L’obtenció d’un permís per a obra major s’ha reduït considerablement en dos anys. El departament d’Urbanisme i Obres ha davallat el temps d’espera a promotors i particulars fins a 12 mesos, mentre que fins ara havien d’esperar un any i mig en funció de la complexitat de l’obra. Això és degut al fet que s’han ampliat les hores de visites per a particulars i professionals del sector, però també a una reorganització del personal del departament, la qual cosa «ens ha permès minvar el temps d’espera per concedir una llicència i donar més cites amb els tècnics als promotors», explicà el regidor de l’àrea d’Urbanisme i Obres, Juan A. Lorente.
De moment, la nova estructura d’un dels departaments que té més càrrega dins l’Ajuntament, però que també aporta més ingressos, té en l’actualitat quatre arquitectes que es dedicaran a informar les llicències i els projectes d’obra major. Així, «dos d’ells s’encarregaran d’informar els projectes de promotors i particulars, un estarà especialitzat en planejament i un altre exclusivament informarà sobre la normativa per legalitzar habitatges», comentà Lorente. Amb aquesta nova organització l’objectiu és «que els particulars puguin tenir més contacte amb els tècnics», assegurà el regidor.
Si bé Lorente admeté que s’ha d’aconseguir davallar encara més els mesos per donar un permís d’obra, la gran quantitat de projectes que s’han hagut d’elaborar i revisar referents a obra pública, i fins que no s’ha ampliat el personal, «s’havia fet impossible fer aquests canvis».
En aquests moments, el departament està compost per quatre arquitectes, un enginyer, dos zeladors-delineants, un altre delineant, a més del personal administratiu format per unes cinc persones. En total, es tracta de tretze persones, gairebé el doble respecte de fa dos anys que ha servit per «donar sortida i escurçar el temps d’espera de molts tràmits», digué el regidor. Així mateix, Lorente també reconeix que hi havia molts projectes d’obra pública que «suposen una càrrega important dins l’àrea».
Cal recordar que ja des de l’inici de legislatura s’ha hagut de fer front a la gestió de la caiguda del teatre Defensora, s’ha fet un projecte i nova licitació per a les Escolàpies, s’ha fet un concurs d’idees per redactar un projecte per a l’Infante Lois, a més de diferents actuacions als pavellons de Son Angelats i Es Puig i dur la supervisió de les obres a l’Escorxador. El departament d’Obres i Urbanisme també informa de les infraccions urbanístiques i concedeix les llicències d’obra menor «que en aquest cas sí que anam quasi al dia», assegurà Lorente. Val a dir que la reducció del temps d’espera per obtenir un permís d’obra major era una reclamació que havien fet també els constructors i particulars, els quals demanaven més celeritat en la tramitació dels expedients i que ja es posà de manifest el 2023, quan alguns havien quedat encallats des de 2020.
Amb la nova organització es pretén sobretot que els particulars «es puguin reunir amb els tècnics després d’ampliar els horaris per visites» i agilitzar el departament. Cal recordar que ja el 2023 el departament tenia un retard de més de dos anys amb alguns projectes, fet que provocà que s’hagués de posar més personal per donar sortida a obra privada i també a la pública.