Setmanari d'informació local - 138 anys

Tres entitats recuperen els Cossiers i els Cavallets

Aires Sollerics, Estol de Tramuntana i Xeremiers estrenen dia 2 de juny

SOLLER - FIESTAS POPULARES - La tradició dels cossiers pioners en ballar a Sóller: passat, present i... futur?. Radiografia d’una festa documentada per primer pic l’any 1544 a la Vall que va desaparèixer per ser restituïda dos pics sense èxit. Joan Ribas (pimer per la dreta) participà a la recuperació dels cossiers de Sóller als anys 50. | ARCHIVO

Sóller recupera el ball dels Cossiers i els Cavallets. Tres entitats folklòriques molt representatives de la Vall -Aires Sollerics; Estol de Tramuntana i els Xeremiers de Sóller- han rescatat part d’aquesta tradició celebrada a la localitat ja el 1 544 i que en altres indrets de Mallorca encara perdura i que es basa en tenir un grup de cossiers i un de cavallets.

Els primers a estrenar-se seran els cossiers qui ballaran per primera vegada dia 2 de juny, coincidint amb la celebració del dia del Corpus. Seran sis integrants, repartits amb dos grups, més un altre que serà la Dama. Segons ha informat un dels precursors del projecte, Joan Carles Simó el grup dansarà primer en la processó que condueix des de la rectoria fins a la Parròquia. Una segona dansa serà durant l’ofrena i finalment ballaran davant l’església de Sant Bartomeu i acompanyaran la processó del Corpus.

La idea de recuperar els cossiers sorgeix després de molts intents de revitalitzar una tradició que va desaparèixer. Així, es reuniren els representants de cada entitat cultural amb l’objectiu de fer renéixer els cossiers però també els cavallets. En aquest cas, el projecte està més endarrerit i la intenció és mostrar-los al públic l’any que ve. En tot cas, com que no s’ha trobat cap música ni mostra de com anaven vestits, han estat les mateixes associacions qui han elaborat de bell nou tot el que envolta aquestes danses populars.

Per tant, José V. Franco (Xevi) dels Xeremiers ha compost la música que ha servit per muntar la coreografia. En aquest cas, el ball i la indumentària, que també són nous, han estat elaborats per Aires Sollerics i Estol de Tramuntana. En tot cas, les tres agrupacions compten amb la col·laboració de Cristians de la Vall de Sóller, ja que els vestits i, més endavant, els cavallets que encara s’han de confeccionar els custodiarà la Parròquia.

Val a dir que als anys cinquanta el folklorista Bartomeu Ensenyat intentà recuperar-los sense èxit. Una dècada més tard, Aires Sollerics també ho provaren i ara serà una realitat després que les tres agrupacions s’hagin posat al capdavant.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.