Setmanari d'informació local - 140 anys

«Empram 38 plantes per fer les herbes»

David García mostra els dos dipòsits amb els quals enguany han produït més de 3.000 botelles. | Paco Grancha

David García Sampol (Sóller, 1979) gestiona juntament amb el seu germà Alexis i el seu pare Fuli l’empresa ‘Licors Tramuntana’, amb la qual produeix herbes 100% ecològiques i sostenibles. A l’entrevista repassa tot el procés que han hagut de seguir.

- D’on sorgí la idea de crear ‘Licors Tramuntana’?
- Tot això ens ve de família. Des de sempre a casa hem fet herbes. Any rere any anàvem repartint botelles quan anàvem a un dinar de família o d’amics. I ens adonàvem que de cada vegada la gent ens demanava més i més botelles, fins que un any vàrem arribar a fer 500 litres. I fou en aquest moment quan pensàrem que seria interessant provar-ho, i aquí estam. El meu germà Alexis, el meu pare Fuli i jo seim els que ens encarregam d’aquesta empresa.

- I quin temps duis preparant aquest projecte? Quan poguéreu donar-li llum finalment?
- Doncs ens vàrem posar a fer feina fa dos anys. El taller on feim la producció el començàrem a llogar l’abril del 2023, però hem estat pràcticament dos anys amb temes burocràtics, que no són pocs els que s’han de fer. L’any passat començàrem a vendre anís, aprofitant que nosaltres n’havíem fet per començar a preparar les herbes. Però realment fou fa un mes quan vàrem treure a la llum les herbes, les quals dúiem preparant des de l’any passat. De moment el que feim és vendre-les els dissabtes a Plaça, a part de les comandes rebudes. Tenim previst durant aquests pròxims dies anar a visitar establiments de la Vall per oferir el nostre producte.

- Què oferiu a ‘Licors Tramuntana’? Tan sols herbes?
-Sí, de moment tan sols oferim herbes. Amb la remesa de l’any passat enguany hem pogut produir herbes mesclades i dolces. De cara a l’any que ve també en podrem fer de seques. Però de moment tan sols hem venut anís i herbes, tenim altres idees de cara al futur, però per ara volem consolidar-nos amb les herbes.

- Quines particularitats tenen les vostres begudes?
- Feim unes herbes 100% ecològiques i sostenibles. Ja hi ha un mercat molt gran d’herbes a nivell industrial, si fèiem alguna cosa ens volíem desmarcar de tot aquest nivell industrial, amb el qual no podíem ni volíem competir. Volem fer un producte de molta alta qualitat, com són els ecològics. I quan vàrem saber que podíem aconseguir alcohol ecològic, fer nosaltres l’anís ecològic i disposar també de totes les plantes que empram amb la nostra recepta, vàrem decidir fer les herbes ecològiques, d’alta qualitat. A més, ja que ho fèiem ecològic, volíem fer-ho completament. I empram botelles de vidre 100% reciclat, taps biodegradables i etiquetes de paper reciclat. I aquesta és la nostra diferència, oferir un producte 100% ecològic, tant per dins com per fora.

- Ens podeu parlar una mica del procés que emprau per fer les herbes? I d’on surt la recepta?
- La recepta que empram ens ve de família, del nostre padrí, i la guardava el nostre pare fins ara. Amb aquesta recepta empram 38 plantes diferents. I al final el que hem fet és adaptar la nostra recepta a les característiques imposades per ‘Herbes de Mallorca’, per tal que puguin ser 100% ecològiques. I sobre el procés que empram, doncs des d’ara i fins a mitjan agost recollim les flors o herbes, i les anam ficant dins els dipòsits. Després, quan ja tenim totes les plantes, tancam els dipòsits i deixam les herbes 6 mesos macerant. Més tard les embotellam i ja estan llestes.

- La producció la feis i l’embotellau tota a Sóller?
- Sí, tenim el taller aquí a Sóller, i de fet seim els únics del poble que tenim permís per a embotellar, motiu pel qual a les etiquetes posam ‘Elaborades i embotellades a Sóller’.

- Quantes botelles heu produït enguany?
- Doncs enguany hem produït fins a 3.700 botelles, i cada una d’elles va enumerada, volem que siguin com a relíquies.

- Són les úniques herbes 100% ecològiques de Mallorca?
- No, ho vàrem demanar, però ens varen dir que la marca Túnel en va treure unes ecològiques l’any 2021, tot i que després les va deixar de produir. Ara, casualitat o no, les han tornat a treure.

- Quins requisits us exigeixen perquè siguin ecològiques? Us ha duit molta feina tot això?
- Moltíssims, és la part que més ens ha costat. Per una banda, aquesta empresa la duim el meu germà i jo, que tenim altres feines i tres fills cada un, amb ajuda del nostre pare. El temps que li podem dedicar és limitat. I tot ho hem de fer nosaltres. Amb tot em referesc a aconseguir les llicències per comprar alcohol pur i que pugui passar per duanes; a condicionar el local per poder fer la producció i embotellament aquí; a adaptar-nos a la denominació geogràfica perquè puguin ser ecològiques, per a les quals s’han de fer infinitat de gestions; i moltes altres coses que hem fet tan sols entre nosaltres tres.

- Teniu pensades altres idees de cara al futur?
- Sí, però la més pròxima, de cara a la propera tongada que sortirà l’any que ve, és que les herbes siguin Patrimoni de la Serra, perquè enguany un 90% de les plantes estaran sembrades a la Serra. És un producte que volem que sigui d’aquí i per aquí.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.