Setmanari d'informació local - 138 anys

Antoni Pastor: «La riquesa del turisme es reparteix molt més amb el lloguer vacacional»

7682

Aquest dijous el portaveu al Consell de Mallorca del partit PI – Proposta per les Illes ha visitat el programa La Vila del Pingüí, d'Ona Mediterrània.

Pots escoltar l'entrevista al podcast:


El vostre partit no s'ha amagat del debat al voltant del lloguer vocacional. De fet, en reiterades declaracions no vos hi heu mostrat totalment en contra. Per què aquesta postura?

Som un dels pocs partits que ens hem mantingut amb les propostes que vàrem fer a la campanya electoral. Creim que el lloguer turístic s'ha de regular, és una realitat positiva que ajuda molt més a repartir la riquesa que genera el turisme. Creim que ajuda tant al sector terciari com al sector serveis. Igualment fa falta una regulació, i en aquest cas s'ha de regular de forma diferenciada cada illa

Quin espai ha d'ocupar El PI dins els nou replantejament del sobiranisme mallorquí?

Dins del nostre partit tenim moltes postures que no són igualitàries, per tant, consider que la visió del que ha de ser el sobiranisme ha de ser personal. Entenc aquest nou replantejament com un debat que neix, que ha de madurar. A més, la realitat de Catalunya marcarà un abans i un després en aquest debat. Els tractaments econòmics i fiscals per part de l'Estat espanyol fan que cada vegada hi hagi més persones que pensin que es necessita una reforma de l'Estat de les Autonomies. I més enllà de si un és independentista o no, està clar que hi ha un Estat que no funciona, que ens té marginats i que ens castiga.

Per a quan una CiU "a la balear"? És factible? És el seu objectiu?

Seria una proposta molt interessant. De fet, El Pi ho va intentar a les passades eleccions generals, però en aquell cas des de MÉS es va preferir anar de la mà de Podem. Nosaltres ho veiem com una oportunitat, ja que tenir presència a l'Estat és importantíssim, ho podem observar amb el pes de Coalició Canària. Al final, el tema econòmic fa que la mateixa ciutadania pugui evolucionar d'una manera o altra. La situació de marginació que avui patim hagués canviat si haguéssim tengut un diputat, però MÉS no vol.

Quina és la relació del seu partit amb Podem?

Podem ha estat un partit que va canalitzar molt bé el sentiment de la gent; hi havia un sentiment de frustració, de desenganyi Podem ho va fer molt bé, ja que varen captar el que volia la gent. Però l'experiència no és massa bona, veim que té els seus problemes a les institucions on governa i al Parlament han creat un espectacle lamentable. Tot plegat neix d'un partit sense estructura, amb gent molt nova i idealista que canvia quan toca la realitat. El que ha passat al Parlament amb Xelo Huertas no només passarà factura a Podem, sinó als partits que continuen confiant en ell, ja sigui el PSIB com MÉS.

La setmana passada vàrem poder entrevistar l'expresident del govern José Ramón Bauzá. Què sentiu quan llegiu les seves declaracions?

José Ramón Bauzá ha estat una persona que va crear un estat de convulsió i crispació dins la comunitat que era totalment innecessari. Tenia uns grans resultats per poder fer canvis i no ho va aprofitar. Pensava que ell se n'hauria donat compte de que havia fet malament les coses, però ara mateix veig que està convençut que encara és el salvador d'aquesta comunitat.

Quins records vos queden de la vostra expulsió del Partit Popular?

Varen ser moments molt difícils, ja que vaig tenir moltíssima pressió i em vaig trobar molt tot sol. No va ser senzill anar en contra d'un partit que governava. Però també em vaig trobar amb el suport de molta gent, inclòs el dels partits de l'oposició de l'Ajuntament de Manacor, els quals no se'n varen voler aprofitar d'aquesta situació. Ara mateix pens que vaig fer el correcte, i ho sé ja que molta gent m'ha dit que estava d'acord amb jo i que es varen equivocar quan no varen fer el mateix.

Des de l'any 2003 fins al 2015 vàreu ser batle de Manacor amb el Partit Popular. Durant aquesta època hi va haver una connivència entre el consistori manacorí i el tenista Rafel Nadal. Per exemple, vàreu aprovar la creació del 'Rafa Nadal Academy', un centre el qual els regidors de Més-Esquerra rebutgen afirmant que hi va haver un tracte de favor cap a l'empresa constructora. Des del partit ecosobiranista consideren que es va fer una llei a posta per construir en els terrenys.

Que jo recordi, MÉS no es va oposar a aquesta llei en el Parlament, es varen abstenir. Discutir la figura esportiva de Rafel Nadal és un debat que no té sentit. Crec que ha fet Nadal, de manera voluntària i involuntària, per Manacor i per les Balears és irrepetible. És una persona que cau bé, que genera uns valors d'esforç i de superació que són molt bons per tots. Precisament es va fer aquesta llei en concret per donar seguretat jurídica, s'havia intentat en l'anterior legislatura amb Francesc Antich al capdavant a través d'una modificació de normes, però no va ser possible. És cert que s'ha generat un tracte de favor, ja que has fet una llei especial molt concreta, però era necessària, però era positiu en termes d'interès general.

Tot s'hi val mentre es commemorin els èxits d'un tenista com Rafel Nadal? Es tracta de sortir a la foto?

No crec que sigui una qüestió de sortir a la foto, és una qüestió d'interès general. És bo que Manacor sigui un referent mundial amb l'acadèmia de tenis de Nadal. Vivim del turisme, i crec que imatges com les de Rafel Nadal no es tenen cada dia. Aquest passat diumenge, en el partit Nadal – Federer, els mitjans cada dos per tres recordaven que Nadal era de Manacor, i crec que això és bo. No negaré que el turisme que arriba a Mallorca també té els seus inconvenients, però de moment no tenim una altra alternativa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.