Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Menorca vol donar un gran impuls a les ILP

MÉS per Menorca ha presentat una proposició de Llei per fer de les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) un instrument de democràcia participativa. «Volem parlar amb tots els grups parlamentaris perquè la iniciativa s'aprovi amb gran consens», ha assegurat Nel Martí, diputat portaveu de la formació.

MÉS per Menorca ha explicat que la Llei 4/ 1991, de 13 de març, reguladora de la ILP a les Illes Balears, regula la forma de participació legislativa dels ciutadans i ciutadanes a la Comunitat Autònoma. «Han passat més de 25 anys des de l’aprovació d’aquella norma, que s’ha demostrat excessivament restrictiva i poc eficaç», ha assegurat la formació.

El partit, en aquest sentit, ha recordat que durant aquests 25 anys s'han presentat al Parlament de les Illes Balears 10 iniciatives legislatives populars (ILP), de les quals només quatre han arribat al Ple del Parlament per a ser debatudes. «La darrera la Proposició de llei d'iniciativa popular per la qual s'aproven mesures d'emergència en matèria d'ordenació del territori, impulsada pel GOB. La resta, 6 ILP, no s'han admès a tràmit o han caducat, és a dir que no han estat capaces de fer front a l'exigent i restrictiva normativa sobre iniciatives populars», ha assegurat la formació.

Des de MÉS per Menorca pensen que des del sorgiment del fenomen del moviment 15-M, s’ha fet palesa la necessitat que les institucions polítiques evolucionin cap a nous mecanismes de participació si no volen caure en el «descrèdit absolut» davant dels ciutadans, i que cal fer més accessibles i efectius els instrument de democràcia directa, com les ILP.

En aquest sentit, la Proposició de llei presentada introdueix «canvis valents» per a fer de les ILP un instrument real de democràcia participativa:

- Redueix substancialment el nombre de signatures (passa del criteri general de 10.000 a 5.000), a més de facilitar les ILP impulsades des d'un sol territori insular (3% del cens electoral).

- Amplia el termini màxim de recollida de signatures per poder presentar davant el Parlament una iniciativa legislativa popular (de 3 mesos es passa a 6 mesos i 60 dies).

- Redueix les exclusions dels temes que poden ser objecte d’una ILP. S'inclouen temes de política econòmica i pressupostària, i s'exclouen iniciatives que vulnerin els Drets Humans.

- Amplia l’abast de les persones que poden signar les peticions: mejors de 16 anys i europeus residents a les Illes.

- Encomana a la Junta Electoral la funció de vetllar pel procediment de recollida de signatures.

- Inclou la iniciativa legislativa popular per a la convocatòria de consultes populars, d’acord amb el que estableix l’Estatut d’Autonomia i la legislació corresponent. En aquest sentit MÉS per Menorca també ha presentat una Proposició no de llei instant el Govern de l'Estat a modificar la Constitució perquè les consultes populars no requereixin d'una autorització del govern central.

- Inclou la necessitat de fixar un termini de tres mesos, per tal que les iniciatives legislatives, un cop hagin finit els tràmits parlamentaris pertinents, siguin incloses automàticament en l’ordre del dia de la sessió plenària.

- Reforça la intervenció dels promotors de la ILP en el debat de totalitat, com també en la tramitació posterior de les iniciatives que superin aquest debat. Per això, aquesta llei reconeix als promotors noves facultats d’actuació i intervenció, especialment en el treball de les comissions legislatives.

- I s'introdueix la signatura electrònica en la tramitació de les ILP.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.