Setmanari d'informació local - 138 anys

Un total de 15 embarcacions de l'Ibanat vigilen els fondejos sobre posidònia

21481

Un total de 15 embarcacions faran durant aquest estiu tasques de vigilància i informació sobre la prohibició de fondejar damunt de la posidònia oceànica en zones catalogades com a lloc d'interès comunitari (LIC) i a zones d'especial conservació (ZEC) de les quatre illes. Així, enguany hi haurà cinc embarcacions més que l'any passat.

Segons ha informat el Govern, el passat 18 de maig es va iniciar el servei d'assistència al fondeig damunt de posidònia a les Pitiüses i, divendres passat, es va fer a Mallorca i Menorca. La prestació del servei acabarà el 30 de setembre.

El Consell de Govern va autoritzar la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca a transferir 1,9 milions d'euros a l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), entre aquest any i el 2021, per atendre el control de fondejos d'embarcacions i per assegurar a l'estat de conservació de les praderes de posidònia durant aquest període, per 485.000 euros l'any.

Aquest contracte, amb un termini de vigència de dos anys i la possibilitat de pròrroga de dos anys consecutius més, té per objecte assegurar l'estat de conservació de les praderes de posidònia oceànica, especialment a les zones amb més pressió de vaixells, durant els mesos d'estiu.

El conseller de Medi ambient, Vicenç Vidal, ha assenyalat que «Enguany hi haurà un dispositiu més ambiciós en la protecció de la posidònia, amb més mitjans i durant més temps». En aquesta línia, ha informat que l'any passat el nombre d'assistències totals en tres mesos, entre ajuda al fondeig i canvi de fondeig, foren un total de 6.678 embarcacions i ha confiat que «en acabar aquesta temporada, aquest nombre baixi considerablement».

D'aquesta manera, les zones de servei estaran repartides a Mallorca, amb cinc embarcacions situades en les badies de Pollença i Alcúdia; a l'àrea marina del lloc d'interès comunitari corresponent a les muntanyes d'Artà; a cala Figuera (dins de l'àmbit marí del paratge de la Serra de Tramuntana), i a l'arxipèlag de Cabrera (part nord del LIC). A més, també s'amplien les zones de la costa de Llevant, Portocolom, l'àrea marina del cap de Cala Figuera i la zona de Calvià.

A l'illa de Menorca, dues embarcacions treballaran a les zones de l'arenal de Son Saura i a l'àrea marina del sud de Ciutadella, i la vigilància s'ampliarà a la zona compresa entre la cala de Llucalari i Calescoves, i a l'àrea marina de Punta Primera, a l'illa de l'Aire.

A les Pitiüses, tres embarcacions treballaran a Eivissa, als límits del Parc Natural de ses Salines, i també cobrint l'àrea marina de Tagomago, al nord d'Eivissa. Pel que fa a Formentera, on es concentra el nombre més elevat de fondejos, cinc barques cobriran ses Salines d'Eivissa i Formentera, l'àrea marina de la platja de Tramuntana i l'àrea marina de cala Saona.

Des del Govern han destacat que Eivissa i Formentera disposaran de recursos propis de l'Ibanat des del maig, amb tres barques i quatre vigilants d'àrees marines. Es tracta d'algunes de les noves incorporacions efectives de les quaranta places noves creades. A més, si és necessari, també s'oferirà assessorament a embarcacions de grans eslores (entre 15 i 110 metres), amb la finalitat d'evitar impactes sobre aquesta fanerògama marina en les maniobres de fondeig.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.