Nico Amengual Díez de la Cortina (Sóller, 1994) és el director de la batucada ‘Batu-al Món’, que enguany compleix el seu 10è aniversari. Per celebrar aquesta important data, l’agrupació ha organitzat demà una trobada. Amengual repassa a l’entrevista la trajectòria del grup durant aquesta primera dècada.
-Quin any va néixer la batucada ‘Batu-al Món’? I com sorgí la idea de crear-la?
-La batucada ‘Batu-al Món’ va néixer l’any 2014, enguany compleix el seu 10è aniversari. Tot va començar a l’Escola de Música, on l’any 2013 s’impartí l’assignatura de batucada, de la qual jo en vaig ser el professor. Durant aquell any, els alumnes varen pensar que seria interessant que la batucada fos independent, i per això decidírem crear l’associació sense ànim de lucre de la batucada. Posteriorment, m’anomenaren a mi director del grup.
-Com ha evolucionat l’agrupació durant aquests 10 anys?
-Doncs ha passat molta gent per la batucada, gent que ho ha volgut provar, i gent que ha anat i ha vengut. Quan la batucada complia el seu segon o tercer any d’existència, què és quan hi va haver el ‘boom’ a Sóller, vàrem arribar a ser 64 integrants a l’agrupació. Després la gent va anar minvant, i ara cada nou curs entren i surten integrants nous. Actualment, seim unes 25 persones, i ja va bé, trobam que és una bona xifra mentre els instruments estiguin correctament repartits i soni tot ben equilibrat.
-Teniu també un grup infantil?
-Exacte, aquesta fou una iniciativa del president de la batucada, Miquel Puig, qui decidí crear la ‘Batu-kids’. Les classes les imparteix en Miquel a Can Dulce, i la idea d’aquesta batucada infantil és crear planter i que els joves promocionin la batucada en un futur no molt llunyà.
-Com es pot descriure la vostra batucada ‘Batu-al Món’?
-Jo sempre ho dic, és una batucada oberta a tothom, totalment plural, amateur i familiar. La batucada ‘Batu-al Món’ no cerca un elitisme musical. És cert que jo com a músic intent que musicalment surti una cosa digna i professional, però sempre tenint en compte que hi ha gent al grup que mai ha estudiat música. La batucada és una opció de fer música per a gent que mai n’hagi fet, però que en poc temps pot veure un òptim resultat, i per això engresca tant a tothom. La batucada és una activitat humana, de vincles, de fer una cosa amb la qual tots passem gust, sàpigues més o menys música. El més interessant de tot és fer grup i passar-ho bé entre tots.
-Quins són els esdeveniments més importants en els quals heu participat durant aquests anys?
-Fora de Sóller es fan moltes trobades en diferents pobles, nosaltres hem participat en les de Portocolom i Capdepera, entre altres. Però, sobretot, s’organitzen dos importants festivals, com són el ‘Carabassamba’ a Muro, i el ‘+KSamba’ a Lloseta, on nosaltres hem participat diverses vegades. És una passada, perquè venen agrupacions de tot el món, fins i tot del Brasil i Japó. A part vàrem fer l’any 2017 un viatge molt enriquidor a Alaior, Menorca, per tocar a les seves festes. A nivell local, l’actuació que més ens agrada i més ens marca cada any és la del dia del ‘Txupinasso’, perquè és el moment en què la gent està abocada a la festa, i t’ho dona tot. La batucada és música de carrer i música festiva, i per això gaudim tant el dia del ‘Txupinasso’.
-Com a director de la batucada, i tractant moltes vegades amb gent que no té experiència musical, quines són les dificultats que us heu anat trobant?
-M’he trobat una mica de tot, sobretot moltes sorpreses. Per exemple, gent que no ha fet mai música, i duen el ritme dedins i se’ls fa molt fàcil agafar-ho tot. També et trobes situacions complicades amb, per exemple, gent que no s’adona que no segueix el ‘tempo’, però a base d’assaigs i feina ho anam treballant i el resultat sempre és positiu.
-En què consistirà la trobada d’aquest dissabte?
-És ja la quarta trobada que organitzam a la Vall, en solem fer una cada dos anys. En aquesta edició serem un total de sis agrupacions de Mallorca, tampoc volem ser més, perquè volem que cada batucada tengui el seu moment de tocar i que pugui passar gust. Enguany serem ‘Batukadell’ d’Esporles; ‘Espiatocats’ de Felanitx; ‘Batudrac’ de Sant Jordi; ‘Boutukada’ de Costitx; ‘Batucap’ de Capdepera; i nosaltres. Intentam que les agrupacions no repeteixin d’una trobada a l’altra, així donam opció a què totes les batucades de Mallorca vagin participant en la nostra trobada.
-On es fa exactament i quin recorregut tendrà?
-Per primera vegada la farem al Port de Sóller, després d’haver fet les altres tres trobades a Sóller. Pensàvem que el passeig del Port és un lloc ideal per exhibir aquest espectacle, i així ho farem. Sabem que hi haurà molta gent, i això és el que cercam. A les 18 hores de demà dissabte les batucades començaran a desfilar pel passeig del Port. Concretament, sortiran del passeig a l’altura del carrer de l’Església i arribaran fins a Sa Torre. Els grups aniran sortint un rere l’altre, amb espai entre ells per tal que no se superposin les cançons. A més, ja que feim el 10è aniversari, volíem fer la festa una mica més gran, i contactarem amb l’Associació Músics perquè ofereixi un ‘tardeo’ a Sa Torre que tancarà la jornada.