Setmanari d'informació local - 138 anys

Avui va de números

Que la cuina és una ciència no hi ha cap dubte. Sobretot ciència artística i ciència matemàtica... Però també literària, històrica i química.


Doncs avui ens hi posarem amb la vessant més matemàtica... Avui farem uns números.
Per a fer una beixamel per a una lasagna poseu usar 1 litre de llet, 80 de farina i 80 de mantega.


Si feis un pa gros i l’heu de coure feis-ho a baixa temperatura a 165ºC uns 45 minuts.
Si heu d’encalentir un brou o un cuinat que treis de la nevera l’heu de fer bullir a 100 ºC abans d’usar-ho.


Si voleu fer una bona fritura, usau oli d’oliva verge suau a 180ºC. La mantega o l’oli de girasol a 165ºC ja es comença a degradar.


Podeu fer un bon gató amb 8 ous, 200 grams de sucre i 300 grams de farina d’ametlla.
Amb 1 llimona sucada les carxofes no us tornaran negres.Amb 2 alls ben picats i un poc d’oli podeu trempar unes costelletes de xot i deixar-les reposar 24 hores abans de torrar.
Amb 3 xocolates combinades podeu fer unes bones postres... Cobertura blanca, cobertura negre i cobertura de llet.
Amb 4 formatges us sortirà una bona pizza. També amb 4 ingredients tindreu una 4 estacions ben bona (olives, carxofes, xampinyons i tomàtiga).
Amb 5 minuts de cocció a 100ºC us sortiran un bons ous mollet.
Amb 6 hores de cocció a foc lent podreu fer un bon brou amb ossos de vedella.
7 eren els famosos cuiners grecs clàssics Egis de Rodes, Nereo de Chios Chariades d’Atenes, Lampria, Apctonete, Euthyno, Ariston. Aquest darrer mestre de mestres i és qui va inventar i definir la tècnica dels estofats. Sabeu que Arsiton és també una marca d’electrodomèstics de cuina?
8 són les salses bàsiques: Espanyola, Beixamel, Maonesa, Tomàtiga, Veloutté, Vinagreta, Holandesa i Bearnesa.


5 anys és el temps que estadísticament dedicam a cuinar i menjar al llarg de la nostra vida.
Molts cuiners cream diverses receptes al llarg de la nostra vida professional, però el cuiner que més receptes pròpies ha creat és Martin Berasategui, que fa un any va commemorar la seva recepta 5.000.


Si en una recepta trobau indicat ‘ una tassa’ , això equival a 240 ml o 2,4 dl.
Si en una recepta trobau indicat ‘una cullerada’ , això equival a un 20 grams.
Si en una recepta trobau indicat ‘un polsí’ o ‘un pessic’, això equival a uns 5 grams.
Si en una recepta trobau indicat ‘una copa’, això equival a uns 150 ml o 1,5 dl.
Si en una recepta trobau indicat ‘un tassó’, equival a uns 2 dl o 0,2 litres.
El ‘forn fluix’ haureu de posar-lo a 150-160ºC.
El ‘forn mig’ haureu de posar-lo a 170ºC.
El ‘forn fort’ haureu de fer-lo pujar a 180-200ºC.
El ‘forn molt fort’ sempre serà per sobre de 210ºC.
Però si el que voleu és coure a baixa temperatura ho fareu al voltant del 70ºC .
I per acabar algunes receptes matemàtiques.

Browni de xocolata blanca


Ingredients: 100 grams de mantega a temperatura ambient (18ºC); 170 grams de xocolata blanca; 1 ou gran (60 grams) a temperatura ambient (18ºC); 1 llauna (400 grams) de llet condensada; 1 cullerada d’extracte de vainilla (15 grams); 1 culleradeta de sal (3 grams); 190 grams de farina; sucre en pols per a la decoració (20 grams).


Elaboració: Encalentirem el forn a 180 ºC. Greixar i folrar un motlle quadrat de 20x20 cm. Reservar. En un recipient apte per al microones, mesclarem la mantega i els xips de xocolata blanca. Ho fondrem durant 30 segons a màxima potència. Remenarem de tant en tant per a fondre-ho bé. Afegirem l’ou, batre i afegir la llet condensada, l’extracte de vainilla i la sal, i mesclar-ho tot fins que estigui integrat.


Tamisar la farina a part i afegir-la a la mescla fins que estigui ben integrada (no ho hem de treballar en excés). Abocar la mescla en el motlle preparat i enfornar durant 30 minuts a 170ºC. Un cop cuinat ho deixarem refredar al motlle durant 10 minuts, i després ja podem posar el brownie sobre una reixeta perquè refredi del tot.
Tallar a quadrets (4cmx4 cm) els brownies i escampar sucre glacé quan s’hagin refredat del tot.

Madeira Sponge Cake
Ingredients: 4 ous (240 grams); 200 grams de mantega sense sal; 200 grams de sucre; 300 grams de farina; 1/2 sobre de llevat tipus Royal (10 grams); 1 mica de sal (3-5 grams); essència al gust (1 culleradeta o 5 grams) o ratlladura d’algun cítric (10 grams) o 25 grams de xocolata en pols, com vulgueu.
Preparació:


Passarem pel sedàs el llevat, la farina i la sal, reservar. La resta d’ingredients han d’estar a temperatura ambient (18ºC). Batrem la mantega amb el sucre. Incorporar-hi els ous un a un a la mescla de sucre i mantega. Pot tenir un aspecte de tallar-se, cap problema, afegirem a poc a poc la farina. Preparem un motlle, pre escalfar el forn a 175 º C i introduir la barreja una hora més o menys (60 minuts) . Quan piqueu amb un escuradents i surti net ja el tenim llest, deixar refredar sobre una reixeta. Una bona coca i fàcil.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.