Seguim parlant dels pros i els contres de les vitamines i minerals. Quan hi ha problemes de salut en comptes de buscar solucions químiques podríem fer uns petits canvis:
- Evitar els aliments refinats i processats ja que se'ls afegeixen vitamines i minerals químics en quantitats per sobre de les nostres necessitats provocant desequilibris metabòlics i pèrdues de nutrients. El pa blanc, la farina refinada i l'arròs blanc tenen més cadmi que zinc ja que aquest últim es rebutja en el refinat. Aquests dos minerals són antagonistes i un excés de cadmi afecta la concentració de zinc en els teixits creant problemes de menstruació i fertilitat, acne, dermatitis, herpes, ungles deformades, estries, mala cicatrització, fatiga mental ...
- El consum excessiu de sucre, cafè i te afecta negativament a l'absorció de minerals, especialment magnesi, i esgota les reserves de vitamina B1 (tiamina). Una deficiència de tiamina produeix, fatiga, insomni, mals de cap, irritabilitat... A més de fer-nos perdre tiamina, el tè i el cafè inhibeixen l'absorció del ferro, desequilibren els nivells de sodi i potassi a causa del seu efecte diürètic i en general desmineralitzen els teixits.
- Els metalls pesats (plom, mercuri, cadmi, arsènic i alumini) desgasten les reserves de certs nutrients que s'utilitzen per a desintoxicar l'organisme i alhora inhibeixen l'entrada de minerals en les cèl·lules. El mercuri, plom, cadmi i arsènic es poden trobar als vegetals i fruites cultivats amb insecticides, plaguicides i fertilitzants. Els additius alimentaris, la llet en pols, el cafè instantani, els antiàcids, les bosses de te i la sal de taula contenen alumini. S'ha comprovat que l'alumini, a més de provocar Alzhèimer, pot minvar les reserves de fosfat, el que porta a una pèrdua de calcificació òssia. En un estat de deficiència de fosfat els músculs es tornen dèbils i dolorosos arribant a produir osteoporosi, artritis o reuma.
- El tabac és el major factor desmineralitzant de l'organisme ja que incrementa les necessitats de zinc en augmentar els nivells de cadmi i coure.
- En els estats d'ansietat es multipliquen per cinc les necessitats normals de calci. L'estrès esgota les glàndules adrenals i ocasiona pèrdues de nutrients. S'esgoten les reserves de magnesi i potassi, els aminoàcids carnitina i glutamina, vitamina C, zinc, coenzim Q10. D'altra banda, un bon nivell de nutrients ens ajuden a adaptar-nos millor a l'estrès, com el zinc, seleni i vitamines A, E i C.
- Evitar aliments enllaunats i verdures congelades, ja que en el enllaunat es perd la disponibilitat dels aminoàcids lisina i metionina i les vitamines B1 i C. Aquests aliments tenen menys magnesi, potassi i ferro. Els aliments congelats tenen menys minerals i vitamines, especialment potassi i vitamina C.
- Una alimentació que contingui aliments processats (fumats, olives, pa, galetes, cereals cornflakes i formatge) pot arribar a nivells de sodi de fins a 15 g al dia, quan les nostres necessitats són entre 0,5 i 1 g. Un excés de sodi augmenta les necessitats de potassi i dificulta l'absorció del calci i el magnesi.
- Els productes lactis no només són alts en sodi sinó que afavoreixen la seva acumulació. El consum excessiu de proteïna animal, de fòsfor i de vitamina D contribueixen a un desequilibri en el metabolisme del calci en el que es perd calci en els ossos tot i que s'està ingerint en quantitats òptimes.
Si el nostre metge de capçalera ens prescriu suplements, hem de tenir en compte certes coses, ja que prendre determinats suplements molt de temps pot provocar altres deficiències que s'han de compensar.
Alguns suplements s'han de prendre acompanyats d'un cofactor o nutrient que ajuda en la seva utilització i absorció. Vegem les parelles ideals: Zinc + Vitamina B6; Crom + Vitamina B3; Seleni + Vitamina E; Ferro + Vitamina C; Manganès + Vitamina B1, Magnesi, Vitamina A + Complex B, calci + vitamina D; Vitamina C + Bioflavonoides.
Fins i tot prendre massa vitamines poden danyar el ronyó, el fetge o el cor. Un excés d'acumulació de vitamines liposolubles pot provocar fatiga o restrenyiment (en el cas de la vitamina A), nàusees i trastorns en la coagulació de la sang (vitamina E), dany renal i cardiovascular (vitamina D). Davant d'un consum exagerat, aquestes poden donar més problemes i fins i tot produir alguns càncers.
Amb tot l'exposat és millor portar una alimentació completa, perquè excepte la vitamina D, que la produeix el cos humà (a la pell quan reacciona davant el sol) o petites quantitats de la K, B1, B9 i B12 en la flora intestinal, la millor font de vitamines es troba en els aliments complets d'origen natural.
També és important la manera de cuinar i tractar els aliments. Cuinar els aliments en excés disminueix el seu contingut vitamínic. I la presa d'alguns medicaments contribueix a la destrucció de vitamines com els antibiòtics i els laxants que destrueixen la flora intestinal alterant els nivells de vitamina B12.
La tensió emocional fa segregar més adrenalina, que també consumeix vitamina C, la E i algunes del grup B. Per tant, les emocions tenen un paper molt important en el canvi dels hàbits alimentaris i a més de la importància dels aliments que prenem i com els prenem, també és primordial amb qui mengem ...
Espero que hagi quedat clar que no és tan fàcil. Que prenent suplements sintètics no anem a arreglar les nostres mancances, que el nostre cos és més complex i el que necessita de veritat és una bona nutrició amb aliments autèntics i no manipulats ni processats per aconseguir tots els veritables nutrients que el nostre organisme necessita ja que aquests suplements aïllats com entren se'n van i alguns entren, creen desgavells i ens deixen pitjor del que estàvem.
El meu missatge és clar: Si et sents feble, esgotat i sense energia no compris una pastilla de colors sinó sigues valent i cuida del teu cos i ajuda'l a recuperar-se canviant la teva forma d'alimentar, ja que tu saps que el teu estil de vida (estrès, menjars ràpides, preocupacions) és la culpable de tots els teus mals.
Salut i Bones Vitamines.