Setmanari d'informació local - 138 anys

Pons es reuneix aquest dijous amb el Ministeri espanyol per tractar el tancament del Murterar

14979

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, es reuniran aquest dijous amb el secretari d'Estat d'Energia, Daniel Navia, per conèixer la resposta del Ministeri espanyol a la proposta del Govern del tancament progressiu de la central del Murterar, així com la substitució del fuel i gasoil de la central de Maó per a gas natural.

Tant el tancament dels dos primers grups dels quatre que té el Murterar abans del 2020 com la reconversió de la central de Maó, són mesures incloses en el Pla de Transició Energètica de les Balears. Segons ha indicat la Conselleria, aquest pla es marca com a objectiu la reducció de les emissions de CO2 (emissions zero en 2050) amb el tancament dels centres de producció més contaminants i la progressiva incorporació de les energies renovables.

La reunió d'aquest dijous és la tercera que manté el conseller Marc Pons amb el Ministeri espanyol sobre el tancament de les centrals contaminants. En la reunió del passat 7 de setembre, la conclusió va ser que el Ministeri espanyol veia amb bons ulls les propostes plantejades des de les Balears si econòmicament eren viables.

El conseller Marc Pons ha insistit que «no pot haver-hi cap impediment si l'Estat espanyol també assumeix el compromís de la lluita contra el canvi climàtic a les Balears». El plantejament del Govern contempla, a més de tancar els focus més contaminants, la necessitat d'avançar «urgentment» en producció de renovables per reduir emissions i dependència energètica i per compensar els costos derivats del tancament o substitució d'aquests grups contaminants.

Així, en la reunió amb el Ministeri espanyol abordaran el cost del tancament i la reconversió de les centrals i també les alternatives per compensar-ho, centrades essencialment en l'increment de les renovables (amb detall de tots els parcs que estan en tramitació), i en altres iniciatives per incrementar la producció de renovables a les Illes. La posada en marxa dels projectes de renovables en tràmit suposaria la incorporació a la xarxa de 175 megavats d'energia renovable a la xarxa.

Segons el plantejament del Govern, el tancament «no implicarà mai una pujada del preu de l'electricitat per als ciutadans de les Illes». «En primer lloc, no ha de suposar costos i, en cas que n'hi hagués, s'han assumir en el conjunt del sistema, igual que ocorre amb mesures que es prenen en relació a altres llocs de l'Estat», recalquen des del Govern espanyol.

El Govern també es compromet a implicar-se a trobar sortida als treballadors, en el marc del Pacte per la Competitivitat. Igualment, en el cas de la reconversió de la central de Maó, els costos es compensaran amb els projectes de renovables ja en tràmit.

Menorca és l'illa que pot arribar al 20 per cent de renovables abans de 2020, gràcies al projecte de Son Salomó. Respecte d'Eivissa, el conseller preguntarà també al Ministeri d'Espanya quan estarà aprovada la nova planificació estatal (actualment en previsió) i que inclou el projecte alternatiu plantejat pel Govern al projecte del Fornás i que ha permès salvar aquesta zona de l'estesa elèctrica.

Quant al cable entre Eivissa i Formentera, el conseller insistirà en l'acceleració de la tramitació del cable entre les dues illes i en la incorporació dels canvis que demana el Consell de Formentera, que allarga lleugerament el recorregut submarí però simplifica el terrestre.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.