Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell de Menorca comprarà el poblat talaiòtic de Son Catlar

21699

La Comissió Informativa d'Economia del Consell Insular de Menorca ha aprovat aquest dilluns l'adquisició per part de la institució insular del poblat talaiòtic de Son Catlar, que ocupa una extensió de 3,75 hectàrees i és l'únic de l’Illa que conserva tot el perímetre de les muralles.

El conseller de Cultura i patrimoni del Consell menorquí, Miquel Àngel Maria, ha destacat que amb l'adquisició d'aquest poblat, que tendrà un cost de 580.044 euros, es reforça la candidatura de la Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la Unesco. La principal característica d'aquest poblat és l'estat de conservació de la muralla, que és l’única ja no només a l‘Illa, sinó a les Balears i en el conjunt de la Mediterrània occidental, segons ha destacat la institució menorquina.

La muralla, que va ser objecte d'un estudi de la Universitat d'Alacant l'any 2015, va ser construïda al segle VI a.C. i cap al segle III a.C. se li van afegir sistemes defensius nous i desconeguts en la cultura talaiòtica com a torres avançades, garites i plataformes d'artilleria, relacionades amb les Guerres Púniques, que enfrontaren Roma i Cartago.

L'estructura de la muralla té una longitud de 900 metres, una altura màxima de tres metres i una amplària màxima de sis metres, mentre que l'interior del poblat alberga tota la tipologia arquitectònica dels poblats talaiòtics. Així, es conserven diversos talaiots i un recinte de 'taula' que, a diferència de la resta dels coneguts fins al moment, té dos portals d'accés en la façana.

El fet que s'hagin conservat les muralles ha afavorit la conservació dels elements arquitectònics de l'interior del poblat, la qual cosa permetrà, segons han destacat des del departament de Patrimoni, estudiar l'urbanisme del final de l'època talaiòtica. A l'interès científic cal afegir els avantatges que l'adquisició tendrà a l'hora de fomentar les visites del públic al poblat que, al costat del de Torre d'en Galmés, és un dels millors conservats de Menorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.