la pedra. A continuació, amb els operaris de l’empresa que gestiona l’aigua a Sóller, Aqualia, netejaren part de les clavegueres d’on es van extreure sobretot llosques de tabac; papers i altres residus que queden dins les canonades i que s’haurien de dipositar en papereres o en cubs de reciclatge. Aquesta «és una pràctica que no hem de realitzar, sinó tot el contrari, hem de tenir cura del nostre ambient i l’hem de protegir educant la població perquè tiri la brutícia allà on toca», esmentà un dels professors que acompanyà els estudiants.

El projecte s’ha desenvolupat tant al Port com als carrers més cèntrics de Sóller per donar visibilitat als missatges que s’han fixat damunt el paviment, amb la finalitat de crear consciència ja sigui a residents com a turistes per minvar la contaminació, sobretot en un municipi tan proper a la mar.
De fet, la proposta es va començar a gestar abans que començàs la pandèmia, però l’esclat del coronavirus va posposar el desenvolupament d’aquesta campanya que compta amb la col·laboració d’Aqualia, l’Institut; el Policia Tutor i la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament. De fet, el regidor de l’àrea, Juan A. Lorente assistí, juntament amb el batle, Miquel Nadal a l’inici de la proposta, la qual titllà «d’exemplar, en tant que demostra que els joves estimen i tenen cura del planeta», digué Lorente.
Val a dir que la idea és que la iniciativa tengui continuïtat en el temps. Des de la regidoria asseguraren que amb el temps aniran pintant el lema «Aquí comença la mar» al costat d’altres embornals, fet que ampliarà el missatge a l’extraradi dels dos nuclis amb els quals s’ha treballat fins ara.

Consciència social
En definitiva, la campanya es basa en la conscienciació social. El fet de reproduir amb plantilles i pintures aquest missatge és una de les accions que té per objectiu sensibilitzar la població i alertar que el que es llança a les clavegueres arriba a la mar, «sense passar per la depuradora ni per cap altre filtre», expressà un dels tècnics. Cal recordar que en altres ocasions també s’han fet jornades de neteja de residus als torrents.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.