Setmanari d'informació local - 138 anys

Les negociacions i el desarmament d'ETA arriba a les sales de cinema

7740
Dirigida per Justin Webster i amb el guió dels periodistes José María Izquierdo i Luis Aizpeolea, ‘El fin de ETA’.

Dirigida per Justin Webster i amb el guió dels periodistes José María Izquierdo i Luis Aizpeolea, El fin de ETA va ser seleccionada a la secció ZINEMIRA del Festival de Cinema de Sant Sebastià 2016, i s’estrena aquest cap de setmana al cinema. Es tracta d’una coproducció de Quality amb ETB, Prisa Video, Canal Sud, Castella la Manxa, RTP, Astúries, Baleuko i IB3.

La pel·lícula compta amb la col·laboració de TV3, el Govern Basc i el diari El País. El fin de ETA és el relat inèdit explicat per les persones que participaren directament en les negociacions: els representants del Govern espanyol, els mediadors internacionals i l'esquerra abertzale; la reacció de les víctimes del terrorisme, els responsables de la Policia i la Guàrdia Civil i l'acció judicial, segons ha informat IB3.

Una pel·lícula de 104 minuts que descobreix les trobades secretes a l’Estat espanyol, Noruega i Suïssa, la intervenció del Centre Henry Dunant i els intents per fer fracassar les converses. El relat que encara no s'ha explicat sobre com es va aconseguir que ETA anunciés la fi de la violència.

El documental arranca amb les converses entre l’aleshores President del Partit Socialista d'Euskadi, Jesús Eguiguren, i el líder de Batasuna, Arnaldo Otegi, en el caseriu Txillarre, a la localitat d'Elgoibar (Guipúscoa) i que tenen lloc des de 2000 a 2004. Es narren també les trobades entre Josu Ternera i Eguiguren a Suïssa i les diferents fases (favorables i negatives) que es van alternar en aquestes converses, amb més viatges a Suïssa i Noruega, alhora que es narren les converses amb l'esquerra abertzale, en moltes ocasions amb la participació del PNB de Josu Jon Imaz i Íñigo Urkullu. I de com l'arribada a ETA d'una nova direcció militar amb Francisco Javier López Peña, «Thierry» al capdavant, representant de l'ala més dura de l'organització, està a punt de desbaratar tot el que fins llavors s'havia avançat, han explicat.

La producció El fin de ETA ha estat també convidada a participar al FICCI 2017 (Festival Internacional de Cinema de Colòmbia) i seleccionada al Festival du Cinéma Espagnol de Nantes 2017.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.