Setmanari d'informació local - 139 anys

El Museu modernista de Can Prunera obri portes i posa Sóller a l'avantguarda de l'oferta cultural

Prop de 600 persones assistiren ahir vespre a la inauguració del casal totalment rehabilitat i restaurat per la fundació Tren de l'Art

Sóller es converteix en bastió de l'art. El museu modernista de Can Prunera aplega a partir d'avui les tendències plàstiques dels segles XIX i XX engalanades en les parets d'un majestuós casal, que ahir fou inaugurat davant més de cinc-cents convidats. La fundació Tren de l'Art ha estat la impulsora d'aquest projecte, que transforma la Vall en l'únic indret de l'Estat que té una casa museu modernista d'aquestes característiques. La música i la plàstica foren, per tant, els elements claus de l'acte de presentació d'ahir vespre als jardins del casal solleric, al qual no faltaren els màxims representats polítics i culturals de la societat balear. L'actor Simó Andreu exercí de mestre de cerimònies i destacà la prosposta cultural que a partir d'avui s'obre al públic. "Aquí dins sí que hi ha artistes, d'aquells que saben fer coses", sentecià l'actor. De fet, les obres de més de cent autors internacionals i autòctons formen el contingut expositiu d'aquest nou espai. En aquest es conjuguen modernitat i contemporaneïtat a través de les creacions d'artistes illencs i de peces de gent de fora de reconegut renom, com ara Tolouse-Lautrec, Anselm Kiefer, Giacometti, Henry Moore i Paul Delvaux.

Es tracta d'obres, algunes, que des de fa un temps dormien a les golfes del museu Es Baluard i ara tornen a exhibir-se al poble. Això destacà ahir el president de la fundació Tren de l'Art, Pere A. Serra, en el seu discurs d'inauguració. "Quadres que fins ara estaven tancats sense poder ser vists ara tornen a mostrar-se", assegurà. També en féu menció el president del Govern, Francesc Antich, en afirmar que "Can Prunera exposarà peces que, per les causes que fossin, no es podien veure". Així mateix, indicà que Can Prunera "dóna més personalitat al poble solleric i també aporta més singularitat al poble de Mallorca". L'empenta que ha fet Sóller a favor de la cultura fou també un altre dels aspectes destacats tant per Serra com per Antich. "Avui els sollerics hem mostrat qui som. Amb capital local fa molt es dugué el tren fins a la Vall i avui, cent anys després, altres habitants han fet Can Prunera", apuntà el president de la fundació.

Per part seva, el president del Tren de Sóller, Óscar Mayol, tingué també unes sentides paraules de record per al seu germà Javier, finat ara fa dos anys i un dels impulsors perquè el vessant artístic arrelàs de ple a la Vall. "Javier va entendre que el turisme no tenia futur si no era complementat amb la cultura i, aquesta iniciativa, ens l'encomanà a tots", explicà Mayol. Les mamballetes es feren sentir de valent després de la intervenció de l'actual president, que també volgué agrair a Vicenç Sastre, Pere A. Serra i als mateixos treballadors que "Can Prunera s'obri com un centre d'art al servei de Sóller". Can Prunera fa un recorregut artístic pels diferents corrents plàstics des del modernisme fins al segle XXI a través de les quantre plantes del casal, que ha estat rehabilitat amb molta cura.

No obstant això, l'art en tots els seus vessants és el que acull el segon pis de l'edifici, en què es poden contemplar les obres realitzades sobre paper d'un centenar d'artistes de reconeguda trajectòria. Les peces de Guinovard i Vasarely són les que donen la benvinguda a aquesta mostra permament, que inclou corrents com el del grup El Paso i el del Dau al Set amb altres de més avantguardistes i contemporànies. D'altra banda, a la planta del soterrani els artistes joves i locals tindran un lloc propi en què podran exposar les creacions que facin per a aquest nou projecte museístic. Camila Huisgen i Aina Pastor han estat les dues artistes encarregades d'encetar aquest nou espai, que vol donar cabuda a les noves promeses plàstiques i als autors sollerics.

Música i bon ambient
Les estances del casal que bastí Joan Magraner el 1911 eren ahir plenes de gent, que recorria els diferents espais museístics i expositius. Abans, però, la música hi tingué també protagonisme amb el mestre Rafel Nadal al piano, Serafín Nebot al violí i la soprano Angelic. Els sons lírics d'aquest trio d'excepció es conjugaren a la perfecció amb la segona part del concert, que es féu a càrrec de Tomeu i Gènia d'Els Valldemossa amb l'especial col·laboració de Miquel Brunet. En definitiva, una concorreguda vetlada per donar la benvinguda a un projecte cultural que potencia l'arts a la nostra terra.

Dues artistes solleriques inauguren les temporals
El pes artístic de Can Prunera el duen, sens dubte, les obres que formen part de l'exposició permanent i que vesteixen les parets de la major part de l'edifici. Però Can Prunera també té un espai reservat per als artistes sollerics i les joves promeses. Aquests tindran cabuda a la planta soterrani del nou museu modernista.

