Setmanari d'informació local - 138 anys

Formes d'obtenir liquiditat per a la teva empresa

18369

Tota empresa necessita tenir liquiditat per pagar les nòmines dels seus treballadors o als seus proveïdors, per fer front a impostos com l'IVA, el de societats o l'IRPF, per poder invertir en innovació, o per intentar expandir-se. 

La liquiditat es defineix com la capacitat que té l'empresa per convertir els seus actius en doblers immediats amb els quals fer front a alguna de les situacions anteriors, i sense que es generi una significativa pèrdua de valor. La seva ràtio es pot calcular en dividir l'actiu corrent entre el passiu corrent, i es considera que 1,2 és el valor referent que indica que una empresa no té problemes de liquiditat.

Les restriccions a la concessió de préstecs i crèdits per part de les entitats financeres (sobretot, durant la crisi econòmica) i els pagaments a llarg termini són els problemes més comuns que sofreixen les PIME a l'hora d'obtenir liquiditat, la qual cosa pot tenir conseqüències desastroses. 

Les fórmules clàssiques d'obtenir liquiditat

Els experts solen citar fórmules recurrents per obtenir liquiditat, diferenciant entre les que depenen de la mateixa empresa i les que depenen d'un tercer.

En el primer grup trobem el descompte de pagarés, un títol de valor que l'empresa estén a un client, i pel qual aquest contreu l'obligació de pagar-li una quantitat de doblers en la data que figura en el mateix. Els pagarés poden vèncer, per exemple, en una setmana, i el descompte de pagarés és una manera de cobrar de forma anticipada certa quantitat per obtenir liquiditat. S'ha de recórrer a una entitat especialitzada per negociar-ho i rebre un abonament, encara que caldria restar la comissió pel servei prestat. 

Una situació de poca liquiditat pot veure's empitjorada per la necessitat d'afrontar obligacions amb l'Agència Tributària. En aquest cas, el que pot fer l'empresa és ajornar el pagament d'impostos, parcial, totalment o fraccionat. El tràmit es pot fer online, i sempre que s'estigui al corrent en pagaments a l'Agència Tributària, es demostri un problema puntual de tresoreria i s'acrediti solvència. A més, si la deda sobrepassa els 18.00 euros, s'haurà de sol·licitar una garantia o aval.

De fet, convé també repassar l'apartat de fiscalitat, sobretot pel que fa a deduccions i reduccions fiscals, dos instruments proporcionats per l'administració dels quals l'empresa pot fer ús. Cal estudiar bé a què es pot acollir, i si això li resulta beneficiós. L'habitual és que les gestories o els departaments encarregats d'aquest episodi en l'empresa sàpiguen planificar bé, coneguin les opcions i executin les tasques oportunes. 

Sempre resultarà positiu per als comptes de l'empresa, d'altra banda, comparar proveïdors, analitzar preus i serveis de varis d'ells i tractar de reduir costos. Si l'empresa ja treballa amb el que millors condicions li ofereix, una altra opció és negociar els terminis d'abonament, cosa a la qual el proveïdor accedirà amb més possibilitats si la relació es remunta a anys i si l'empresa no ha fallat, en general, en els seus pagaments. 

Igual que es cerquen facilitats en el pagament, s'han de tractar d'agilitar els cobraments. Com? Una opció és oferir als clients descomptes per ràpid pagament, per així incentivar la celeritat en pagar. L'ideal, en tot cas, és trobar l'equilibri entre les dates de pagament i cobrament, perquè l'empresa no es vegi en un compromís. 

Préstecs i crèdits

Al marge de les formes per aconseguir liquiditat que depenen de la capacitat de gestió d'una empresa, estan les que depenen d'agents externs, com les entitats financeres, les plataformes de crowdlending o altres empreses i prestadores de capital privat, fórmules destacades.

Els crèdits ràpids s'enquadrarien en aquest darrer àmbit. Una empresa pot estimar convenient recórrer als préstecs ràpids si ha de fer front a les seves obligacions amb l'Agència Tributària en un moment en el qual no disposa de liquiditat, però té diverses factures emeses pendent de cobrament. Els préstecs ràpids online ajudarien a no haver de recórrer a l’ajornament de pagament, i es podria retornar en el moment en el qual es cobrin aquestes factures pendents. 

Són les facilitats donades pels crèdits ràpids i la seva mateixa rapidesa, que es tradueix pràcticament en doblers a l'instant, les que fan a molts recórrer fins i tot a minicreditos estando en Asnef. Clar que, si és el cas, caldria plantejar-se moltes qüestions, començant per la viabilitat de l'empresa, abans si més no de sol·licitar-ho. 

Les plataformes de crowdlending, per la seva banda, són les que posen en contacte a inversors privats amb empreses, i aportaran doblers a canvi de beneficis en funció del nivell d'ingressos de l'empresa. Una tramitació que pot fer-se online, com succeeix ja amb les empreses i prestadors privats. En aquest darrer cas, els seus preus i la seva rapidesa de gestió els han convertit en una potent alternativa a les entitats bancàries tradicionals. 

Ingressos passius

Un autònom o empresari pot plantejar-se obtenir una font d'ingressos passius, que aporti beneficis de manera constant i suficient sense requerir amb prou feines treball. El clàssic exemple és el lloguer d'habitacions o d'un pis que es té en propietat.

Avui dia, Internet ofereix moltes possibilitats, com demostren en www.ingresopasivointeligente.com. Explica, entre altres coses, com fer un lloc web o com crear un blog per al teu negoci, que pot convertir-se en una font extra d'ingressos.

Això sí, encara que el fet de tenir una font d'ingressos passius vagi associat per a molts als de guanyar doblers sense fer feina o treballant poc, perquè es consolidi es requereix bastant temps i esforç (i fins i tot doblers) en la majoria dels casos. 

Ingressos actius

Una empresa sap que el seu principal actiu resideix en els béns que manegi (com la maquinària), en el talent i el compromís dels treballadors (que serà determinant per a la qualitat del producte o servei que s'ofereixi) i en la seva capacitat de gestió. 

Quan comprèn la importància de cuidar tot això, atribueix també pes a aspectes destacats com la formació a l'hora, per exemple, d'aprendre lideratge. Per vèncer les limitacions físiques i temporals, és bo recórrer a l'online, a una escola de lideratge com Lideratge.uno, que proposa cursos de lideratge que abasten conceptes com el multifocal o la victimització organizatcional, entre altres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.