Setmanari d'informació local - 138 anys

Més dones a la plantilla de la Policia Local de les Balears

13087
Caib

El projecte de la nova llei de coordinació de Policia Local de les Balears pretén augmentar la presència de dones en les plantilles, atès que actualment tan sols un 8,5 % d'agents a les Illes són dones, i la seva presència entre els quadres de comandament és encara més baixa.

Així, el còmput del personal que presta servei en els cossos de Policia Local de les 67 localitats de les Balears que disposen d'aquest servei és de 213 dones enfront de 2.290 homes. En percentatges, 91,5 % homes per 8,5 % de dones.

Les estadístiques demostren que el sector de la policia de proximitat pateix d'una gran masculinització. Així es recull en un recent estudi realitzat per l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB), que depèn de la Direcció General d'Emergències i Interior.

A més, la tendència en els darrers anys ha estat negativa, ja que en les sis darreres convocatòries del Curs Bàsic d'accés a la Policia Local, el nombre de dones inscrites ha estat decreixent. Així en la darrera convocatòria, la 39a, que es va llicenciar el passat mes de juny, només 2 dels 42 titulats eren dones, un 4,7 %.

Menys dones en el comandament

La presència femenina és encara menys sòlida si es mesura el factor de comandament. A les Balears hi ha un 3,6 % de dones oficials, cap inspectora, sotsinspectora o comissària, i una major, que suposa el 12,5 % del total de places dins d'aquesta categoria.

Per tant, s'ha constatat que no només hi ha dificultats a l'hora de l'accés al lloc de feina, sinó que les mancances s'incrementen en el moment d'aspirar a la promoció dins del propi cos.

En canvi, es pot considerar que les Balears han liderat la promoció de la igualtat i la implantació d'un marc legal en matèria propici entre homes i dones, dins el tramat legislatiu autonòmic.

Així es pot comprovar en la Llei d'igualtat de dones i homes, de 2006, on es preveuen accions definides en favor de la igualtat, també en el sector públic, per a garantir com a mínim una presència del 40 % de dones en qualsevol cos, escala, nivell o categoria de l'Administració, en els casos en què es demostri la mateixa capacitació.

Cossos policials i militars de l'Estat

En canvi l'estudi de l'ISPIB recull que aquesta regulació no ha tengut el resultat desitjat en els cossos de Policia Local a les Balears, en termes similars al que passa en altres cossos policials i militars a tot l'Estat.

Així, en la Guàrdia Civil hi ha un 6,4 % de dones, el 13 % a la Policia espanyola, el 10,2 % a l'Ertzaintza, o el 12,4 % en l'Exèrcit espanyol. La major presència de dones en un cos policial a l'Estat, amb un 21,2 %, es troba en els Mossos, i és l'únic cos on s'aconsegueix la quota mitjana de la Unió Europea.

Primeres dones policies municipals

A les Balears hi ha notícia de les primeres dones policies municipals que varen ser contractades a Inca el 1977. No va ser fins a 1981 que entra en servei la primera dona en el cos de Policia Local de Palma, i pocs mesos més tard, les primeres policies municipals de Menorca es varen incorporar a Ciutadella.

Formentera també va incorporar una dona al servei, el 1984, amb la particularitat que vuit anys més tard, el 1992, va arribar a ser Cap del lloc, sent la primera dona que va exercir la prefectura d'un cos de Policia Local a les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.