Arran del decret de mesures de simplificació i racionalització administratives del Govern, l’Ajuntament aprovà dimecres per plenari amb els vots del PP adoptar uns criteris ambientals per legalitzar habitatges edificats en sòl rústic. En aquest cas, són cinc mesures adreçades al sanejament de les aigües (sempre que es pugui s’han de connectar al clavegueram), a l’eficiència energètica o tenir les cobertes de teula àrab. En cas que s’hagi de legalitzar una piscina, haurà de tenir un acabat en verd, gris o ocre i s’ha de reduir la contaminació lumínica.
Aquests condicionants que afecten les infraccions d’habitatges que ja han prescrit i que estan fora d’ordenació fou motiu d’un intens debat durant el plenari. Els dos partits de l’oposició, Més i PSOE s’hi posicionaren des del primer moment en contra «perquè no estam d’acord amb legalitzar obres que no tenen llicència, mentre qui ho fa bé ha d’esperar un o dos anys per tenir un permís per fer casa seva», expressà el portaveu socialista, Jaume Mateu.
Per la seva banda, Laura Celià (Més) es postulà en contra de la legalizació «perquè no deixa de ser una infracció urbanística, un café para todos, mentre té conseqüències mediambientals i ecològics en sòl rústic protegit». Des de les files del PP, el regidor d’Urbanisme i Obres, Juan A. Lorente justificà les mesures presentades «per tenir un control i ajustar la normativa. Penalitzam als propietaris que hauran de presentar un projecte d’obres, han de complir uns requisits i han de pagar les taxes», digué.
Tot i que la mesura tirà endavant amb les vots favorables del PP, Més i PSOE posaren en dubte que es vestís amb criteris mediambientals i Seny, que es va abstenir, sol·licità que s’especifi «quin sistema hidràulic s’ha de presentar en el projecte de legalització».