Setmanari d'informació local - 140 anys

Preocupació a la Vall per l’estat dels torrents

Un dels seus crítics, Toni Burgos, fa anys que denuncia la situació

Toni Burgos (Sóller, 1943), exregidor d’Agricultura de l’Ajuntament i expresident del C.F. Sóller, és també pagès d’ofici, fanàtic del futbol i la meteorologia. Una de les seves principals preocupacions, l’estat dels torrents de la Vall, uns fets que fa anys que denuncia. En tota, entre els pobles es compten amb nou torrents, tots ells plens de brutor, canyes i el risc d’inundació quan hi ha grans plogudes. Ja fa uns anys que Burgos toca a la porta de l’Ajuntament de Sóller i sempre rep la mateixa resposta: «És competència d’Obres Hidràuliques» li diuen.

Burgos considera que, encara que un altre departament sigui l’encarregat, el batle hauria de posar solució i xerrar amb qui faci falta per netejar els torrents, que es troben «en un estat deplorable». Les seves demandes venen de bastant enrere, i la situació cada vegada va a pitjor. Guiat pels seus coneixements del temps com a pagès de tota la vida, les seves prediccions per a la pròxima tardor no són gaire positives, sinó tot el contrari, espera diverses tempestes fortes. L’aigua descontrolada i els torrents plens de canyes no són una bona combinació, el que pot dur a un embós obligant als llits a agafar per un altre camí i crear desbordaments.

El 1991 ja es va viure una situació semblant a la zona del Port de Sóller, temps en el que Burgos era el responsable d’Agricultura de l’Ajuntament. Ell ho recorda com una «petita catàstrofe», ja que va haver-hi inundacions, però no es va haver de lamentar la mort de ningú, però apunta, que podria tornar a passar i no ser tan innocu com el de fa trenta-quatre anys.

Així mateix, la mar està molt calenta i el vapor que surt d’ella puja per amunt i en arribar a 7.000 o 10.000 metres es congela, creant una placa de gel. El pes del gel ho fa davallar i és quan es romp, provocant les pluges. «Em fa molta por el que ens ve a damunt, i més quan tenim els torrents en aquestes condicions», confessa. No obstant això, encara hi ha esperança. Burgos aclareix que en aquest moment som a temps per fer neteja, però que a principis de juliol ja s’hauria d’haver fet un mes de feina. Burgos elogia l’amollament dels ases als torrents el passat mes de juny. «És una bona idea, que ja han fet en altres llocs, però s’haurien d’haver amollat els animals després de fer net. Els ases no es menjaran unes canyes, un batzer o un arbre de la dimensió d’una persona, però sí la vegetació tendra que surt després d’haver tallat, que és el que s’hauria d’haver fet».

N’hi ha molts, segons l’exregidor, que consideren que els torrents han de tenir vegetació per alimentar els pous i les fonts, ell difereix, ja que «els torrents són desaigües», diu. A la història de Sóller, que ha llegit de cap a cua, totes les fonts estaven localitzades a zones pantanoses (Binibassí, Biniaraix, a l’Església i els Montreals) i per això van fer els torrents. A part, van dur a terme la creació de marjades i la sembra d’oliveres. El poble ha evolucionat, però ara els horts s’abandonen o es fan pàrquings al seu lloc. «Com a pagès fins a la medul·la, no puc sofrir que es llevi un arbre per posar un cotxe. Es podrien fer aparcaments soterrats com a Palma», suggereix.

«Ho hem vist amb València, amb Saragossa i amb Texas», afegeix Burgos. Està passant per tot el món i la por que pugui passar en qualsevol moment a Sóller hi és present. A més a més, enguany hi ha un dèficit de més de 300 litres, que repercutirà al pròxim mes d’agost. Burgos està pendent dels incidents que ocorren a Sóller el darrer, les 70 firmes que ha recollit entre els veïns a causa dels arbres grans que poden ferir persones, cotxes o cases.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.