Setmanari d'informació local - 139 anys

«Amb una germana es fa més especial»

Les germanes Marta i Eva Seguí Latorre viuran la Fira i el Firó d’enguany sent les Valentes Dones. | Isa Medina

Marta (Sóller, 1984) i Eva Seguí Latorre (Sóller, 1973) són les primeres germanes des de l’any 2002 que representaran les Valentes Dones al Firó. A l’entrevista repassen, entre altres, el procés selectiu que han viscut, l’evolució de la festivitat durant els anys i els moments que esperen amb més ganes i il·lusió.

- Quins són els primers records que guardau del Firó?
- Vàrem començar a viure el Firó juntes des que érem ben petites. Sobre els primers moments, sempre recordarem els dinars amb les amigues d’abans del Firó i les primeres arengues. Tampoc ens oblidarem que al Port, concretament a la Sirocco, ens ajuntàvem tota la família per fer la tradicional foto familiar de cada any. Una cosa que també ens agradava molt i que ara ja no es fa per la massificació era reunir-nos a Plaça quan acabava la festa amb tota la gent que no havíem pogut veure durant el dia.

- Per quin motiu decidíreu presentar-vos a Valentes Dones?
- La idea ha estat de na Marta. Ella feia temps que ho tenia al cap, de fet, ja es va presentar amb una amiga l’any 2016. I ara, després que hagi tengut els seus dos fills, va pensar que era un bon moment per provar-ho, i m’ho va proposar. La veritat que és una cosa molt guapa que dues germanes representin a les Valentes Dones, i per això decidírem presentar-nos. Des de petites hem vist la representació de les Valentes Dones, i és una cosa que ens fa moltes ganes viure.

- Esperàveu sortir elegides?
- La veritat és que no, sabíem que estava igualat, i que podíem sortir elegides tant nosaltres com l’altra parella presentada.

- Com vàreu viure la jornada d’eleccions del dissabte passat?
- Amb molts de nervis, sobretot quan s’atracava el final de les votacions. Va ser un dia molt especial. Ens va agradar molt veure com molta gent que no havia anat quasi mai a votar es mogués aposta per nosaltres. Va ser molt guapo veure que la gent perdés part del seu temps per venir a votar-nos. Volem aprofitar també per encoratjar a l’altra parella, na Lina Sampol i na Sílvia Arbona, a què es tornin a presentar, s’ho mereixen igual que nosaltres. Hem tengut molt bona relació amb elles, ha estat una rivalitat molt sana, els ho agraïm molt. Tenen tot el nostre suport de cara a l’any que ve.

- Què significa per a vosaltres ser les Valentes Dones de les festes del vostre poble?
- Com a solleriques és tot un orgull representar a dues figures tan importants dins la cultura i la tradició del poble. Al final, és com si representéssim al poble, i per a nosaltres és molt especial i tot un honor. Estam molt il·lusionades i amb moltes ganes de què arribi ja el moment. A més, creim que el fet de fer-ho amb una germana ho fa encara més especial, perquè tenir bon ‘feeling’ amb la parella creim que encara li dona més importància.

- Com pensau que ha evolucionat el Firó durant els anys?
- Tot té les seves coses dolentes i les seves coses bones. Les dolentes d’avui en dia no tenen res a veure amb la gent de Sóller, sinó amb la massificació que hi ha hagut durant els darrers anys per la gent de fora, que ha provocat que la gent d’aquí no pugui gaudir com abans de segons quins moments. Per altra banda, pensam que la festa ha evolucionat positivament, i que els col·lectius i organitzadors l’han anat perfilant fins que ha arribat a convertir-se en una de les festes més guapes i emotives. Pensam que el tema de les polseres també ha ajudat moltíssim.

- Què és el que més us agrada de la festivitat? I el que menys? Canviaríeu algun moment?
-El cant de la Balanguera és el moment més especial. Veure a tots els sollerics asseguts, molts d’ells amb llàgrimes, és molt emotiu. Aquí és quan et sents ben sollerica i orgullosa del teu poble. També ens encanta el discurs del Capità Angelats i ens fa molta il·lusió pujar al balcó i veure-ho tot des d’allà, sabem que serà molt especial. No hi ha res que no ens agradi del Firó, i tampoc canviaríem res de la festa en si, tan sols regular el tema de la massificació i que no es faci botellot a la carretera.

- Quin pensau que serà el moment més emotiu del cap de setmana de la Fira?
- Llevant el dia del Firó, creim que la Investidura serà el moment més emocionant del cap de setmana. És un moment íntim diferent dels altres, el qual tan sols pots viure vestida de pagesa, i ens fa moltes ganes fer-ho sent les Valentes Dones.

- Qui serà el vostre barrut?
- El nostre barrut serà en Marc Tovar. És el nostre primer nebot, estam molt units, i sempre ha viscut molt el Firó. Li va fer molta il·lusió quan li vàrem dir.

- Qui són les darreres germanes que feren de Valentes Dones?
- Na Maria del Mar i na Laura Puigserver l’any 2002. Ens fa molta il·lusió ser nosaltres les germanes que representem les Valentes Dones 22 anys després.

- Quines són les primeres feines que dureu a terme a partir d’ara?
- Ens hem reunit amb el col·lectiu de pageses i amb anteriors Valentes Dones perquè ens assessorin. Començam a posar fil a l’agulla a tot, i la nostra mare segur que ens ajudarà molt.

- Algun agraïment?
- Als col·lectius per la bona organització de les eleccions, al de pageses per la bona acollida que hem tengut, i a tota la gent que ens va votar. També volem animar al fet que es presenti més gent de cara a futures eleccions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.