Setmanari d'informació local - 138 anys

La #DiadadeMallorca més sentida

16625
Imatge d'arxiu de la Festa de l'Estandard que se celebra a Palma. | P.Bota/Arxiu

«I ens en anàrem, poc a poc, fins al peu de la serra de Portopí, i vàrem veure Mallorca, i ens va semblar la més bella ciutat que mai no haguéssim vist». Així parlava el rei En Jaume el Conqueridor, que entrava en aquesta ciutat el 31 de desembre de 1229.

Aquesta és la data fundacional de la Mallorca actual i és la data que any rere any, en temps de pobresa, de guerres o en temps més bons, desenes de generacions de mallorquins han mantingut com el dia per recordar qui som, d'on venim... I també és un bon dia per plantejar-nos cap on anam. Cap on volem anar.

La Festa de l'Estendard o festa de la Conquesta és una de les festes cíviques més antigues d’Europa. Se celebra a Palma cada 31 de desembre des de finals del segle XIII o principis del XIV. El cronista Marsili la documenta l’any 1313 i Ramon Muntaner, devers el 1325, conta com ell hi participà personalment. Es tracta de la commemoració anual de l’entrada de les tropes catalanes del rei Jaume I d’Aragó, a la capital islàmica de Mallorca, anomenada en àrab la Madina Mayurqa, el dia 31 de desembre de 1229. El programa presenta des d’antic dues parts diferenciades: un ritual religiós d’acció de gràcies i un cerimonial civil, presidit per la senyera reial.

Des d’època medieval, s’organitzava una espectacular processó cívica, amb gran desplegament d’elements rituals, que incloïa la participació de tots els estaments, amb la presència de la cavalleria del Regne de Mallorca, i dels gremis. Les cavalleries feudals, que havien de tenir preparat un cavall armat per a la defensa del regne, segons la consueta de 1444 «són forçats que sien prest per acompanyar lo estandard, sota pena de perdre lo feu». La ciutat havia de lluir i, per això les autoritats també s’encarregaven de «portar càrritx i murta per estendre per la plaça de la Cort i per los carrers per los quals passa la processó». Fins i tot es feia un simulacre d’entrada a la ciutat escalant les muralles per part d’un escamot de mariners; el penoner o portaestandard havia de fer «aparellar los portals de Sant Antoni i de la Porta Pintada per mariners qui munten lo penó alt sobre les torres».

Diu Joan Amades, sobre la processó de la festa de l’Estendard: «Antigament... s’organitzava una processó cívica presidida per les primeres autoritats, que portaven la bandera de la conquesta. Sortien fora muralles, on els esperava un estol de cavallers i de gents nobles i distingides que s’afegien a la comitiva, la qual es dirigia vers la catedral. (...) La processó seguia el seu curs pels carrers més immediats a la muralla fins a la porta Pintada, on els esperava el guaita dels esclaus, que feia el paper de rei moro de la ciutat i amb una bacina d’argent lliurava les claus de la ciutat al duc que presidia la processó, el qual simulava ésser el rei Jaume».

La Festa ha evolucionat i s'ha adaptat a cada època històricaDes de la recuperació de la democràcia, hi ha hagut veus, cada vegada més nombroses, que han reclamat el 31 de desembre com la Diada de Mallorca.

Una Diada per recordar els nostres orígens com a poble. Per recordar qui som i d'on venim. Per festejar que els nostres avantpassats saberen mantenir la Festa viva, però també per prendre consciència dels nostres errors del passat i per convidar tothom qui vulgui, a construir un futur en comú.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.