Setmanari d'informació local - 139 anys

«Davant les crisis cal una actitud positiva si es vol reprendre el vol»

Pep Girbent (Sóller, 1966) és el primer artista mallorquí que s’ha atrevit a obrir al públic en les primeres fases de la desescalada. Ho fa a la seva galeria mare, l’Horrach Moyà (Palma), amb un projecte singular i innovador: la Zona Girbent. Una proposta que integra tres àmbits: una extensió de l’estudi de l’artista; un centre logístic d’operacions que inclou enmagatzematge i distribució a la vista del públic; i un espai lúdic, d’aspecte canviant, esquitxat per esdeveniments de diversa naturalesa, des de successives opcions expositives, fins a presentacions de llibres i catàlegs i un cicle de cinema.
Alhora, part de l’obra recent de Girbent ha partit direcció Màlaga on, a finals de maig, és previst que s’inauguri una exposició individual del solleric al CAC, un casal d’art convertit ja des de fa un temps en un centre de referència del circuït d’art europeu.


- Zona Girbent, Pep, és una iniciativa ideada durant el temps de confinament?
- Realment ve d’abans. Volíem inaugurar la Zona Girbent dia 21 de març, amb l’Art Palma Brunch, i la idea inicial era semblant a l’executada: realitzar una programació d’esdeveniments festius (sessions de djs, tardeos, tertúlies, cinema, etc.), una sèrie d’actes per anar activant la gent. El problema de les galeries contemporànies és que hi assisteix força públic el dia de la festa d’inauguració i després són molt poc vives. Davant aquesta situació estancada vàrem estar donant voltes al cap per veure com podíem motivar l’assistència i optàrem per obrir l’espai a activitats paral·leles a la mostra pictòrica, dotades d’un caire més lúdic i participatiu. L’únic que amb la nova situació creada hem hagut d’adaptar el projecte inicial a les noves circumstàncies i eliminar, de moment, el que suposa concentracions més massives, com les sessions de dj; encara que sí es convocaran actes singulars en petit grup.


- Tota la galeria Horrach Moyà s’ha convertit en Zona Girbent?
- Sí. La galeria torna posar aquest espai a la meva disposició sine die o per tot aquell temps que la iniciativa doni de si.


- I es mantindrà oberta a exposicions d’altres artistes?
- Seran d’artistes que jo convidaré a realitzar intervencions o col·laboracions dins de les coordenades de la Zona que volem crear, una espècie de petits mons paral·lels. Volem intentar que sigui un espai força viu, dinàmic. No hi ha res tancat de forma predeterminada: hem muntat un híbrid entre el que és el meu taller i una galeria comercial que permet moltes de possibilitats.


- I la mobilitat també afectarà a l’obra exposada?
- Les obres exposades no hi seran totes de forma permanent. Fins i tot s’hi poden veure pintures a mig procés, inacabades. Altres partiran d’allà cap a altres destins. L’altre dia hi vaig estar fent feina donant els darrers retocs als quadres que s’havien d’embalar per partir cap a Màlaga.


- Parlant de Màlaga, on exposes i quines obres hi mostres?
- Es tracta d’una exposició individual a l’espai central del CAC (Centro de Arte Contemporáneo). Tot obra de gran format en blanc i negre, olis i carbons. S’inaugurà virtualment ahir divendres i s’obrirà al públic dia 26.


- Tornant a Ciutat, quan s’obrí al públic la Zona Girbent i què s’hi pot trobar ara mateix?
- Obrírem a 13 de maig. El visitant hi pot fer una immersió dins del meu món que fins ara havia estat privat: s’hi pot escoltar una selecció de música clàssica i de jazz que escolt quan faig feina al taller; es projecten pel·lícules de la meva dvdteca que m’han impactat i influït estèticament -en aquests moments s’hi projecta La Passió de Joana d’Arc, de Carl T. Dreyer-. També s’han creat racons comfortables que conviden a asseure’s i llegir o fer la xerrada. Quant a l’obra exposada, s’hi pot veure des d’obra recent a pintures de totes les meves èpoques. Com si entrassis al meu taller i allà t’hi trobes obres sobrants d’altres projectes, obres que mai han estat exposades, obres en procés, altres d’inacabades… Fins i tot el visitant s’hi trobarà còmics amb portades il·lustrades d’aquella primera etapa juvenil.
- Havies de menester canviar de rutines?


- No sé ben bé si ho necessitava, però, una vegada hem tirat endavant amb el projecte, ha estat per jo una injecció d’energia positiva, de motivació afegida per a poder donar vida a aquesta extensió del taller de Sóller. No ha estat premeditat, però sí està essent força estimulant.


- També hi ha una estratègia comercial rera tot això…
- Òbviament; la majoria d’obres estaran a la venda. A més, estam preparant una estratègia de venda a través d’internet: el que ja s’havia fet de forma tangencial, enfocar-ho de manera sistemàtica. I tenim clar que ho volen fer en format de subhasta; cada cert temps, obrir una subhasta online d’una obra de la Zona Girbent.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.