Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS proposa que s'investigui la desaparició de 'Sa Nostra'

1740

El Grup Parlamentari MÉS per Mallorca ha proposat aquest dijous la creació d'una Comissió d'investigació sobre el procés de reestructuració bancària de la Caixa d'Estalvis de Balears 'Sa Nostra', i poder aclarir les incògnites que varen envoltar la «desaparició» de l'entitat després de 130 anys d'història.

«L'objectiu és saber què és el que ha passat per evitar que es torni a repetir», ha explicat el portaveu parlamentari de MÉS, David Abril, que ha comparegut en roda de premsa al costat de la diputada Joana Aina Campomar.

Amb tot, Abril ha assenyalat que confien que la proposta tiri endavant, ja que, segons ha apuntat, compta amb el suport de la resta de grups d'esquerres als quals ja els han consultat i que no han posat cap objecció.

En aquest cas, i si finalment s'aprova la seva creació, la Comissió de recerca podria començar dins d'uns pocs mesos, i en ella serien citats l'expresident del Govern, Jaume Matas, a més dels empresaris Vicente Grande i Matthias Hunt, i els directius de l'entitat entre els anys 2000 i 2009.

«Ens hem quedat sense una eina financera pròpia i que a més tenia una vocació social. Són motius suficients perquè la gent sàpiga què va passar», ha indicat el portaveu de MÉS sobre aquest tema.

«Creim que hi ha hagut falta de transparència sobretot el procés de desaparició de la caixa d'estalvis de Balears», ha apuntat Abril com una altra de les raons que els han portat a presentar, per segona vegada, la petició d'aquesta comissió.

Una proposta que es va rebutjar el 2014

En aquest sentit, el portaveu nacionalista ha explicat que la proposta de crear una Comissió de Recerca sobre Sa Nostra «no és nova» ja que la seva formació la va presentar fa dos anys, el 2014, i «es va rebutjar amb la majoria del PP».
A més, Abril ha apel·lat a l'actualitat que encara envolta a l'entitat, ja que aquesta mateix setmana es tanquen 15 oficines del que eren l'antiga Caixa d'Estalvis de les Illes Balears.

Camponar, per la seva banda, ha recalcat que «poca gent no tenia una llibreta de Sa Nostra a les Balears, i veia a l'entitat molt sensibilitzada i amb un compromís social amb aquesta terra».

Davant això, la diputada de MÉS ha lamentat que «en menys d'una dècada», s'hagi arribat a una situació totalment oposada a la que tenia al començament de la bombolla immobiliària».

Així, el 2007 Sa Nostra comptava amb 230 oficines, 650.000 clients, 1.500 treballadors i una quota de mercat de més del 30% entre els habitants de la Comunitat.

Avui, el 2016, «tan sols» disposa d'un 1,8% del Banc Mare Nostrum (BMN), amb «pràcticament nul·la capacitat d'influència dins dels plans estratègics d'aquest banc», ha postil·lat la parlamentaria.

 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.