Setmanari d'informació local - 139 anys

«Estic molt agraïda per l’oportunitat»

Marta Bejarano López és l’encarregada de retratar el pròxim fill il·lustre de Sóller, Albert Hauf. | Paco Grancha

Marta Bejarano López (Palma, 2000) és l’artista local encarregada de retratar el pròxim fill il·lustre de Sóller, Albert Hauf. La protagonista parla a l’entrevista de la seva trajectòria, el seu estil i del que suposa per a ella ser l’elegida per fer aquesta rellevant representació.

- D’on sorgeix la vostra afició o passió per l’art?
- Vaig començar des que era ben petita, sempre m’ha agradat molt la pintura. Quan tenia 10 anys vaig començar a anar a classes a Can Dulce, amb na Magdalena. Després vaig anar també a classes amb en Marcelo. Més tard ja vaig anar directament al Batxiller Artístic, i després vaig fer la carrera. Pràcticament, sense pensar-ho gaire, ja vaig estar ficada dins aquest món.

- Quins són els primers records que guardau del món artístic?
- La primera exposició que vaig fer va ser abans d’anar a estudiar la carrera, a Ca’n Vidaña, durant una Nit de l’Art, quan encara no l’organitzàvem els Joves Artistes. Després també vaig fer una altra exposició a Sa Botigueta, i més tard ja vaig partir a estudiar la carrera. Tenia 17 anys quan vaig fer aquestes dues exposicions.

- Quina formació i estudis teniu?
- Vaig fer el Batxiller Artístic a Palma, al Llompart. Després vaig fer Belles Arts a la Politècnica de València. I em vaig especialitzar en pintura i dibuix, perquè aquesta carrera que cursen a València en teoria és una de les millors d’Europa, i ens oferien unes 100 optatives. A tercer i quart curs podies elegir, i jo em vaig especialitzar en pintura a l’oli i dibuix. I ara estic fent un màster de Patrimoni Cultural a la Universitat de les Illes Balears (UIB). El màster que estic fent és un màster d’Història, i jo havia fet Belles Arts, motiu pel qual no estava molt convençuda. Però la veritat és que m’està agradant, perquè estic trobant moltes relacions amb la meva obra, la qual està avançant gràcies al màster.

- Quins són els projectes més importants en els que heu treballat?
- Crec que l’exposició més important que he fet fins ara ha estat la que vaig fer per al meu Treball Final de Grau (TFG), a la qual vaig dedicar un any sencer de preparació. Aquest treball el vaig exposar al Museu de la Mar fa ara dos anys, quan vaig tornar a Mallorca. Aquest va ser el moment en què vaig trobar ja el meu estil propi, que són una mica les pintures en blanc i negre, sense acabar, etc. I jo crec que això és el més rellevant que he fet. L’any passat no vaig estudiar i vaig intentar viure de l’art, em varen sortir coses de feina, però no gaire. Però ara, que estic estudiant el màster, m’estan sortint moltes coses, com poden ser el retrat del fill il·lustre; un treball a Can Dulce il·lustrant un conte d’Aina Nigorra i na Marga Joy que també m’ha fet molta il·lusió; un encàrrec del Col·lectiu de Pagesos que encara estam concretant, etc. Estic contenta, tenc bastantes coses en marxa.

- Quins són els temes que solen predominar a les vostres obres artístiques?
- Estèticament sempre empr el blanc i negre, el realisme i ara estic seguint una línia, des de l’exposició que vaig fer, que és a partir de fotografies antigues de Sóller i el Port. També vaig començar el citat màster de Patrimoni Cultural per això, per poder-li donar teoria a tota la meva obra.

- Què suposa ser l’artista encarregada de pintar el retrat del pròxim fill il·lustre de Sóller, Albert Hauf?
- La veritat és que el fet de fer el quadre no em preocupa, per aquest aspecte estic tranquil·la, perquè en vera m’han demanat una cosa que pertany al meu estil: és realisme, un retrat que també n’he fet molts, etc. El que em posa més nerviosa són tots aquests actes més formals. Però la veritat és que estic molt contenta i il·lusionada, perquè tota la meva obra està dedicada a Sóller, i que aquest any m’encarreguin feines sobre Sóller, és un honor per a mi, i al final és molta feina que ja tenc avançada. Estic il·lusionada perquè m’estan demanant a Sóller coses que jo ja feia abans, i al final m’agrada que es vegi la meva feina reflectida al mateix municipi. Han decidit donar-me una oportunitat i la veritat és que estic molt agraïda.

- Ja heu començat a pintar el retrat? O en quina fase està ara la creació? Emprareu alguna tècnica concreta?
- No, no he començat a pintar encara. Ara estic més centrada en els materials, ja que és una obra important que s’ha de quedar a l’Ajuntament, estic cercant un suport que sigui adequat i, ja que hi ha pressupost, intentaré cercar els millors i més adequats materials. Sobre la tècnica que usaré per a l’obra, faré servir oli, pintura a l’oli i realisme. A més, vaig parlant per correu amb el fill il·lustre, Albert Hauf, perquè em va enviant fotos i hem de decidir una mica la composició concreta del quadre.

- Com veis l’actualitat artística i cultural a Sóller? Trobau que hi ha suficient activitat? I compta aquesta amb el suport que es mereix?
- M’he fixat en el fet que Sóller està ple d’artistes, i de gent jove que té moltes ganes de fer coses, la gent és molt inquieta, tant en la pintura, música, etc. Crec que per tota la gent que hi ha interessada, s’haurien d’organitzar més esdeveniments culturals. Òbviament, es fan moltes coses aquí, però per la gent que hi ha dedicada a tot aquest món crec que s’haurien de fer més coses. Crec que no valoren tota la diversitat cultural i artística que hi ha a la Vall, de fet d’aquí han sortit pintors molt famosos.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per María José Arroyo, fa 4 mesos
La sensibilidad por el arte es apreciar las cosas bellas y eso está en las antípodas de la terrible violencia que soportamos en este momento en el mundo.El arte es pues sin duda un camino hacia la paz y el entendimiento entre los pueblos.Por eso creo que en estos momentos es muy importante apoyar y potenciar el arte.Mientras que creamos cosas bellas nos alejamos de la maldad.Esa es mi humilde opinión.
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente