Setmanari d'informació local - 139 anys

Balanç de les III Jornades d'Estudis Locals de Sóller

Des de l’organització de les III Jornades d’Estudis Locals i després de repetir l’èxit de l’any passat, volem fer un balanç de les idees i sentiments que ens han transmès les jornades d’enguany.

Primer de tot, destacar l’èxit de participació. Pel que fa al nombre de comunicants, any rere any es van superant les nostres expectatives inicials i que continuam gaudint de la presència d’investigadors forans i locals, especialment de professors de la Universitat de les Illes Balears. També ha augmentat el nombre d’assistents, i hem gaudit d’un públic divers: sollerics, estudiants universitaris, professors, forans, etc. No podem deixar de banda l’elevada participació en els col·loquis que es varen produir després de l’exposició de les comunicacions, els quals varen enriquir la feina exposada.

En un segon lloc, volem expressar que s’ha mantingut el sentiment reivindicatiu, pel que fa als temes patrimonials i culturals. És una satisfacció poder comprovar que hi ha receptivitat per part de l’equip de govern, respecte als temes que hem reivindicat en anteriors jornades, així com les propostes i temes que es varen debatre i exposar en l’edició d’enguany.

Així i tot, volem insistir en els altres temes que ens preocupen i que foren manifestats en el decurs de les Jornades. Consideram que són necessaris per protegir i divulgar el nostre patrimoni cultural. Són aquests:

- Recuperar el patrimoni documental solleric.

- Estudiar un grau de protecció per al voltants del centre històric de la població que són exemple del desenvolupament social i econòmic de Sóller a principis del segle XX.

- Catalogar i restaurar les teules pintades de la localitat.

- Recuperar el projecte de la Història de Sóller.

- Aconseguir una col·lecció completa del setmanari Sóller.

- Millorar el fons local de la biblioteca municipal.

Una altre aspecte a destacar és que aquestes jornades, des del principi, han servit per a treure a la llum la gran quantitat de documentació privada que hi ha a la nostra vall. Volem donar en aquestes una rellevància especial a la conservació i recuperació dels arxius, els documents, les fotografies, la correspondència, els objectes, etc., de tipus privat. El qual ens pot oferir molta informació per conèixer millor la cultura, el patrimoni i la història del nostre poble.

Davant la bona acollida rebuda, expressam la nostra intenció de tornar a celebrar les jornades l’any que ve. Convidant per endavant a assistir-hi els interessats com a comunicants o com oients.

Finalment, volem manifestar el nostre més sincer agraïment a totes les persones que han fet possible que aquesta iniciativa es consolidi any rere any: a l’equip de govern, encapçalat pel batle Guillem Bernat Ferrer, pel seu suport; a la família d’Antoni Vicens Castanyer per la seva implicació; als treballadors de l’Institut Municipal de Cultura i al Museu de la Mar, especialment a na Llúcia Morell; als comunicants, per la seva participació; a l’Associació França a la Vall de Sóller, per la seva ajuda en les traduccions d’articles; a tots els assistents, sense els quals aquestes jornades no tendrien sentit; al restaurant Marisol i la Fundació Tren de l’Art.

 

 

 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.