Setmanari d'informació local - 138 anys

Cuina a la fresca (I)

Ara que ja tenim aquí el bon temps i ja som a les portes de l’estiu, us recomano una sèrie de plats per fer una cuina “a la fresca”. Avui us recomano una brandada de bacallà amb un toquet d’all, un pastís de conill que vaig crear quant feia feina al Canyís i una Truita Alaska de postres.

Brandada de bacallà

Ingredients: 1000 grams de bacallà dessalat, 30 cl d’oli, 10 cl de llet, 2 dents d’all, 5 patates, dues llesques de pa, oli per fregir, llorer i sal.

Elaboració: El dia abans rentarem bé el bacallà i el posarem en remull 24 hores. Cada 8 hores l’hi anam canviant l’aigua. Ara, el bacallà ja estarà totalment dessalat. El tastarem una mica per comprovar-ho. Penseu que no és un producte cru, ja que s’ha curat en sal. Per últim, el tornam a rentar. Posam una bona quantitat d’aigua a bullir en una olleta amb un parell de fulles de llorer. Quan bulli amb força submergirem el nostre bacallà i contarem 5 segons. El deixam refredar dins l’aigua (aturada) i el posam a escórrer. Ara aprofitarem l’aigua d’escaldar el bacallà per coure la patata.


La cuinarem uns 20 minuts, fins que quedi fluixeta. Mentrestant, anirem esmicolant el bacallà i li traurem la pell i les espines, si en té. La millor manera de detectar espines és utilitzant els dits amb les mans sempre ben netes, és clar.


Ara, preparem l’oli. Uns 30 centilitres, que equivalen a 300 mil·lilitres. El posem en una paella a escalfar a foc lent. Hi incorporem l’all tallat...i deixem que aromatitzi l’oli. No ha d’arribar a fregir-se. El traieu del foc. Ja tenim la patata cuita. La feim trossos i l’afegim al bol amb el bacallà esmicolat. En aquest punt hi incorporarem la llet calenta, poc a poc i amb l’ajuda d’una batedora elèctrica l’anirem integrant. Us quedarà una pasta enganxosa. A continuació hi anirem afegint l’oli poc a poc... ...i amb la batedora ho emulsionarem tot plegat. Us ha de quedar una textura cremosa i untuosa. Tasteu-ho de sal. En principi no caldria afegir-ne, però si l’heu dessalat bé us n’admetrà una mica.


Ja podem omplir cassoletes individuals ( o bé farcir patates bullides) amb la nostra brandada. Prepararem el forn per a gratinar a 190º-200º graus. I malgrat que no s’ha d’incorporar formatge a la brandada, a molt llocs ens ho presenten gratinat. Acompanyarem la brandada amb unes llesques de pa fregit que tallarem al biaix.
Posau una mica d’oli en una paella i quan estigui ben calent poseu-hi el pa. Fregiu-lo per totes dues bandes i reserveu-lo en un paper absorbent. Posam a gratinar la brandada durant uns 10-12 minuts.


Finalment, hi afegirem la llesca de pa fregida i servirem. Ben calenta, sobretot.

Carlota de conill i albergínies a la mostassa

Ingredients: (5 pax.) Un conill mitjà (1 kg. Aprox.), 5 albergínies.1 porro, api blanc, una cullerada sopera de mostassa, pebre verd en gra, sal, pebre blanc mòlt, 2 manats d’espinacs, 2 ous sencers i 1 blanc d’ou, 1/2 litre de nata i 4 pastanagues.

Elaboració: Desossar el conill, i tallar-lo a quadres petits, assaonar i daurar-lo al forn o en una pella 5 minuts. Ofegar el porro i l’api (en juliana fina), fins que estiguin tendres, no daurat. Després afegirem la nata, la mostassa i les boles de pebre verd, rectificar de sal i deixar reduir.


Un cop espessit afegirem el conill i reservarem. A part, tallarem les albergínies (netes i amb pell), a lames. Fregir-les en abundant oli calent i deixar escórrer. Amb elles folrar els motlles, pintar els interiors amb blanc d’ou i omplirem amb el conill en salsa que haurem lligat amb els dos ous sencers. Enfornarem 5/10 minuts. Acompanyarem amb un llit d’espinacs saltejats i unes pastanagues glacejades.

Bescuit Amazònia(truita Alaska)

Ingredients: 1 planxa de bescuit (8 ous , 200 grams sucre i 200 grams farina), 12 ous (usarem els blancs més o manco 400 grams), 400 grams de sucre, 100 grs de cireres confitades, licor de taronja, sucre en pols, 1 litre de gelat de vainilla.

Elaboració: Disposeu sobre una palangana una capa de bescuit fet nostre que heu d’emborratxar generosament (almívar amb un poc de licor). Si no voleu fer el bescuit podeu posar una base de magdalenes, galletes dolçes o medritxos. A Sobre posareu una capa de gelat i sobre el gelat una bona capa de merengue (tpt sucre / blanc d’ou pujat a punt de neu). Gratinau l’elaboració i serviu-la flamejada amb el mateix tipus d’alcohol que heu emprat per a emborratxar-ho. Ja per acabar, col·locau sobre el merengue les cireres confitades i espolvoretjau-ho tot amb el sucre en pols.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.