Setmanari d'informació local - 140 anys

Arriben a la Cooperativa les primeres partides d’oliva de la temporada

Les prop de 4 tones que han entrat des de dilluns es destinaran a oliva de taula sencera i trencada i les tafones començaran a fer oli a l’octubre

Les primeres partides d’oliva arribaren aquesta setmana a la Cooperativa. | I. Cabrer

La campanya d’oliva 2025 ha començat de manera suau aquesta setmana amb l’arribada de les primeres partides a la Cooperativa. Des de dilluns, s’han recollit prop de quatre tones, que es destinaran principalment a l’elaboració d’oliva de taula, tant per sencera com trencada. Tot i que l’activitat s’ha iniciat de manera moderada, els primers productors han començat a dur el fruit després de les pluges que ajudaren a acabar d’engreixar l’oliva. Així i tot, la maduració del fruit ha estat desigual a molts olivars, fet que ha causat que en algunes zones l’oliva «ha madurat massa ràpid i ja ha caigut de l’arbre», explicà la tècnica de la Cooperativa, Margalida Morey.

No obstant això, segons Morey «salvarem la temporada, perquè on sí que ha aguantat bé l’oliva a l’arbre ha crescut, però de manera desigual i segons l’olivera i segons les branques». Això dificulta la collita al pagès i «no ret com altres anys per fer oliva de taula, per tant, no serà una campanya extraordinària, però tampoc serà nefasta tal com s’havia previst», apuntà.
Des de la Cooperativa preveuen que l’entrada d’oliva s’incrementarà progressivament a mesura que avancin els dies, tenint unes previsions més positives que fa dues setmanes, sobretot amb l’oliva que s’ha reservat per fer oli. «S’ha pogut controlar bé la mosca i, per tant, per fer oli el fruit serà apte», digué Morey. En aquest sentit, l’entitat espera arrancar la feina a les tafones d’aquí a dues setmanes, tan aviat com les obres de reforma de les instal·lacions hagin acabat.

Pel que fa al preu, la Cooperativa ha fixat per als socis una tarifa de 3,5 euros per a l’oliva verda i de 4,5 euros el quilo per a la blava. Es tracta de mig euro més que la passada campanya, tot i que Morey confirmà que el preu podria augmentar «encara més per als socis per recompensar la fidelitat de dur oliva a la Cooperativa». En el cas de l’oliva ecològica, el president de l’entitat, Miquel Gual ja avançà que el preu augmentarà un 25% respecte del 2024, fet que suposa una aposta important per als socis productors que aposten per aquest tipus de cultiu.

Oliva blava

Malgrat que la temporada serà millor de l’esperat, queden pendents les previsions d’oliva blava. En aquest cas, hi ha pagesos que reserven l’oliva a l’arbre per destinar-la a fer oliva blava de taula, una elaboració que necessita aguantar uns mesos més a l’olivera perquè el fruit ha de madurar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.