Setmanari d'informació local - 138 anys

«Ens constituírem per demanar millores»

Àngela Santos es sent satisfeta de la feina eta aquests anys entre tots a l’Associació. | Isa Medina

Àngela Santos Mairata (Sóller, 1962) fou la presidenta els darrers anys d’existència de l’Associació de Veïnats dels Estiradors. Pedagoga de professió, afirma que acceptà ser la presidenta «perquè n’hi havia d’haver una», però que tots els de la junta formaven un bon equip de feina. Santos també té una vena d’artista i li agrada treballar l’aquarel·la, dedica temps a la pastisseria, la lectura i la música són també dues de les seves grans aficions.

- Quan es creà l’Associació de Veïnats i per què?
- L’Associació sorgí a l’any 2000, però no era amb la intenció de muntar festes de barriada, era per intentar aconseguir millores per a la zona i fer una mica d’intermediaris entre l’Ajuntament i les peticions veïnals. El primer president fou Joan Castanyer Sastre. Al llarg dels anys, aconseguírem entre tots millores al parc infantil i que es tancàs, per així evitar perill als infants que hi van a jugar. Però a poc a poc es començaren a muntar les festes d’estiu i les primeres foren el 2003, amb un èxit absolut.

- A més d’aquestes festes, quines més organitzàveu?
- Fèiem una bunyolada on s’hi reunia una gentada i un foc de Sant Antoni on tots els socis i no socis que s’hi acostaven podien fer una bona torrada. Però no tot eren festes, també organitzaven reunions de barriada per saber quines eren les principals peticions dels veïnats i així traslladar-les a l’Ajuntament. Totes aquestes activitats significaven molta feina al darrera, que no es veu, i que sols era possible pel bon equip de feina que érem.

- Quants socis éreu al final?
- Érem molts, moltíssims, i no just persones de la zona sinó que també molta gent de la resta de Sóller. Entre tots es mantenien les festes, però l’aportació dels col·laboradors era fonamental per poder treure-les endavant. Als inicis de l’Associació rebíem alguna subvenció, però això es va acabar i realment eren els negocis col·laboradors que les finançaven.

- Quin balanç feis de la vostra experiència al capdavant de l’Associació de Veïnats?
- Nosaltres feim un balanç molt positiu, estam contents de la feina feta i la gent de la barriada sempre s’ha mostrat molt agraïda amb tots nosaltres i amb la nostra feina. Ha valgut la pena, ja que ens ha donat moltes gratificacions personals.

- Segur que teniu bones anècdotes...
- N’hi ha moltes i algunes ben divertides, però ara mateix record que una persona va demanar que li servíssim just mitja cervesa per no pagar tant; un altre veïnat que es queixava que els tamborers feien massa renou, i fins i tot una sòcia que es queixà que no tenia cadira per veure el teatre.

- I si tot anava tant bé, quan es va desfer l’Associació i per què? La pandèmia en fou un dels motius?
- Es va desfer al juny del 2022, que férem una torrada per tots els socis i col·laboradors amb el que quedava de doblers. La pandèmia ens aturà i potser influís una mica, però la decisió ja estava presa d’abans. Realment ho deixàrem per cansament, perquè els ànims decauen, el temps passa i nosaltres ja no tenim les mateixes forces que fa 20 anys. A més, de cada vegada érem menys persones al cap davant, per edat, problemes personals, etc... I arriba un moment que ja és l’hora de deixar pas a altres. Creim que ha arribat l’hora d’un relleu, de gent jove que es posi al davant i faci les seves festes, que no tenen el per què ser com les que organitzàvem nosaltres, poden ser unes festes més d’acord amb els gust actuals de la gent, renovades, o amb altres punts de vista.

- I per què creis que no s’ha trobat aquest relleu?
- Bàsicament perquè hi ha una feinada al darrera. És fàcil trobar persones que t’ajudin a un moment puntual, o te donin una mà per muntar taules, però és molt més difícil trobar un grup de gent molt compromesa, un bon grup de feina responsable i amb moltes ganes de fer coses. El millor seria gent jove i així es garantirien un bon grapat d’anys de festes.

-Vos heu plantejat tornar-ho a agafar ja que de moment no ha sorgit cap grup que es posi al capdavant?
- No, nosaltres ja no ho agafaríem en cap cas. El que sí estaríem disposats és a assessorar-los en el que haguessin de menester, però feina ja no, ja ha passat el nostre moment. Tot té un principi i un final.


- Més per Sóller la passada setmana acusà l’equip de govern d’haver-vos tret del vostre local, què hi ha de cert? Fou un altre dels motius de deixar-ho tot?
- Realment ens digueren que el local estava infrautilitzat i que l’havien de menester per l’Espai Jove. Ens digueren que podríem dur el material a un altre indret, però aquest tampoc no fou un dels motius pels quals ho hem deixar. Sí que és vera que al carrer Santa Teresa ens anava perfecte la ubicació perquè allà hi teníem tot el que havíem de menester, i en qualsevol moment durant les festes podíem pegar un bot allà a cercar el necessari, ens era molt còmode.

- Què heu fet amb tota la infraestructura que teníeu?
- L’hem donada pràcticament tota a altres associacions de veïnats i a altres entitats que els podrà fer servei. Nosaltres ja no necessitaven res i hi havia moltes taules, cadires i altres estris que poden ser útils.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.