Setmanari d'informació local - 139 anys

El Defensora s’ensorra

Els tècnics de l’Ajuntament han detectat una patologia a la paret lateral que pot haver causat l’esfondrament. S’encomanarà un peritatge extern

La teulada quedà completament esbucada dins l’edifici.

Una telefonada a les 9.18 minuts del matí alertava dimarts a la Policia Local de l’enfonsament del teatre Defensora, que quedà en ruïna després que s’esfondràs la teulada de la nau central. El centre de l’edifici quedà ple d’enderrocs procedents d’una paret lateral, part de la tribuna i de tota la teulada construïda el 1999. De fet, i després de dos dies de fer les primeres comprovacions, els tècnics de l’Ajuntament han detectat que la paret que confronta amb la casa del veïnat té algun tipus de patologia que possiblement causà l’esfondrament. El col·lapse d’aquest mur arrossegà tota l’estructura de la teulada causant l’ensorrament de la coberta que quedà reduïda a enderrocs. Si bé, durant el procés de les obres aquest perill no s’havia intuït, «el pas del temps, la pluja i sobretot les darreres ventades» agreujaren el mal estat de la paret, explicaren els tècnics.

Una vista superior de l'esbucament de l'edifici.

Un milió d’euros

A partir d’aquí, l’Ajuntament ha començat a fer passes ja sigui per continuar amb la investigació de les causes com per recuperar l’edifici basat en tres primeres accions. Una d’elles serà invertir un milió d’euros procedent del romanent de tresoreria que serviran per estabilitzar la façana del carrer Reial i per col·locar unes bastides especials. Part d’aquests doblers estaran destinats també a llevar els enderrocs i acabar de tomar tot el que està en perill de caure. Una altra actuació ja organitzada per dilluns de la setmana que ve va encaminada a contractar una empresa estructurista especialitzada que inspeccionarà i estudiarà mitjançant drons com ha quedat de danyada l’estructura i si l’esfondrament, a més de la paret en mal estat, ha estat causat per la desfeta dels pilars. A continuació s’encomanarà un peritatge extern per depurar responsabilitats.

L'interior del Defensora

Paral·lelament als estudis realitzats a l’edifici municipal, l’Ajuntament també s’ha de fer càrrec de la casa veïna, la qual quedà completament destrossada per l’impacte de grans blocs de pedra al seu interior. Respecte d’aquest punt, s’ha d’avaluar «què diu l’assegurança tant de l’immoble com la nostra, i després disposarem una partida», explicà el regidor de Patrimoni, Juan A. Lorente.

El gabinet de Madrid

Per la seva banda, i després d’una visita realitzada dimecres al lloc dels fets, el gabinet d’arquitectes Cuarq, guanyador del concurs amb el projecte Candilejas el 2018, faran també una avaluació dels danys soferts a l’estructura, malgrat des de l’Ajuntament ja avançaren «que la seva postura no ens satisfà, per això hem encarregat un estudi paral·lel», assegurà Lorente.

La partida destinada als primers treballs del Defensora serà aprovada al ple ordinari previst per dimarts matí, on la corporació municipal donarà llum verda a la primera inversió per «recuperar el Defensora», afirmà el regidor. Així mateix, Lorente explicà que se cercaran altres vies de finançament per continuar amb les tasques de «rehabilitació» tant al Consell com el Govern, una petició que també ha sol·licitat el partit socialista.

Per la seva banda, el batle, Miquel Nadal ja assegurava dimarts que l’equip de govern faria feina durant tota la legislatura «perquè quan acabi aquest mandat el teatre sigui una realitat». Per això, la corporació municipal ha afegit als projectes que ja tenia destinats a finançar amb el romanent, una partida «important» per al teatre, un total que finalment puja fins a 3,7 milions d’euros amb la resta de plans que s’havien reservat per desenvolupar a partir del superàvit.

Moments després de la caiguda del teatre.

Val a dir que l’estructura que col·lapsà dimarts no estava afectada per la fase actual de les obres, sinó que era una obra feta amb anterioritat i que no s’havia de rehabilitar durant els treballs actuals. En canvi, les tasques realitzades des de la reforma iniciada el 2020 com són l’ampliació de l’escenari, el corredor en forma de ferradura de la planta baixa i la sala annexa d’on s’havia d’acabar de tapar la teulada no es desplomaren, per mor dels reforços fets en la reforma i que feia uns mesos que s’havia aturat. També se salvà de la desfeta arquitectònica la façana que dóna al carrer Unió i la façana principal del carrer de Reial, tot i que un tros d’aquesta es desplomà cap al carrer i la casa annexa deixant un gran nigul de fum que trasbalsà els veïnats i persones que acaben de passar pel mateix carrer. Per contra, han quedat destruïts els arrambadors típics del Defensora que estaven coberts amb un folre perquè la idea era conservar-los. Així com l’estructura metàl·lica del sostre i de columnes que quedaren doblegades per l’impacte del pes de la teulada.

Des de llavors, un cordó prohibeix el pas per la façana principal, ja que es tracta d’una via molt estreta i per on passen molts vehicles i vianants que han d’anar a voltar pel carrer Unió per accedir a la Torrentera.

De fet, a partir de dilluns, els escolars que s’han de dirigir al CEIP Ses Marjades hauran de seguir el perímetre de seguretat o accedir a centre escolar per la Torrentera.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.