Per inaugurar aquestes exposicions, que tindran caràcter temporal, el museu ha comptat amb les obres de dues artistes de la Vall, Camilla Huigsen i Aina Pastor. Els colors rogencs, taronges i rosats de les roses en les seves diferents versions de Huigsen contrasten amb la Catarsi de Pastor. Aquesta darrera és una mostra amb la qual l'artista pretén realitzar un procés terapèutic, tornant al passat per tal de cercar les vivències que varen marcar la seva infantesa i els sentiments de l'adolescència.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jo si que me consider sollerica, fa mes de 15 anys
Hi ha un refrany que diu "si s'enveja fos mascara mig món aniria enmascarat" i realment és el que passa a Sóller.Crec que aquesta persona que es dona a conèixer com a "solleric" s'hauria de canviar el seu nick i posar-se "persona ingrata" ja que si realment fos un solleric de veritat estaria orgullós del que han fet a Can prunera, tan si va ser una festa privada o no, ja que ,per si no ho sap , fins dia 30 d'agost Can prunera ha estat de portes oberta per visistar-la, i no he sentit en cap moment (per plaça, als bars ... ) cap comentari negatiu respecte a totes les persones que han fet posible aquest somni ple de cultura i art .Tots els sollerics hauriem d'estar satisfets de la iniciativa de la fundació del tren de l'Art ja que si esperam que altres entitats facin res per Sóller estam ben arreglats.
Per nauj, fa mes de 15 anys
la envidia mueve montañas.
solo fallan las formas.
egosumus
Per Juan Antonio Fernández, fa mes de 15 anys
Estic totalment dacord amb en Salvador Martínez. Menys criticar i mes constructivisme. Jo he visitat Can Prunera amb tota la meva familia i hem gaudit de valent, un lloc que ara és a disposició dels sollerics, malgrat haguem de pagar o no per a visitar-lo. Hem dona igual si és Pere Serra, El tren o un altre persona; si algú inverteix temps i doblers per a millorar el nostre poble, benvingut sia.
I pel que fa a la inauguració, és ben lícit que el primer dia es dediqui a autoritats i convidats, sempre es fa així a fires, mostres o altres esdeveniments. A mi no hem convidaren a la inauguració i vaig dormir plàcidament com cada dia.
Per solleric, fa mes de 15 anys
Miri Salvador Martinez, no estic en contra del museu a Ca'n Prunera, tampoc tenc res en contra de sa festa en si mateix, pasa que no tenia res a vaure amb ses festes de Sant Bartomeu i, per lo tant, no hauria d'haver inclos al programa.
Per Salvador Martínez Muñoz, fa mes de 15 anys
I tan privada va ser.... que la "seva" festa durarà una setmana durant la qual hi podrà anar qui vulgui sense haver de pagar un cèntim d'euro. La veritat és que no puc entendre com es pot parlar malament d'uns senyors i/o empresa que ha invertit una milionada d'euros que cap institució pública o particular NO podria assumir. Can Prunera és un casal catalogat que si un particular ho hagués volgut comprar no hi hagués pogut fer allò que hagués volgut i les institucions públiques, avui, necessitene els diners per altres coses més "urgents i necessàries" (quant de patrimoni no hauria de comprar arreu de les illes?) ... si que és cert que rebran subvencions públiques però avui: qui no rep subvencions públiques?
De tot plegat, avui, Can Prunera és un indret del qual els sollerics i solleriques ens hi podem sentir ben orgullosos. És un reclam que durà moltes persones cap a Sóller les quals no just aniran a Can Prunera sinó que, endemés, quedaran a Plaça i algunes despeses faran... o no?
Mirin "ciutadana" i "solleric"... a Sóller fan falta empreses i empresaris com Tren de l'Art. Uns empresaris que miren per Sóller i inverteixen a Sóller. Per exemple: NO creuen vostès que haguessin guanyat molt més diners al sud-est asiàtic muntant uns bons hotels? Per contra, salvaren el Ferrocarril de Sóller d'una ruïna segura, invertiren a Can Prunera, subvencionen els museus locals i posen a l'abast de tothom la contemplació d'unes obres d'art que en qualsevol subhasta donarien una rendibilitat molt més immediata. Creuen que altres empresaris sollerics -construcció, hotelers...-han fet més per Sóller?... i han guanyat molts de diners a costa d'un dels patrimonis més preuats per a tots els sollerics: el territori. D'aquests no en parlen.
No puc entendre com hi pot haver "anònims" que vegin malament una iniciativa com la de Can Prunera. Senyors estam parlant senzillament d'art i de persones que volen contemplar art. Un art que tot i que sigui "oficial" ( mal anomenat "Art institucional i/o de museu" ) és un art que té públic.
Per acabar... no sé que em preocupa més: si la "fama" del senyor Serra o la FAM de crítica i menyspreu d'algunes persones que res no fan per a Sóller sinó sols criticar sense ser constructius... Ell serà allò que vulguin però al final allò que quedarà serà Can Prunera, el Tren de l'Art i, si deu vol, un patrimoni que avui roman a ses Tanques i que tots els mallorquins podrem contemplar sense la necessitat d'haver de sortir de Sóller i sentir-nos obligats haver d'anar a altres indrets on, avui, ho aprecien més que no pas nosaltres... i tot això, quan la història ens ho conti, per alguna banda sortiran els llinatges Serra, Mayol, Vivens... ens agradi o no aquests són els sollerics que hem de menester: els qui miren per "lo seu" posant a l'abast de tothom, en aquest cas, un mostrador d'art que de ben segur seria l'enveja -sana- de molts i molts pobles de Mallorca.

Salvador Martínez
Per ciutadana, fa mes de 15 anys
A Sóller, unes bones festes de Sant Bartomeu, manchades per una cosa, s''inclusió al programa de s''inauguració de ca''n Prunera que en lloc de formar una part de ses festes majors del poble, va ser una festa privada. A Sóller s''ha sentit molt per els carrer es frase, "en Serra fa ho que vol".
Per solleric, fa mes de 15 anys
Com una festa privada va ser inclouit a n'es programa de festes de Sóller no puc imaginar. Perque s'inauguració de ca'n Prunera era precisament això, una festa privada, només per els convidats, res a veure amb es poble ni ses festes, au Serra, no xupam es dits!
Per solleric, fa mes de 15 anys
Tothom saben que en Sebastià Magraner va ser estafat a s'hora de vendre ca'n Prunera
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente